Öğrenci mektubu: Dersler ve sınavların içeriğine alternatifler istiyoruz
Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, uzaktan eğitim sürecinde yaşadıkları sorunları Evrensel'e yazdı.
Fotoğraf: Pixabay
GAÜN Mühendislik Fakültesi öğrencileri
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde okuyan öğrencileriz. Uzaktan eğitimimizi online olarak GAUZEM sisteminden görmekteyiz. Örgün eğitimde 4 saat işlenen dersler sistem üzerinde toplamda bir saat işlenmekte. Anlamadığımız bir konu hakkında soru sormak çok güç ve yüz yüzeyken sorduğumuz gibi soramıyoruz. Çünkü bazı hocalarımız dahi online sistemi henüz bilmediği için soru sormaya kalktığımızda mikrofonu açamama ya da bilgisayarı kullanamama gibi sorunlar yaşıyorlar. Bu sistem onlar için bile zorken bizim için nasıl verimli hale gelebilir?
Yaşadığı yerde şehir merkezine uzakta olup internete erişim sıkıntısı çeken, bilgisayarı olmayan, evinde çalışma masası olmayan arkadaşlarımız var. Ders esnasında yayının kimi zaman kesilmesi de bir diğer sorunumuz. Kovid-19 virüsünden kaynaklı üç haftalık tatil olacağı söylendiği için öğrenciler olarak kitap, defter, hesap makinesi gibi ders için gerekli eşyalarımızı alamadık. Bu sebeple uzaktan eğitim sisteminde üzerinden işlediğimiz derslerde örgün eğitimde olduğu gibi bir performans gösterememekteyiz.
Bir süre önce yüz yüze yapılması planlanan sınavlarımızın daha ileri tarihlerde yapılması konuşulurken aniden iptal edildi ve sonrasında sınavlara sadece son bir hafta kalasıya yeni sınav takvimimiz açıklandı. Daha uzun bir süreçte çalışacağımızı düşünürken online sınav olacağı duyurulunca telaşlandık, çalışmaya vakit bulamayan arkadaşlarımız vardı.
Yapılan sınavlarda, sorulmak istenen sorular bir soru havuzuna atılmakta. Bahsedilen soru havuzunda aynı sorunun cevaplanması sonucu bir öğrencide 20 puan olarak hesaplanan soru bir diğer öğrencide 10 puana düşebiliyor. Zorluk derecesi aynı olup yüz yüze 100 dakikada çözülen sorulara 40 dakika verilip sınavın yapılması isteniyor. Ve bu durum öğrenciler olarak bizleri fiziksel ve mental olarak yıpratıyor. Süre sıkıntısı çekmemiz bir yana sorular arası geçisin olmamasını öğrencilerin kopya çekmesini engellemek adına yapıldığını düşünüyoruz.
Değerli Rektör’ümüz Ali Gür’ün, süreç dolayısıyla daha iyi çözümler sunabileceğini beklerken, bu konuda başarılı olamadığını bu yüzden taleplerimizi karşılamakta eksik kaldığını ve bizi yeterince ciddiye almadığını düşünüyoruz. Ders ve sınavlardan kaynaklı yaşadığımız sorunları mail yoluyla gerekli kişilere iletmemiz, Twitter’da paylaşmamıza rağmen duruma kayıtsız kalınması bize bunu düşündürmektedir. Mühendislik öğrencileri olarak mağduriyetiniz sürmektedir.
Mühendislik fakültesi öğrencileri olarak; uzaktan eğitim süresince öğrenciler için yeterli kaynakların bulunmadığı göz önünde bulundurularak derslerin ve sınavların içeriğinin düzenlenmesini, ödev sistemine geçiş gibi alternatiflerin değerlendirilmesini istiyoruz.