Erman Türkmen: GSM şirketlerinin devasa kârının altında gasbedilen haklar var
Koronavirüs salgınıyla beraber iletişim ve haberleşme sektöründe birçok firmada işçiler uzaktan çalışma yöntemi çalışıyor. İşçilerin yemek, elektrik ve internet giderleri ise karşılanmıyor.
Erman TÜRKMEN
DİSK/İletişim-İş Yöneticisi
Türkiye’nin en büyük ve en kârlı GSM operatörlerinden biri salgın ile beraber uzaktan çalışma modeline geçti. İşçiler ise büyük sorunlar içinde çalışıyor. Söz konusu şirketlerden yemek, elektrik ve internet giderlerinin karşılanmasını talep eden çağrı merkezi işçilerinin talepleri karşılanmadı.
Koronavirüs salgınıyla beraber iletişim ve haberleşme sektöründe birçok firmada işçiler uzaktan çalışma yöntemi çalışıyor. IT (Bilgi Teknolojileri) ve çağrı merkezi başta olmak üzere uzaktan çalışmanın gerçekleştirildiği bölümlerde işçilerin salgın sürecinde artan giderlerinin karşılanması talepleri karşılıksız kalmış durumda. Ayrıca resmi tatil ve sokak kısıtlamaların olduğu günlerde de bazı bölümlerdeki işçilere yıllık izinleri kullandırıldı. Konuştuğumuz ve duruma tepki gösteren işçiler ise kendilerine, “Kriz sürecinden geçildiğini ve herkesin fedakarlık yapması gerektiğinin” söylendiğini belirtti.
Ayrıca giderlerinin karşılanması taleplerine ilişkin ise şirket olarak bütçe kısıtlamasına gidildiğini, bu nedenle bu talebin olumlu karşılanamayacağı bildirildi. Haziran sonuna kadar uzaktan çalışmanın devam edeceği GSM şirketlerinde uzaktan çalışmanın bundan sonra sürmesi de muhtemel. İşçilere göre tüm birimlerde ana çalışma modeli ise bu olacak. Çalışanlara dayatılan kriz dönemi algısı, hem çalışanların yasal yan haklarını hem de yıllık izin kullanımlarını engellemiş oldu. Şirketin kâr amaçlı attığı adımlar çalışan haklarını gözetmeyeceği ve bundan sonraki süreçte yan haklar, enflasyon zamları konusunda tedirginlik yaratıyor.
DİSK/İletişim-İş olarak ise, salgını fırsata çevirmek isteyen, telekomünikasyon ve çağrı merkezleri işverenlerinin, bu süreci işçilerin haklarının daha çok gasbedildiği bir dönem olarak gördüğünü biliyoruz. Yemek, yol vb. giderlerin işçilerin işyerinde olmadan çalıştığı için işçilere verilmesi gerekiyor. Milyarlarca lira kâr sağlayan şirketler işçilerin en insani taleplerini görmezden gelip, salgını bahane ediyor.