26 Mayıs 2020 11:49

Hacette Üniversitesi öğrencilerden 0 not aldı

"Rektörlük tarafından her ne kadar en iyi şekilde yürütüldüğü söylense de online eğitimin Hacettepe halini öğrencilerin gözünden görmek ve çözüm yolunu daha iyi tartışmak için bir anket düzenledik."

Fotoğraf: Pngtree

Paylaş

Melodi TAŞ

Hacettepe Üniversitesi

Örgün eğitimden online eğitim sistemine geçilmesi birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Salgın süreci öncesinde de ders materyallerine -notlar, kaynak kitaplar- erişemediğimiz, derslerden tutalım da sınavlara kadar öğrenci odaklı olmayan, ezbere dayalı, bilimsellikten uzak bir eğitim alıyorduk. Ancak online eğitime geçilmesiyle birlikte bu sorunlar daha görünür ve yakıcı bir hale geldi. Her ne kadar rektörlük tarafından olabilecek ‘’en iyi’’ şekilde yürütüldüğü söylense de online eğitimin Hacettepe halini öğrencilerin gözünden görmek ve çözüm yolunu daha iyi tartışmak için bir anket düzenledik.

Anketimiz 12 sorudan oluşuyor ve ankete 21 bölümden 300’e yakın öğrenci katıldı. Ankete katılanların %52,5’i 4’ten fazla ders için online eğitim almıyor. Hatta anket sırasında konuştuğumuz arkadaşlarımızla birkaç bölümde online eğitimin sadece PDF paylaşmakla kaldığını, böylesine niteliksiz bir eğitim sürecinden sonra yapılacak sınavlarınsa tüm bunlar gözetilmeden online ve tüm konuları içerecek şekilde yapılacağını bunun büyük bir kaygı yarattığını aktardı. Hacettepe Üniversitesi gerek sıhhiye kampüsünde gerek mühendislik fakültelerinde oldukça fazla laboratuvar dersi olan bir üniversite ve bu dersler eğitimin önemli bir kısmını kaplıyor. Genelde gelecek senelerdeki laboratuvarlarla bağlantılı birbirini takip eder vaziyette ilerliyor. Bu süreçte “uygulamalı derslerin” akıbeti ve yaz okulu konusundaki belirsizlik belli fakültelerde sürüyor ve verilere göre öğrencilerin %78,3’ü her zaman %12,3’ü ise zaman zaman bu konu hakkında kaygılandırıyor. Okulun ise %91,3 oranında oyla bu belirsizlikleri giderme noktasında yeterli ve hızlı adım atmadığı genel bir kanı diyebiliriz.

ÖĞRENCİLERİN NE BİLGİSAYARI NE İNTERNET ERİŞİMİ VAR!

Online eğitime ulaşmakta zorluk çekenlerse toplamın %26,3’ünü oluşturuyor. Bu erişim sıkıntısının nedenlerinin başında %42,9’la internet erişimi sağlayacak bir aracın (bilgisayar, tablet) yokluğu devamında %32,9’la maddi imkânların yetersizliği ve onu izleyen %24,7 ile bulunduğu yerde internet erişiminin olmaması geliyor. Bu da başta değindiğimiz gibi eğitime parasız ulaşma hakkımızın bile olmadığını bu süreçte daha da net görüyoruz. Hadi internet erişimimizi bir şekilde hallettik. Sonrasında karşımıza çıkansa online eğitim sırasında yaşadığımız aksaklıklar (sesin kesilmesi, slaytların okunmaması, videonun duraklaması vb.) Böyle bir sorun yaşadınız mı diye sorduğumuz soruya verilen cevaplar okulun internet erişimini bize sağlamadığı gibi bu konuda öğretim üyelerine de gerekli desteği sunmadığının göstergesi. %66,1 oranında evet… Bunun ne sıklıkla gerçekleştiği şeklindeki soruya ise verilen yoğunluklu cevaplar %57,1 ile birkaç kez ve %31 ile çoğu kez oluyor.

Mezuniyet senesindeki arkadaşlarımızın mezun olabilmekle ilgili kaygı yaşayıp yaşamadıklarını sorduğumuz soruya ise %85,5 gibi büyük bir kısım evet cevabını veriyor. Bu da aslında birkaç önceki soruyla da bağlantılı olarak okulun bu konuda belirsizliği ve kaygıyı azaltıcı açıklamalar yapmıyor önlemler almıyor oluşundan kaynaklı diyebiliriz.

OKUL YÖNETİMİ HER ŞEYİ GÖZ ARDI EDİYOR

Eğitimin niteliğini 1 ile 10 arasında puanlamalarını isteyen soruya ise verilen cevaplar %29,4 ile en çok 3 verildiği, 6’dan sonrası içinse %10’dan daha az işaretlendiğini görüyoruz. Zaten önceki sorularda verilen yanıtlar da bunu destekler nitelikte. Son soru olarak bu aksaklıkların giderilmesi için sizce ne yapılmalı diyerek birden çok şık işaretlenebilen bir soru soruyoruz. Bu soruyu ise okul yönetiminden hiç duymuyoruz. Arkadaşlarımızdan 137’si  herkes için online eğitimlerde kullanılmak üzere ücretsiz internet sağlanmalı şıkkını, 126’sı sınavların ödev şeklinde yapılması şıkkını 64 kişi sınavların yaz döneminde yüz yüze yapılması şıkkını 84 kişi isteğe bağlı “pass/fail” uygulaması getirilmesi şıkkını, 182 kişi ise sınavların anlık olmamak kaydıyla internet üzerinden yapılması şıkkını işaretlemiş. Çözüm önerisi için çokça işaretlenen şıklardan hiçbiri şu an için genel bir yöntem olarak uygulanmıyor. Hatta çoğu bölümde online sınavlar öğrencilerin internete erişim problemi gözetilmeden yapılmaya devam ediliyor. Bu da aslında öğrencileri bu kadar ilgilendiren bire bir içinde oldukları ve yaşadıkları sürece neredeyse hiç dâhil edilmediklerini kanıtlar nitelikte.

 

ÖNCEKİ HABER

Hiçbir kupa sağlıktan önemli değildir

SONRAKİ HABER

Rus bankalarının net karı yüzde 83 azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa