İTÜ’de yaz okulu talebi kabul edildi
İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, öğrencilerin yaz okulu talebinin kabul edildiğini duyurdu. Ancak diğer birçok talep için belirsizlik sürüyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi logosu
İLGİLİ HABERLER

İTÜ öğrencileri talepleri için sosyal medyada kampanya başlatıyor

İTÜ öğrencileri: Hazırlık öğrencisi yok sayılıyor!

İTÜ Rektörü kampanya ile taleplerini ileten öğrencileri Twitter’da engelledi

Belirsiz sınavlar, belirsiz gelecek
Metin Berk SÜER
İTÜ
İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin pandemi sürecinde yaşanan belirsizliklerin karşısında yaz süreci ve sonrasında örgün öğretimin öğrencilerin mağdur olmayacağı şekilde düzenlenmesi için uzun zamandır taleplerini sosyal medyadan duyuruyordu. Öğrencilerin, bulundukları belirsiz ve mağduriyete açık ortam karşısında seçmeli Pass-Fail sistemi getirilmesi, online eğitim için öğrencilere internet sağlanması, silinen ders kayıtlarının yeniden öğrencilerin erişimine açılması gibi birçok konuda talepleri için sosyal medyada yaptıkları çalışmaların ardından İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, İTÜ Radyosu’nun yayınına konuk olarak öğrencilerin taleplerini de içeren birçok belirsizliğe dair soruları yanıtladı.
BİRÇOK TALEBE DAİR GELİŞME YOK
Özellikle öğrencilerden gelen yaz okulu, Pass-Fail Sistemi, ÇAP-Yandal süreçleri ve sınavlar ile ilgili soruları yanıtlayan Rektör Karaca, birçok açıdan öğrencilerin taleplerine yanıt verecek kararların senatodan geçme ihtimalinin düşük olduğunu, bu süreçte öğrenciler tarafından öne çıkan yaz okulu talebinin ise dikkate alınarak yaz programının güncelleneceğini açıkladı. Karaca, Twitter’da İTÜ öğrencilerini engellemesine dair soruya, hakaret ve alaycı üslup taşıyan tweetleri engellediğini ve bunun sayısının 5-10’u geçmediğini söyleyerek kendini savundu.
Yaşanan bu gelişmeler sonrasında öğrencilerin her alanda taleplerini kabul ettirmek için yaptıkları çalışmalar ile birlikte yaz okulu talebinin kabul edildiği fakat diğer birçok talep için belirsizliğin sürdüğü bir ortamda İTÜ öğrencileri ile son yaşananlara dair ne düşündüklerini konuştuk.
YAZ OKULU GETİRMEK NE ANLAMA GELİYOR
Yaz okulunun olmasının tüm öğrencileri memnun ettiğini belirten Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi, “Ben yaz okulunu okulun bütçesine katkıda bulunmak için en iyi yol olmasından dolayı getirdiklerini düşünüyorum. Oysaki Pass-Fail Sistemi’nde İTÜ’nün hiçbir maddi çıkarı yoktu. Öğrenciler olarak hem Pass-Fail Sistemi hem de yaz okulu istediğimiz, hatta staj gibi sorunların hepsiyle başa çıkmaya çalışırken, üniversite yönetimi bu taleplerden en azından bir tanesini verelim de daha fazla seslerini duyurmak için uğraşmasınlar amacıyla bu adımı atmış da olabilir. İşte yaz okulunu getiririz talepleri için bir şeyler yapan öğrencilerin yarısı bu işten vazgeçer, geri kalanda eskisi kadar ısrarlı olmaz diye düşünülmüş olabilir” dedi. Rektörün ÇAP ve Yatay Geçiş kontenjanının artacağını söylediğini ancak hangi bölüm için ne kadar artacağının da belirlenmediğini ifade etti.
“DİĞER TALEPLERİN NASIL DEĞERLENDİRİLDİĞİ AÇIKLANMALI”
Öğrencilerin talepleri için yaptığı çalışmaların, yaz okulu kararının alınmasında etkisi olduğunu düşünen Geomatik Mühendisliği’nden 2. sınıf öğrencisi Elif ise “Yaz okulunun olması, 4-5 günü kalan stajların tamamlanmış sayılması, ÇAP ve Yandal kontenjanının bir döneme mahsus arttırılması mağdur olabilecek insan sayısını azaltacak. Rektör sadece Pass-Fail konusunun adaletsiz olduğunu düşündüklerini söyledi. Dolayısıyla Pass-Fail konusunda tatmin edici bir cevap alamadık. Boğaziçi, ODTÜ gibi bize yakın okullar Pass-Fail’e geçti bile. Neden yapmayı düşünmediklerini daha detaylı bir şekilde anlatmaları, öğrencilere açıklayabiliyor olmaları gerekirdi” dedi.
“ÖĞRENCİLER BİR ARAYA GELDİ”
Şehir ve Bölge Planlama 2. sınıf öğrencisi Ardan, Rektörlüğün daha önce öğrencileri muhatap alıp onların sorularına cevap vermesine denk gelmediğini dikkat çekerek İTÜ’lü öğrencilerin yaşadığı sorunlar karşısında bir araya gelip taleplerini güçlü şekilde söylemelerinin bu duruma yol açtığını ifade etti. “Okulda uzun süredir biriken bir tepki ortamı olduğunu düşünüyorum. İTÜ’de yaşanan şeylere karşı ses çıkartanların sayısı dalga dalga büyüyor tıpkı ülkede de olduğu gibi” diyen Ardan, Rektör Karaca'nın açıklamalarının sınırlarının çok belli olmadığını fakat gelinen bu noktanın şeffaflık açısından önemli bir adım olduğunu düşündüğünü belirtti.
Evrensel'i Takip Et