22 Mayıs 2020 05:49

İstanbul İstatistik Ofisi: Hanelerin yüzde 91,8'i haftada 2 kere etli yemek yiyemiyor

İBB İstanbul İstatistik Ofisinin verilerine göre aylık geliri 2 bin 500 TL ve altında olan hanelerin yüzde 70'i kredi kartı borçlusu, yüzde 91,8'i haftada 2 kere etli yemek yiyemiyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul İstatistik Ofisi, "Kent yoksulluğu araştırması"nın sonuçlarını yayımladı.

İBB'ye Nisan 2020 döneminde sosyal yardım başvurusu yapan ve hane halkı aylık geliri 2 bin 500 TL ve altında olan hanelerden, 1228 haneyle bilgisayar destekli telefon anketi yöntemiyle veri toplandı.

Verilere göre hanelerin yüzde 70'i kredi kartı borçlusu, yüzde 91,8'i haftada en az iki kere et, tavuk ya da balık içeren yemeği karşılayabilecek durumda değil. Hanelerdeki kişilerin yüzde 47,3'ü de düzenli bir gelire sahip değil. Ayrıca hanelerin yüzde 92,6'sı bin lira tutarında beklenmeyen bir harcamayı borçlanmadan karşılayabilecek durumda değil.

Araştırma sonuçlarındaki dikkat çekici noktalar şöyle:

HANELERİN YÜZDE 31,5'İNDE 3 VEYA DAHA FAZLA ÇOCUK YAŞIYOR

Hanelerin yüzde 81'inde çocuk bulunuyor, çocukların yüzde 62,5'i okula gidiyor. Yüzde 26,4'ünde ise 65 yaş üstü bireyler yaşıyor.

Çocuklu haneler içinde 3 ve daha fazla sayıda çocuğun yaşadığı hane oranı yüzde 31,5 iken, 2 çocuklu haneler yüzde 44,4 ile en fazla paya sahip oldu. Hanelerin yüzde 26,4'ünde 65 yaş üstü bireylerin yaşadığı gözlendi.

HANELERDE YER ALAN KİŞİLERİN YÜZDE 47,3'Ü DÜZENLİ BİR GELİRE SAHİP DEĞİL

Hanelerde yer alan kişilerin yüzde 53,5'inin SGK'ye kayıtlı olmadığı, yüzde 47,3'ünün ise düzenli bir gelire sahip olmadığı görüldü.

HANELERİN YÜZDE 7'SİNDE ÇOCUK İŞÇİ VAR

Hanelerin yüzde 89,3'ünde gelir getirici faaliyette bulunan tek kişi var iken, çocuklu hanelerin yüzde 7'sinde çocuk işçi olduğu kaydedildi.

Çalışan kişilerin olduğu hanelerin yüzde 89,3'ünde tek kişi gelir getirici faaliyette bulunurken, 2 kişinin çalıştığı ailelerin oranı yüzde 9,7 oldu.

Çocuklu hanelerin yüzde 7'sinde 18 yaş altında olup çalışan çocukların olduğu gözlendi.

KREDİ KARTI SAHİPLERİNİN YÜZDE 57'SİNİN BİRİKMİŞ BORCU VAR

Hanelerde kredi kartı sahipliği oranı yüzde 35,2 iken, kredi kartı sahiplerinin yüzde 57'sinin biriken borcunun olduğu kaydedildi.

Katılımcıların yüzde 5,7'si ise kredi kartı olmamasına rağmen borçlarını ödemeye devam ettiğini belirtti.

HANELERİN YÜZDE 33,7'Sİ BİRDEN FAZLA YERE BORÇLU

En fazla bankaya borçlanıldı, ikinci sırada esnaf yer aldı. Hanelerin yüzde 33,7'si birden fazla yere borçlu olduğunu belirtti.

Hanelerin yüzde 70,6'sının kredi kartı ve kredi olarak bankalara, yüzde 20'sinin esnafa, yüzde 14,3'ünün ise akrabalarına borçlu olduğu görüldü.

HANELER TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAKTAN YOKSUN

Katılımcılara ekonomik koşullarını göz önüne aldıklarında bazı temel ihtiyaçlara ne düzeyde erişebildikleri soruldu.

Hanenizin ekonomik olarak; haftada en az iki kere et, tavuk ya da balık içeren yemeği karşılayabilecek durumda mı sorusuna yüzde 91,8'i; eskimiş mobilyalarınızı değiştirebiliyor musunuz sorusuna yüzde 94,3'ü; ihtiyaç olduğunda her zaman yeni kıyafetler alabiliyor musunuz sorusuna yüzde 92,6'sı, evinizi istediğiniz kadar ısıtabiliyor/soğutabiliyor musunuz sorusuna ise yüzde 89,6'sı hayır cevabı verdi.

HANELERİN YÜZDE 92,6'SI BİN LİRALIK HARCAMAYI BORÇLANMADAN KARŞILAYAMIYOR

Hanelerin yüzde 92,6'sı 1000 TL tutarında beklenmeyen bir harcamayı borçlanmadan kendi imkânlarıyla karşılayabilecek durumda olmadığını belirtti.

Beklenmedik bir durumla karşılaşıldığında ve 1000 TL'lik bir ödemenin yapılma mecburiyeti doğduğunda borçlanmadan bunu karşılayabilenlerin oranı yüzde 7,4 oldu.

HANELERİN YÜZDE 40,1'İNDE BULAŞIK MAKİNESİ YOK

Hanelerin yüzde 40,1'inde bulaşık makinesi, yüzde 11,6'sında çamaşır makinesi bulunmuyor.

Hanelerin sadece yüzde 1,1'inde klima bulunurken, LCD/LED/Plazma TV bulunmayanların oranı ise yüzde 29 olarak kaydedildi.

Hanelerin yüzde 49,3'ünde sabit hat ya da mobil abonelik düzeyinde internetin olmadığı görüldü.

İnternete erişim açısından hanelerin yüzde 35,8'inde sabit hat aboneliği, yüzde 12,6'sında sadece mobil abonelik, yüzde 2,3'ünde her iki aboneliğin de mevcut olduğu kaydedildi.

ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ

Araştırma İBB'ye Nisan 2020 döneminde sosyal yardım başvuru yapan ve hanehalkı gelir düzeyi 2 bin 500 TL ve altında olan haneler üzerinde yapıldı.

Araştırma, İstanbul'daki mahallelerin sosyoekonomik göstergeleri dikkate alınarak belirlenen evrenden 33 ilçe düzeyinde 195 mahallede 1228 haneyle bilgisayar destekli telefonla anket yoluyla 15-30 Nisan 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Araştırmada tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden yargısal örnekleme metodu kullanıldı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fahrettin Altun'la ilgili haber nedeniyle Cumhuriyet'e ilan kesme cezası verildi

SONRAKİ HABER

6 yıldır şiddete maruz bırakılan kadın: Ölmek istemiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa