22 Mayıs 2020 17:14

Antalya'da "normalleşme" süreci kaygı yaratıyor

Antalya Tabipler Odası, KESK Antalya Şubeler Platformu ve DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği ortak açıklamayla turizm kenti olan Antalya'da 'normalleşme' sürecinin yarattığı kaygılara dikkat çekti.

Antalya'nın Kaş ilçesi | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Antalya Tabipler Odası, KESK Antalya Şubeler Platformu ve DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği, koronavirüs salgını devam ederken 20 Mayıs 2020 tarihi itibariyle sağlık turizminin başlatılması ve 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren iç turizmin kademeli olarak açılacağının Turizm Bakanlığı ve diğer yetkililer tarafından ifade edilmesi üzerine ortak basın açıklaması yayımladı. Açıklamada turizm kenti olan Antalya'da 'normalleşme' sürecinin yarattığı kaygılara yer verildi.

İçişleri Bakanlığı'nın 'Şehir Giriş-Çıkış Tedbirleri' konulu ek genelge ile 14 büyükşehir ve Zonguldak’ta seyahat kısıtlamasını 15 gün daha uzattığını ve 3 Haziran 2020’ye kadar bu kısıtlamaların devam edeceğinin hatırlatıldığı açıklamada "Gerekçesi tüm dünyada devam eden ve fiziksel temas, solunum yolları ile çok hızlı bulaşma özelliği olan Covid-19’un yayılımını azaltmak, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak. Ancak anlaşılıyor ki hem sağlık turizminde hem de ülkemizin turistik faaliyetlere açılmasında aynı kaygılar taşınmıyor. Bu süreçte hepimizin bildiği gibi virüsün yayılımını azaltmada sosyal hareketliliğin ve kişiler arası temasın azaltılarak sosyal izolasyonun sağlanması hayati önem taşıyor. Bu nedenle de bayram tatili boyunca evlerimizde karantina altında olacağız" denildi.

"PCR TESTİNİN DOĞRULUĞU YÜZDE 60 DÜZEYİNDE"

Sağlık turizminin bir çok riski beraberinde taşıdığının ve öncelikle uluslararası temasın önünü açtığının vurgulandığı açıklamada "Gelecek hastaların ülkeye girişi sırasında ateş ölçümü, triyaj sorgulaması yapılacak ve son 48 saatte yapılmış PCR testi negatif belge istenecek. Ya da giriş kapısında PCR testi yapılacak. Şüpheli olguların 14 gün karantinada tutulacağı belirtilmekte. Ancak deneyimlerimizden biliyoruz ki PCR testinin doğruluğu yüzde 60 düzeyinde. Hastalığın başlangıç ve son dönemlerinde negatif çıkabiliyor. Bu nedenle hastaların Covid-19 negatifliği kesin olarak tanımlanamıyor. Bir de bu hastaların refakatçileri olacak. Onlar da aynı riskleri taşımakta. Üstelik sağlık turizmi kapsamında beklenen hastalar acil tıbbi müdaheleye ihtiyacı olmayan hastalar. Bu koşullarda hasta gelişi beklenen düzeyde olabilir mi ya da toplum sağlığımızı riske atmaya değer mi? Turistik işletmelerde Sağlık Bakanlığının belirlediği kurallara uygun olarak 'corona sertifikası' almaya yönelik çeşitli düzenlemeler yapılıyor. Turizm sezonunda ancak bu sertifikayı alan oteller hizmet verebilecek. Uçuşların, otellerin açılmasının ardından başlayacağı, önce iç turizm sonra dış turizmin kademeli olarak canlandırılması planlanıyor. Bütün bu işletmeler sertifika almış bile olsalar konaklama, yeme-içme, ulaşım, sağlık ve hijyen konusunda nasıl denetlenecekler?" ifadeleri yer aldı.

