Erzurum'daki mülteciler koronavirüs nedeniyle eve kapandı, açlıkla yüz yüze
Koronavirüs nedeniyle kapandıkları evlerde açlıkla yüz yüze kalan mülteciler, yaşadıklarını anlattı. Nevzar, “Dilenci hayatı yaşıyoruz. Soframızda kuru ekmek dışında bir şey yok" dedi.
Fotoğrağraf: MA
Dindar KARATAŞ
Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatları biraz daha zorlaşan grupların başında gelen mülteciler, bölge illerinde kapandıkları evlerinde açlıkla yüz yüze kaldı. Avrupa’ya geçebilme umuduyla Afganistan, İran ve Pakistan gibi ülkelerden Erzurum’a gelen mülteciler, yaşadıklarını anlattı.
AYLIK 800 TL KİRA ÖDÜYOR
Siyasi nedenlerden dolayı 2013 yılında eşi ve 2 çocuğuyla birlikte İran’ın Mahabad kendinden göç etmek zorunda kalan Nevzar isimli mülteci, 7 yıldır Erzurum’da yaşıyor. Kent değiştirmenin yasak olmasından dolayı yıllardır Erzurum dışına çıkamayan Nevzar, eşi ve 3 çocuğuyla birlikte kaldığı eve her ay 800 TL kira ödüyor.
HASTANEYE GİDEMİYOR
Çalışma izinlerinin dahi olmadığını belirten Nevzar, kaçak çalıştığı gerekçesiyle birçok kez kendisine ceza kesildiğini söyledi. Yaşadığı bel fıtığı sağlık probleminden dolayı çalışmakta zorlandığını dile getiren Nevzar, “Hastaneye gittiğimde, bana iğne dahi vurmuyorlar. Fotoğraf çekmemi, dilekçe yazmamı istiyorlar benden. Bir iğne 25 TL ama vurmuyorlar. Ben de mecburen kaç sefer kendi kendime iyileşmeyi bekledim ve bu bir aydan fazla sürüyor” dedi.
DİLENCİ HAYATI
Komşuların ve çevredekilerin verdiği yardımlarla yaşama tutunmaya çalıştıklarını söyleyen Nevzar, “Dilenci hayatı yaşıyoruz şuanda. Kiramı verecek param yok. Çoğu sefer soframızda kuru ekmek dışında bir şey yok. Çocuklarıma, yedikleri kuru ekmeği et gibi hayal etmelerini söylüyorum” diye konuştu.
ÖLÜM KORKUTMUYOR ÇÜNKÜ...
Salgının, aç geçirdikleri gün sayısına yeni günler eklediğini söyleyen Nevzar, “Ölmekten korkmuyoruz, çünkü yaşadığımız bir hayat yok. Bugüne kadar ne bir maske ne de bir kolonya alacak paramız olmadı. Ekmek alacak paramız dahi yokken maskeyi nasıl alalım? Ücretsiz maskeler de bize verilmedi. Türkiye’de mültecilere dönük keyfi yaklaşım var. Sosyal Yardımlaşma Kurumu’na yardım talep etmek için bir arkadaşımla gittim. Ona yarım verdiler bana vermediler” diye anlattı. (Erzurum/MA)