RTÜK Bildirici’nin sözlerine “Gerçeğe aykırı” dedi ancak yalanamadı
RTÜK’nün 2019 faaliyet raporunda RTÜK üyelerinin yurt dışında 32 etkinliğe katıldığı belirtildi. Yurt dışına çıkan üyelerin günlük harcırahının 230 Avro olduğu belirtilmişti.
RTÜK logosu
RTÜK eski üyesi Faruk Bildirici’nin Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda, dış ülke gezilerinde RTÜK üyelerinin günlük harcırahlarını 230 Avro olarak açıklaması ve “Sürekli dış gezilere gidip birbirlerini ağırlıyorlar” demesi sonrası RTÜK’nün 2019 faaliyet raporunda ise üyelerin son bir yılda yurt dışında katıldığı etkinlikler bilgisi de basına yansıdı. RTÜK Bildirici’nin sözleri üzerine bir açıklama yayınlayarak “RTÜK’teki yurt dışı görevlendirmeler ve görevlilerin aldıkları harcırahlara ilişkin bu eski üyenin değerlendirmeleri yasalara, gerçeğe ve ahlaka aykırıdır.” dese de, açıklamada harcırah için ne kadar alındığı yer almadı. Ayrıca RTÜK açıklamasında harcırah alındığını doğrularken bunun TBMM tarafından belirlendiğini söyledi.
RTÜK: GERÇEĞE AYKIRI
RTÜK eski üyesi Faruk Bildirici; Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda, dış ülke gezilerinde RTÜK üyelerinin günlük harcırahlarını 230 Avro olarak açıklamış ve “Sürekli dış gezilere gidip birbirlerini ağırlıyorlar” demişti.
RTÜK bu sözler üzerine bir açıklama yayınladı. “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda kısa bir süre görev yapan eski bir üyenin, kurumdaki yurtdışı görevlendirmelerle ilgili kamuoyunu yanıltıcı ve yanlış beyanlarda bulunduğu görülmüştür. Bu açıklamalar nedeniyle halkımızda oluşabilecek yanlış anlaşılmaların ve haksız değerlendirmelerin önüne geçilebilmesi için bu açıklamanın yapılması zaruret arz etmiştir.
RTÜK’teki yurt dışı görevlendirmeler ve görevlilerin aldıkları harcırahlara ilişkin bu eski üyenin değerlendirmeleri yasalara, gerçeğe ve ahlaka aykırıdır.” dedi.
‘HARCIRAH TBMM TARAFINDAN BELİRLENİYOR’
RTÜK ayrıca yurt dışında görevlendirilen Üye ve Üst Kurul Uzmanlarına, Harcırah Kanunu’nda belirlenmiş olan makam ve derecelerine göre, harcırah ödemesi yapıldığını belirterek “Harcırah miktarı, Üst Kurul tarafından değil, TBMM tarafından kabul edilen ve yürürlükte olan Kanunla belirlenmektedir. Kamuda böyle olduğu gibi özel sektörde de şehirlerarası ya da uluslararası göreve gönderilen her kişiye harcırah ödendiği herkesin malumudur.” dedi.
RTÜK Bildirici’nin 3,5 ay görev yaptığını belirterek “Üyelikten çekilmiş sayılması, kendisinde RTÜK takıntısına yol açan bu üyenin, gündemde kalabilmek adına yasal iş ve işlemleri yasadışı eylemler gibi göstermesi içinde bulunduğu hezeyanın dışavurumudur.” yorumunda bulundu.
RTÜK 32 ETKİNLİĞE KATILDI
RTÜK’nün 2019 faaliyet raporunda üyelerin son bir yılda yurt dışında katıldığı etkinliklere yer verildi. RTÜK üyeleri 32 etkinliğe katıldı ve gittiği ülkeler arasında Fransa, Mısır, Kore, Japonya, Suudi Arabistan, Gürcistan, Yunanistan, Bosna Hersek, Finlandiya, Belçika, Slovakya, Slovenya bulunuyor.
RTÜK eski üyesi Faruk Bildirici Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda, dış ülke gezilerinde RTÜK üyelerinin günlük harcırahlarının 230 Avro olduğunu söylemişti.
Geçen yıl RTÜK üyeleri Avrupa Konseyi’nin 7, Avrupa Birliği’nin 14, Avrupa Düzenleyici Otoriteler Platformu’nun 2, Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu’nun 3, Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Otoriteler Forumu’nun 3 etkinliğine katıldı.
RTÜK üyelerinin katıldığı diğer etkinlikler şöyle:
- 20 Haziran 2019 tarihinde Güney Kore Seul’de gerçekleşen Uluslararası Yayıncılık Ortak Üretim Konferansı.
- 15 Ekim 2019 tarihinde Lefkoşa’da, KKTC Yayın Yüksek Kurulu ile RTÜK arasında yapılan ortak toplantı.
- 13-15 Kasım 2019 tarihleri arasında Japonya'nın Tokyo (Chiba) şehrinde gerçekleştirilen, Inter BEE 2019 (International Broadcast Equipment Exhibition) Uluslararası Elektronik Ekipman Fuarı.
- 26 Mart-04 Nisan 2019 tarihleri arasında, İsviçre’nin Cenevre şehrinde Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından gerçekleştirilen toplantılar.
- 6 Haziran 2019 tarihinde Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da gerçekleştirilen, Avrupa Birliği'nin işbirliği ve desteğiyle yürütülen “COMPACT Projesi” kapsamında, Jozef Stefan Enstitüsü ve DATA araştırma şirketi tarafından düzenlenen "Sosyal medyayı düzenlemek gerekli midir? Sosyal medya ve çevrimiçi platformlarla ilgili düzenlemelerin temel gerekçeleri ve uygulanabilirliği" adlı sempozyum.
- 21-25 Ekim 2019 tarihleri arasında, Mısır'ın Şarm El-Şeyh şehrinde gerçekleştirilen Dünya Radyokomünikasyon Konferansı Asamblesi. (MEDYA SERVİSİ)