Hiçbir kupa sağlıktan önemli değildir
"Ligler başlasın mı, başlamasın mı tartışmalarının merkezinde duran durumlar bugün için sadece futbol değil aynı zamanda futboldan elde edilen zenginliğin devamı ile ilgilidir büyük ölçüde."

Fotoğraf: Commons Wikimedia
Ali ALTUN
Hacettepe Üniversitesi
Salgınla birlikte kapatılan liglerin geri açılma tartışmalarını Hacettepe Üniversitesi UNIGFB sorumlu üyesi Onur Öktem ile konuştuk.
Futbolun endüstrileşmesiyle birlikte okumamız gereken bu liglerin açılması durumu ilk Almanya’da başladı. Türkiye’de buna itiraz edilse de sonradan Fatih Terim’in açıklaması ile durum tekrar tartışılmaya başlandı. Başlamadaki bu ısrara karşı Onur: “Geri açılması şu dönemlerde çok riskli bir durum öncelikle. Israr eden kulüplerin ısrarı da ligde iyi bir form yakalamış oldukları için diye tahmin ediyorum” dedi. Bunun akabinde ligin devamı durumuna dair açıklamalarda seyircisiz oynama ve takımlara sürekli test yapılacağı belirtildi. Pozitif çıkan kulüplerde eleme olacak ve lig böyle devam edecek. Buna dair futbolcuların ve teknik direktörlerin tavrını konuştuğumuzda “Sezon iptali olmalı veya tamamen şu durumu atlattığımız zaman devam etmeli geri kalan maçlar. Yüksek mevkideki insanlar maça çıkalım para alalım, kazanalım derdinde fakat sahada, salonda vs. durum böyle değil oyuncular tedirgin. Her ne kadar önlem alınsa da orda her türlü iletişim yakın mesafe olacak. Mesela gol atmaya giden bir futbolcu ya sosyal mesafeye uyalım diye rakip takım müdahale etmeyecek mi? Futbolcuların ve teknik direktörün tavrı gayet ciddi olmalı maça çıkmak istememeli ki zaten bence kulüpler karşı çıkmalı ilk önce. Hiçbir kupa sağlıktan daha önemli değil.” dedi.
TAKIMIMIZI DESTEKLEMEK İSTESE DE...
Bu süreçte taraftarların tartışmalara ve sürece dâhil edilmemesine karşı şunları söyledi: “Ben de tutkulu bir taraftarım. Tekrar lig başlasın bağıralım, hayatımızı adadığımız takım uğruna maçlara gitmek istiyoruz ama maalesef buna biraz ara vermek durumundayız. Her takımın kendi renklerine bağlı tutkulu taraftar kitlesi vardır. Ne yaparsanız yapın ne yasaklar ne kurallar engel olabilir buna. Taraftarların olmaması ev sahibi takımlar için olumsuz bir etkendir ama eğer olur da maçlar başlarsa taraftarların tribünlerde olması daha riskli sonuçlar verebilir. Bundan dolayı taraftarın maçlara dâhil olmaması lazım. Bildiğimiz gibi salgın sürecinde işçi ve emekçiler çalışmaya devam ettiler. Bu dönemde çalışmaya devam edilmesinin nedeni işçi ve emekçilerin sağlığının düşünülmesi değil aslında sermayenin sürekliliğin devamının garantisidir. Birçok alanda bunun örneklerini görmüş bulunuyoruz. Önemli olan kulüp çalışanları, işçiler ve emekçiler, değil ligin devamıyla birlikte sağlanacak kazançtır.”
Evrensel'i Takip Et