Antalya kent merkezinde iki mahallenin bir hafta önce karantinaya alındığına dikkat çekilen açıklamada "Turizm sezonunun açılması ile birlikte Turizm Anadolu Lisesi öğrencileri stajları ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı bir açıklama yapmadı. Hiçbir önlem almadı. Bu öğrencilerin olumsuz sağlık koşullarında çalıştırılmaları olasılığı çok yüksektir. Yine turizm sektöründe yoğun olarak lise çağında çocuk işçi çalıştırılmaktadır. Çalışma koşulları ağır ve temasın fazla olduğu koşullarda çalıştırılmalarının önüne geçilmelidir. Binlerce çalışan öğrencinin olduğu bir sektörde bulaş riskinin fazla olduğu da düşünüldüğünde kent açısından büyük bir riskin olduğu görülmektedir. Staj yapan Turizm Anadolu Lisesi öğrencilerinin ve turizmde çalışan çocuk işçilerin sağlığını koruyacak tedbirler alınmalıdır. Çocuk işçiliğini önlemeye dönük adımlar atılmalıdır. Aynı şekilde tarımda çalışan çocuk işçilerde ilimizde çok fazladır. Bunların büyük bir bölümü il dışından gelmektedir. Buna dönükte koruyucu önlemler alınmalıdır" diye aktarıldı.

"TOPLUMUN SAĞLIĞI İÇİN ACİLEN ETKİN SOSYAL POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ"

Kısıtlamaların kaldırılması ve açılma konusunda sağlıklı kararlar verebilmek için şeffaf yönetime ve verilerin paylaşılmasına ihtiyaç olduğunun ifade edildiği açıklamada "İktidarın 'normalleşme' açılımları toplumun sağlığını korumaktan çok sermaye çevrelerinin desteklenmesi ya da döviz girdisi yaratmaya yönelik belirleniyor. Tüm dünyada neoliberal dönemde kamusal sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerinin zayıflatılmasının zararlı sonuçları Covid-19 salgını sırasında iyice açığa çıkmıştır. Hem salgınla mücadelede hem de salgının yarattığı devasa iş ve gelir kayıplarında kamusal hizmet ve Anayasa’nın sosyal devlet ilkeleri ihtiyacı önemini bir kez daha göstermiştir. Yönetenlere halkın sağlığının korunmasının bir insan hakkı olduğunu, işinin ve geçiminin korunması sorumluluğunu hatırlatıyoruz. Toplumun sağlığı için acilen etkin sosyal politikalar üretilmeli" denildi.

Milyonlarca turizm işçisinin oteller açıldı dense bile 2020 yılında işbaşı yapma imkanı bulamayacağının belirtidiği açıklamanın devamı ise şu şekilde; "İşsizlik sigortası bu işçiler için ne gibi önlemler öngörecek. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği de son bulursa, hala işsiz kalanlar nasıl korunacak? Covid-19 ile mücadelede önlemlerin erken dönemde gevşetilmesinin yaratacağı sonuçları ayrıntılı bir şekilde tartışmalı ve telafisi mümkün olmayacak sonuçlardan kaçınmalıyız. Salgına karşı bilim ve akıl ile mücadele etmeli, ekonominin ve piyasanın değil halkın ve toplumun ihtiyaçları ve sağlığı esas alınmalıdır. Bilim insanlarının ve sağlık meslek örgütlerinin önerileri doğrultusunda hareket edilmeli ve karar süreçlerinde yer almaları sağlanmalıdır. İkinci bir dalgaya ne kadar hazırlıklıyız? Hastanelerimizin kapasitelerine ve sağlık çalışanlarının fedekarlıklarına güvenerek hastalık artışını göze mi alıyoruz? Dünya'nın birçok ülkesi de ne yazık ki, aynı açmazla karşı karşıya. Ekonomik yıkım mı, insan sağlığı mı? Karar vericiler bu sorunun cevabını vermek zorunda kalacaklar." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokin, Kovid-19 hastasında riski artırabiliyor

SONRAKİ HABER

Bandırma Emekçi Kadın Platformu: Kadın bedeni bir meta değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa