Kadıköy'de kuryeyi darbeden polis görevden uzaklaştırıldı
Kadıköy'de motosikletli kuryeyi darbedip bunun doğru olduğunu savunan polis, olayın sosyal medyada tepki çekmesi üzerine görevden uzaklaştırıldı.
Ekran görüntüsü Artı TV'nin haber videosundan alınmıştır.
İstanbul Kadıköy'de motosikletli kuryeyi darbeden polis memuru, olayın sosyal medyada tepki çekmesi üzerine görevden uzaklaştırıldı.
Anadolu Ajansının aktardığına göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, bugün sosyal medyada "Kadıköy'de polis şiddeti" başlıklı habere ilişkin çalışma başlatıldığı ve olayın 19 Mayıs'ta meydana geldiği belirtildi.
Kuryenin polis uygulama noktasına süratli giriş yaptığı, ardından tartışma yaşandığı ifade edildi.
Açıklamada, olaya karışan polis memurunun açığa alındığı, olayın ayrıntılarının soruşturulması amacıyla müfettiş talep edilerek gerekli idari işlemlere başlandığı belirtildi.
Artı TV'nin yayımladığı ve Kadıköy'de çekilen görüntülerde polisin kuryeye küfrettiği ve şiddet uyguladığı görülüyor. Kurye, yapılanın doğru olmadığını söyleyince de polis, "Ben ona karar verdiğim için doğru" diyor. Videodaki diyalog şöyle:
Polis: Motorunu kitliyorum bak, Y…. Adama artistlik yapma.
Kurye: Ben artistlik yapmadım abi. Senin bana vurman doğru mu?
Polis: Doğru, ben ona karar verdiğim için doğru. Yürü git, cevap da vermeyeceksin.
Sosyal medyada büyük tepki çeken görüntüleri paylaşan Gazeteci Barış Yarkadaş, "Günün ikinci polis şiddeti Kadıköy'de... Polis, moto kuryeye şiddet uyguluyor, küfür ediyor ve 'Kanun benim' diyor. Bu polis de biliyor ki; iktidar her türlü hukuksuzluğu destekliyor; işkenceyi teşvik ediyor! O yüzden bu denli pervasız davranıyor ve 'Kanun Benim" diyebiliyor' ifadelerini kullandı.
May 25, 2020
POLİSE YETKİ VERENLER FRENE BASMADIĞI İÇİN BU OLAYLAR YAŞANIYOR
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, medyaya yansıyan ve büyük tepki çeken polis şiddeti vakalarını Evrensel'e değerlendirdi.
İ"çişleri Bakanı benzer bir tutum sergileyip vergilerinden maaşını karşılayan yurttaşlara hakaret hakkını kendisinde görünce, bu hakaretler cezasız kalıp tam tersine eleştiri hakkını kullananlar hakaretten yargılanıp hüküm giyince otoriterlik alabildiğine meşrulaştırılmış olmaktadır" diyen Fincancı, şiddetle gözaltına alınan kişiler hakkında polise mukavemetten soruşturma açılmasının da yaygın bir korkutma, sindirme pratiği olduğunu söyledi.
Polise yetki verenler frene basmadığı için bu olayların yaşandığını belirten Türkdoğan da “Burada bir yetki değil anayasasızlık hali var. Meclis Başkanı, İçişleri Bakanı ‘Polis bunu yapamaz’ diye açıklama yapmalı ama bunu duymuyoruz. Polise birinin dur demesi gerekiyor” dedi.
(HABER MERKEZİ)