24 Mayıs 2020 10:24

Gençler, İsveç’in korumayan "korona stratejisini" protesto etti

Sosyal medyada örgütlenen bir grup genç, “Bu nasıl strateji: Toplumu kurtarmak için onu kuranları feda edeceğiz” diyerek başkent Stockholm’de İsveç Hükümetini protesto etti.

Fotoğraf: Murat Kuseyri/Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te sosyal medya üzerinden örgütlenen gençler, sermayenin çıkarlarını gözeten korona stratejisi uygulamakla suçladıkları İsveç Hükümetini  protesto etmek için eylem düzenledi.

Stockholm’un en işlek meydanı Sergel’de sosyal mesafe kuralı gözetilerek yapılan eylemde huzurevinde yaşamlarını yitiren yaşlılardan bazılarının resimleri yerleştirildi. Resimlerin önlerinde ayakkabılar konuldu ve mumlar yakıldı. “Ben huzurevinde güvende olduğumu sanıyordum” yazıldı.

Gençler, sağlıkta gerçekleşen özelleştirmeler sonucu sistemin işlemez hale geldiğini ve koronavirüse yakalananların tedavisinde yetersiz kaldığına dikkat çekiyor. Koruyucu ekipman ve maske olmaksızın sağlık personelinin çalışmaya zorlanmaları sonucu huzurevlerinde kalan yaşlıların yaşamlarını yitirdiğini söylüyor.

“Bu nasıl strateji: Toplumu kurtarmak için onu kuranları feda edeceğiz”, “Virüs ahlakımızı enfekte etti” yazılı dövizler taşıyan gençler, İsveç Hükümetine izlediği korona stratejisinden vazgeçmesi çağrıları yaptı.

İsveç Kovid-19 pandemisinden en fazla zarar gören ülkeler arasında yer alıyor. Pratikte “sürü bağışıklığı” politikasını uygulayan İsveç’te bu politikadan en fazla zarar görenler ise huzurevlerinde kalan yaşlılar.

Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğünün (Socialsytrelsen) Kovid-19 pandemisinin enfekte etmesi sonucu yaşamını yitiren 70 yaş üstündekilerden yüzde 52,6’sı huzurevlerinde barınıyordu.

İş Çevresi Kurumu, sendikanın talebi üzerine huzurevlerinde görev yapan personelin  maske ve siperlik verilmeden çalıştırılmaması gerektiği kararlaştırmıştı. Ancak bu talebe işverenler ve belediyelerin itiraz etmesi sonucu İş Çevresi Kurumu geri adım atmış sadece siperlikle çalışmanın yeterli olacağını belirtmişti.

İşverenlerin hemşire ve bakıcıları huzurevlerinde koruyucu ekipman olmaksızın çalışmaya zorlamalarının koronavirüsünün yaygınlaşması ve çok sayıda yaşlının yaşamını yitirmesine yol açtığı belirtiliyor.

MASKESİZ ÇALIŞTIRMA PARLAMENTODA TARTIŞILACAK

Konu önümüzdeki hafta parlamentoda ele alınarak tartışılacak. Hristiyan Demokrat Milletvekili Desiree Pethrus, huzurevlerinde çok sayıda yaşlının yaşamı yitirmesinde çalışanların maskesiz çalışmaya zorlanmalarının etkisi olduğunu söyledi.

Neden personelin maskesiz çalışmaya zorlandığını  Çalışma Bakanı Eva Nordmark’a soracağını söyleyen Pethrus, “Bu hem personel hem de yaşlılar için önemli. Eğer personeli düşünürseniz yaşlıları da korursunuz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Danimarka, Baltık Denizi’ne 290 bin metreküp lağım suyu boşaltacak

SONRAKİ HABER

Snop Metal işçisi: Olan sağlığımızı da elimizden alın diye çalışmıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa