23 Mayıs 2020 04:28
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mayıs 2020 05:39

İstanbul Finans Merkezi şantiyesindeki iş cinayetinde bir işçi hayatını kaybetti

Ümraniye'de İstanbul Finans Merkezi inşaatının şantiyesinde, işçilerin kaldığı konteynerde yangın çıktı. Yangında Hüseyin Yurtsever adlı işçi hayatını kaybederken 5 işçi yaralandı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

 

İstanbul Ümraniye'de İstanbul Finans Merkezi inşaatının şantiyesinde işçilerin kaldığı konteynerde yangın çıktı. İşçiler alev alev yanan konteynerden tahliye edilirken yüksekten atlayan 5 işçi yaralandı. Hüseyin Yurtsever adlı işçi ise yangın nedeniyle hayatını kaybetti.

Ümraniye Altınordu Caddesi'nde dün gece 02.00 sıralarında İstanbul Finans Merkezi inşaatı şantiyesindeki konteynerde, elektrik kontağı kaynaklı olduğu tahmin edilen bir yangın çıktı. Yaklaşık 50 kişinin kaldığı konteyner kısa sürede alev alev yanmaya başladı. İşçiler tahliye edilirken 5 işçi yüksekten atlayarak yangından yaralı bir şekilde kurtuldu. Dışarı çıkamayan Hüseyin Yurtsever adlı işçi ise olay yerinde hayatını kaybetti. Şantiyede çalışan işçilerin büyük kısmının bayram iznine çıktığı ve bu nedenle konteynerde az sayıda işçi olduğu öğrenildi. Hayatını kaybeden işçinin cenazesi adli tıp kurumuna sevk edildi.

“İÇERİDEN 5 KİŞİNİN SESLERİ GELİYORDU”

DHA muhabirine konuşan bir işçi, "Normalde 200-300 kişi kalıyoruz burada. Bayram nedeniyle az insan vardı” ifadelerini kullandı.

DEV-YAPI-İŞ: KAZA, KADER DEĞİL BU BİR İŞ CİNAYETİ!

Olayla ilgili basın açıklaması yayımlayan DİSK'e bağlı Dev-Yapı-İş sendikası, "İnşaat şantiyelerinde alınmayan 3 kuruşluk önlemler yani inşaat patronlarının kâr hırsı işçileri öldürmeye devam ediyor" dedi.

Dev-Yapı-İş'in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Şantiyelerde 6331 sayılı İSG yasası ve ilgili yönetmeliklerin emrettiği hükümler maliyet olarak görülmeyip gereği yerine getirilse bu iş cinayeti yaşanmazdı. Devletin ilgili kurumları göstermelik denetimler değil de, var olan yasa ve yönetmeliklere uymayan iş yerlerini denetleyip gerekli yaptırımları uygulasa bu iş cinayeti yine yaşanmazdı. Adli merciler iş cinayetinden sorumlu olanlara ödül gibi cezalar değil de caydırıcı cezalar karara bağlasa sorumlular hak ettikleri cezaları çeker, patronlar önlem almaktan kaçmaz ve bu iş cinayeti yine yaşanmazdı.

  • Maliyeti çok düşük olan yangın koruma rölesi ve kaçak akım rölesi olmuş olsaydı yangın çıkmazdı.
  • Konteynerlerin içinde kalan işçilerin temel gereksinimleri için gerekli elektriğin seyyar çoklu prizlerden verildiği ve kabloların güvensiz olduğu durumlar yapılan denetimler ile ortadan kaldırılsaydı yangın çıkmazdı.
  • Şantiyelerde acil bir durum anında uyarı sistemi olsaydı ve itfaiye gelene kadar müdahale edilmesi için standartlara uygun yangın söndürücüleri olsaydı müdahale edilir ve yangın büyümezdi.
  • Yatak sayısı 200’ü geçen yerlerde Yağmurlama (sprinkler) sistemi (yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacı ile kurulan ve su püskürtmesi yapan otomatik sistem) bulunsaydı yangın büyümez ve işçi Hüseyin Yurtsever yaşıyor olurdu.
  • Bir koridor içindeki iki kaçış merdiveni arasındaki mesafe ilgili yönetmeliğin belirttiği aralıkta olsaydı bu kampta ölüm ve yaralanma yaşanmazdı.

Çalışması zorunlu olmayan işletmeler dışında kalan tüm işyerleri kapatılsın ve işçiler ücretli izne gönderilsin diyoruz. Bilim insanlarının uzmanların ve bizlerin yaptığı bu uyarılar, çağrılar siyasi iktidar tarafından karşılanmış olsa kamu açısından ve halk sağlığı açısında hiçbir zorunluluğu olmayan beton yığını bu şantiyeler durdurulmuş olsa bugün işçi Hüseyin Yurtsever yaşıyor olacaktı.

İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tek çıkış yolumuz örgütlü mücadeleden geçmektedir. İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tüm inşaat işçilerini örgütlü mücadeleye çağırıyoruz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere Başbakanı Johnson'ın danışmanı karantina kurallarını ihlal etti

SONRAKİ HABER

AKP'li belediye meclis üyesi trafik kazasında yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa