15 sağlıkçıda virüs tespit edilince, Saruhanlı Devlet Hastanesinde hizmet durduruldu
Manisa Saruhanlı Devlet Hastanesinde 15 sağlık emekçisinde koronavirüs vakası tespit edilince hastanede sağlık hizmeti durduruldu. SES: Manisa’da hastanelere bakınca ‘Normalleşme’ görülmüyor.
Fotoğraf: AA
Dilek OMAKLILAR
Manisa
Manisa’da Saruhanlı Devlet Hastanesinde sağlık çalışanlarının Kovid-19 testlerinin pozitif çıkması üzerine poliklinik ve yatan hasta bölümlerine hasta kabulü durduruldu. Hastanede yaklaşık 15 sağlık emekçisinin testlerinin pozitif çıktığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel, ‘Normalleşme’ adımları ve söylemlerinin önlemleri azalttığına dikkat çekerek “Manisa’daki hastanelerin genel durumuna bakılınca normalleşme görülmüyor” dedi. Demirel, salgının başından bu yana sağlık çalışanlarına 5 günde 1 test yapılması taleplerini yineleyerek bu talebin ne kadar haklı olduğunun görüldüğünü söyledi.
SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel, büyük ihtimalle hastanenin ambulans şoförüne virüsün evde bakım hastalarından birinden bulaştığını, ondan da hastanedeki diğer sağlık çalışanlarına bulaştığını anlatarak “Yaklaşık 15 personelin testi pozitif çıktı. Bunlar arasında ağırlıklı olarak temizlik personeli, 5-6 tane de hemşire var. Bu yüzden hastanede sağlık hizmeti durduruldu, sadece acilde hizmet veriliyor” bilgisini verdi.
“DÜZENLİ TEST YAPILSA BUNLAR YAŞANMAZDI”
Sağlık emekçilerinin hastalığı birbirine bulaştırma riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Demirel “Çünkü her dakikamızı koruyucu ekipmanlarla geçiremiyoruz. Başından beri talep ettiğimiz sağlıkçılara 5 günde 1 test yapılması. Çünkü ilk pozitif olan arkadaşımız tespit edilseydi diğerlerine de bulaş engellenirdi. Sağlık çalışanlarına düzenli ve periyodik tetkikler yapılsa bu kadar bulaş olmazdı” diye konuştu. Test yapılması için ‘Kesin belirtilerin olması gerekiyor’ gerekçesini de hatırlatan Demirel, “Kesinlik olması lazım deniliyor ama ben hasta olmayıp taşıyıcı olabilirim. Bu önlemler alınsaydı koca bir hastane kapanmazdı. Sağlık çalışanları korunsa, tetkikleri yapılsaydı bu kadar yayılım olmazdı. Ambulans şoförü arkadaşımıza da işini yaparken virüs bulaştığını tahmin ediyoruz” dedi.
“HASTANELER DOLU, VAKALAR ARTIYOR”
Manisa’daki hastanelerdeki vakalara ve hastanelerin genel durumuna bakıldığında aslında ‘Normalleşme’nin yaşanmadığını belirten Demirel “Hasta başvuruları arttı, kapasite de arttırıldı. Salihli Devlet Hastanesinde hasta sayısı arttığı için iki kişiyi bir odaya yatırmaya başladılar. Yatak sayısı yetmeyince de Merkez Efendi Hastanesine sevkler başladı. Merkez Efendi Hastanesinin yoğun bakımları dolu. Normalleşmedik yani” ifadelerini kullanarak kentte vaka sayılarının arttığına dikkat çekti. Hasta sayısı, evde takip ve hastanelerde yatan sayısının çok olduğunu belirten Demirel “Hasta kabulleri başladı. Ama pozitif vakalar çıkıyor ve klinikler kapatılmaya başlanıyor. Normalleşme söylemleri rehavete yol açıyor. Kurum yönetimi hasta kabul sayısını artırınca bulaşı da artıyor. Böyle grift bir durum var” dedi.
VALİLİK: HASTA KABULÜ DURDU
Manisa Valiliği de Saruhanlı Devlet Hastanesinde sağlık çalışanlarında artan koronavirüs vakaları nedeniyle hasta kabulünün durdurulduğunu bildirerek “Saruhanlı Devlet Hastanesi yataklı servisler ve polikliniklerde sağlık hizmetlerine ara verilmiştir. Bu süreçte acil servis hizmetleri hastane bahçesine kurulan triaj çadırında yapılacaktır” denildi. (AA)