EMO'dan Hasankeyf tepkisi: İnsanlığın ortak mirası enerji politikasına kurban edildi
Hasankeyf’i sular altında bırakan Ilısu Barajının ilk ünitesi törenle hizmete açıldı. Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, “İnsanlığın ortak mirası enerji politikalarına kurban edildi” dedi.
Hasankeyf
Fotoğraf: MA
12 bin yıllık tarihi geçmişi olan Hasankeyf’i sular altında bırakan Ilısu Barajının ilk ünitesi törenle hizmete açıldı. Türkiye’nin şuan elektrik ihtiyacı bakımından fazlasını ürettiği, Ilısu Barajı’nın ise yaklaşık katkısının yüzde1 1.3 olacağını açıklayan Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, “İnsanlığın ortak mirası enerji politikalarına kurban edildi” dedi.
Uygarlık tarihinde asla silinmeyecek bir utanç belgesine imza atıldığı belirtilen açıklamada, dünya kamuoyundaki tüm tepkileri rağmen Ilısu Barajı’nın faaliyete geçirildiği ifade edildi.
Hasankeyf’te bilimsel kazıların tamamlanmadığı belirtilen açıklamada, bazı eserlerin taşınmış olmasının tarihi dokunun bozulmadığının iddialarını yalanladığı dile getirildi.
ŞU AN İTİBARİYLE ENERJİ İHTİYACININ İKİ KATI ÜRETİLİYOR
Türkiye’nin 2020 Nisan sonu itibariyle elektrik ihtiyacının iki katından fazlasının üretildiği ifade edilen açıklamada, “Oysa ‘yedek elektrik kaynağı’ olarak nitelenen bu gücün yüzde 20-25 civarında olması yeterlidir. Gerçekçilikten uzak enerji projeksiyonları ile yıllardır yapılan yatırımlar sonucu bugün enerjide arz fazlası oluşmuştur. Kamu kaynakları, ihtiyaç duyulmayacak ya da yarı kapasite ile çalışacak termik ya da hidroelektrik santrallar için seferber edilmiş, üstelik alım garantileri verilerek, sermaye çevrelerine yeni kazanç kapıları açılmıştır. Ilısu Barajı’nın tamamı devreye alınsa bile Türkiye’nin enerji kurulu gücüne katkısı yaklaşık yüzde 1.3 olacaktır. Kurulu gücümüz ihtiyacı fazlasıyla karşılarken, daha fazla elektrik üretmek adına binlerce yıllık tarih ve çevre gözardı edilerek Ilısu Barajı’nın hizmete sokulmasının açıklanabilir hiçbir yanı yoktur. İnsanlığın ortak mirası olan Hasankeyf, küresel kapitalizm ve neoliberal enerji politikalarına kurban edilmiştir. Siyasal iktidar, binlerce yıllık Anadolu uygarlıklarının bizlere bıraktığı mirası yok ederek, 18 yıllık icraat bilançosuna kara bir sayfa daha eklemiştir” denildi.
TARİH VE DOĞAYI YOK EDECEK PROJELER DURDURULMALI
Açıklamada ayrıca, Mardin’de tarihi alana yapılmak istenen RES (Rüzgar Enerji Santrali) ile Danıştay’ın kararına rağmen Van’da, Kürtlerin toplumsal hafızası açısında önemli bir yer tutan ve doğayı tahrip edecek, Zilan Deresi üzerine yapılmak istenen HES (Hidro Elektrik Santrali) iktidarın tarih ve doğaya bakışını bir kez daha ortaya koyduğu dile getirildi.
Elektrik enerjisi ihtiyacı açısından “mecburi” olmayan ve yaşanan kayıplara rağmen hala geç olmadığını belirtilen açıklamada, “Hasankeyf’te yapılan yanlıştan biran önce dönülmesini, Van Zilan Deresi ve Mardin’de yapılmak istenen, tarih ve doğayı yok edecek projelerin de derhal durdurulmasını istiyoruz” denildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)