Üretici yem fiyatlarındaki artışı karşılayamıyor
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir: Süt üretimi desteklenmeli. Aksi takdirde üretici yem fiyatlarındaki artışı karşılayamayacak ve damızlık hayvanlar hızla kesimi gönderilecek.
Fotoğraf: Pixabay
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, 21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada kırmızı et sorununun çözümünün süt üretiminin desteklenmesi ile mümkün olduğunu belirtti. Aksi takdirde üreticinin yem fiyatlarındaki artışı karşılayamayacağını ifade eden İncefikir, “Bu durumda üretici damızlık hayvanlarını hızla kesime göndermek zorunda kalacak” dedi.
Süt üreticisinin yaşadığı sıkıntılardan dolayı Dünya Süt Günü’nü buruk kutladığını belirten İncefikir, üreticinin 1 kilo süt sattığında alabileceği yem miktarını gösteren çiğ süt, yem paritesinin 1,5 olması gerekirken yem fiyatlarına gelen yüzde 18 civarındaki zamdan sonra 1'e gerilediğine dikkat çekerek “Çiğ süt, yem paritesinin en az 1,5 olmasını sağlayacak tedbirlerin alınması gerekmektedir” dedi.
ÇİĞ SÜT DESTEKLEME PRİMİ ARTIRILMALI
Türkiye’de süt tüketimi konusunda yapılan araştırmaya göre kişi başına ortalama yıllık 146 litre süt tüketildiği, bu oranın 23 litrelik kısmının içme sütü, geri kalanının ise süt ürünleri olduğunu ifade eden İncefikir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sağlık açısından süt tüketimimizi artırmalıyız. AB ülkelerinde 342,5 litre, ABD’de ise kişi başına ortalama yıllık 292 litredir. Tüketimle orantılı olarak üretimimizi de artırmalıyız. Bu bağlamda 10 kuruş olan çiğ süt destekleme primi 1 Ocak 2019 tarihindeki rakama yani 25 kuruşa çıkarılmalı. Aksi durumda yem fiyatlarındaki artışı karşılayamayan üretici damızlık hayvanlarını hızla kesime göndermek zorunda kalacaktır.” (Adana/EVRENSEL)