21 Mayıs 2020 15:00
/
Güncelleme: 23 Mayıs 2020 05:18

İskender Bayhan: Ramazan Bayramı işçi ve emekçiler için ‘salgın bayramı’ olacak

Gazeteci İskender Bayhan, "normalleşme" sürecinin işleyişini, Ramazan Bayramı'na giderken işçilerin halini ve MESS-Safe uygulamasını Zeliş Irmak'ın sunumuyla Gündem Özel'de değerlendirdi.

İskender Bayhan'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

Hükümetin yeni normal dediği, kaotik bir süreç aslında. Sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı günlerde, kademeli bir geçiş değil, her şey eskisi görünüyor.

RAMAZAN BAYRAMI’NDA DA İŞÇİLER ÇALIŞTIRILACAK

Ramazan Bayramı’nda da fabrika ve işyerleri özel izinler alarak işçileri çalıştıracaklar. Bakan Varank, “Mayıs başından beri organize sanayi bölgelerinde enerji tüketimi artmış görünüyor. Bu da normale dönme açısından üretiminin artması açısından pozitif sinyaller alıyoruz” diyor. Bu da fabrikalardaki durumu açıklıyor. Sürü bağışıklığı daha kapsamlı şekilde uygulanıyor. Büyük sanayi kentleri açısından bakınca her şey “normale” dönmüş durumda.

BAYRAM, TUZU KURULARA BAYRAM

Ramazan Bayramı işçi ve emekçiler için salgın bayramı olacak. Çünkü bayrama rağmen, sokağa çıkma yasağına rağmen çalıştırılacaklar. Bayram zenginlere, tuzu kurulara bayram. Bu bayramda pandemi nedeniyle sınıf farklılıkları daha da açığa çıkacak. Bu ramazan, zenginlerin bile fitreleriyle üzerini örtemeyeceği bir ramazan olarak yaşanacak.

KAPİTALİSTLER PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Kapitalistler yapay zeka düzenine geçme konusunda çok propaganda yapmaya başladı ama bu açıdan henüz başarılı tablo ortaya koyamadılar. Ama canlı işçilerle robotik düzen kurmayı salgın vesilesiyle başarıyorlar. MESS-Safe denilen uygulamasıyla, bütün fabrikalarda işçileri izole edip, birbirlerine karşı rekabetçi, birbirlerine karşı daha fazla güvensizlik yayan bir düzen yayma aracı haline getirdiler pandemiyi.

Vahşi kapitalizm düzeniyle karşı karşıyayız. Epey fırsata çevirdi kapitalistler bu pandemiyi. MESS de buna öncülük ediyor. (WEB TV)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et