Çalgiya İzmir’den Balkan ve Ege ezgileri
Egeli Üç Müzisyen Cenk Bosnalı, Salih Nazım Peker ve Salih Korkut Peker tarafından kurulan ‘Çalgiya İzmir’ ilk albümünü yayımladı.
Fotoğraf: @calgiyaizmir'in Twitter hesabından alınmıştır.
Kökenleri Balkanlar’a dayanan Egeli Üç Müzisyen Cenk Bosnalı, Salih Nazım Peker ve Salih Korkut Peker tarafından kurulan ‘Çalgiya İzmir’ ilk albümünü tüm dijital platformlarda yayımladı. Üç sanatçının sesini duyduğumuz albümde, perküsyonda Cenk Bosnalı, divane, cura ve kopuzda Salih Nazım Peker, cümbüş ve efe divanede ise Salih Korkut Peker var.
İsmini Makedonya ve Bulgaristan’da, “Telli çalgılardan oluşan küçük fasıl heyeti” anlamına gelen “Čalgija” kelimesinden alan grup, kökleri ile yaşadıkları coğrafyayı bir araya getirmeyi hedefliyor. 5 şarkının yer aldığı kısa albüm ile dinleyiciler Balkanlar ve Ege arasında gezintiye çıkartılıyor.
GELENEK VE YENİLİK YAN YANA...
Grubun, sadece telli çalgılar kullanıp, Balkanlar’ın en popüler çalgıları olan akordeon, klarnet ve bakır üflemeli çalgılara yer vermemesinin ise tarihi bir dayanak noktası var. Balkan müziğinin bugün başlıca çalgılarından olan akordeon, klarnet ve trompetin, icat edildikleri ya da bugünkü hallerini aldıkları 19’uncu yüzyıl öncesinde Balkan halk şarkıları ve sevdalinkalar (Bosna Hersek şehirli halk müziği) Osmanlı hakimiyetinin doğal bir sonucu olarak Anadolu’dan göç edenlerin beraberlerinde getirdiği cura (dede sazı) ve tanbura gibi telli çalgılar ile icra ediliyordu. 19’uncu yüzyıl sonrasında akordeon ve nefesli sazların bölgeye hakim olmasına rağmen, zaman içinde değişim geçiren telli çalgılar, tambura ve tamburitza (küçük tambura) isimleriyle Balkan müziğinin bir parçası olarak kullanılmaya devam etti.
Akustik ve sade bir müzik peşinde olan “Çalgiya İzmir” ise yüzyıllar önce Balkanlar’ı Anadolu‘yla bir araya getiren telli çalgıların “yeni temsilcileri” olan cümbüş ve divane ile Boşnakça, Makedonca ve Bulgarca halk şarkılarını; Ege ve Rumeli türkülerini seslendiriyor. Dinleyicileri gelenek ve yeniliğin yan yana durduğu bir İzmir-Sarajevo yolculuğuna davet ediyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)