24 Mayıs 2020 17:10

Döviz ve altın alımında uygulanan vergi 5 katına çıkarıldı

Döviz ve altın alım-satımında uygulanan vergi, 5 katına çıkarılarak binde 2'den yüzde 1 düzeyine yükseltildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bankaların çıkardığı ve vergisi düşük olduğu için daha çok mevduat yerine tercih edilen finansman bonoları ile döviz ve altın alımında alınan vergiler yükseltildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, finansman bonosundan alınan yüzde 10 düzeyindeki vergi yüzde 15’e çıkarılarak mevduatın vergisi ile eşitlendi. Döviz ve altın alım satımında uygulanan banka sigorta ve muamele vergisi de (BSMV) “binde 2”den “yüzde 1” düzeyine yükseltildi.

Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerini en aza indirme amacıyla, kaynak sağlamak üzere yapılan düzenlemeler bugünden itibaren geçerli olacak.

Yeni düzenlemeler ile, finansman bonolarında son dönemde bankaların kısa vadeli finansman bonolarını gittikçe artan bir şekilde mevduata alternatif bir finansman kaynağı olarak kullanması, vergi kaybına neden olduğu gerekçesiyle, bireysel yatırımcıların kısa vadeli mevduattan ve finansman bonolarından elde ettiği faize uygulanan stopaj oranı eşitlenmiş oldu.

Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranı yüzde sıfır olarak uygulanmaya devam edecek.

Banka sigorta muamele vergisinde ise, altın ve döviz almak isteyenlere, banka, yetkili müessese (döviz büfeleri) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, avro vb. yabancı paralar ile yine bankalarda açılan altın mevduat/yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden kambiyo işlem vergisi alınıyor.

HAZİNEYE AYDA 1 MİLYAR TL GETİRİSİ VAR

BSMV oranının binde 2’den yüzde 1’e çıkarılması bazı sabit varsayımlarla Hazine ve Maliye Bakanlığına aylık 1 milyar TL ek vergi geliri sağlayacak. Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cumhur Örnek tarafından yapılan analize göre bazı sabit varsayımlarla 100 bin dolar tutarında bir kambiyo alım işleminde daha önce 1360 TL vergi oluşurken; şimdi 6 bin 800 TL oluşacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) internet sitesinde yayımladığı verilere göre bankaların TL karşılığı yurt içi müşterileriyle yaptığı günlük döviz işlem hacmi ortalaması bu ay 2.2 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Mayıs 2020 işlem hacminden yola çıkılıp söz konusu işlemlerin oranı yüzde 40 olarak varsayıldığı takdirde Hazine ve Maliye Bakanlığının aylık vergi geliri yaklaşık 1 milyar TL artmış olacak.

İŞLEM HACMİ SON İKİ YILDA AZALDI

Son iki yılda döviz piyasasıyla ilintili pek çok düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemelerden önce 2018’de bankaların TL karşılığı yurt içi müşterileriyle yaptığı günlük döviz işlem hacminin zaman zaman ortalama 5 milyar doların üzerine çıktığı gözleniyordu. Ancak 2020’de bu rakam 2.5 milyar dolara kadar geriledi.

SON 12 AYLIK BÜTÇE AÇIĞI 142 MİLYAR TL

Hazine ve Maliye Bakanlığı, nisan ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarına göre bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.1 artarak 65 milyar 245 milyon lira, bütçe giderleri yüzde 42.7 artışla 108 milyar 443 milyon lira olmuştu. Son 12 aylık bütçe açık toplamı ise 141 milyar 995 milyon lira olarak gerçekleşti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Ceren Ergenç: Batılıya karşı Asyalı ikilemine mahkum değiliz

SONRAKİ HABER

Ankara'da polis kontrol noktasında trafik kazası yaşandı, 5'i polis 7 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa