26 Mayıs 2020 23:00

Bu anlayışla her eğitim mağdur eder!

"İnternet erişimi gibi ilkel sorunlar yaşamamız bizlere eğitim eşitsizliğinin okul duvarlarını aştığını gösterdi."

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Hacettepe Üniversitesi

Son zamanlarda hayatımızın bir parçası haline gelen uzaktan eğitim beraberinde birçok sorunla karşımıza çıktı. Bilgisayar eksikliği, internete erişimin güç olması, YÖK destekli göstermelik internet paketinin çekmemesi, hocaların bu dönemde canlı dersi kaydetmek gibi önerileri kabul etmeyerek öğrencilere destek çıkmaması, akademinin bu sorunlar karşısındaki tavırları ve Hacettepe Üniversitesi’nin sistemsel sorunları çoğu öğrenciyi mağdur etti. Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketici Bilimleri öğrencilerine bu sorunlara dair düşüncelerini sorduk.

“ERİŞİM PROBLEMLERİ GİDERİLSİN”

Nuri Halilgil, 2.sınıf

Bence virüsün yayılma tehlikesine karşı eğitimin bu şekilde online devam etmesi daha doğru ama sonuçta herkes internet, bilgisayar, telefon vs. gibi araçlara kolayca erişemiyor. Bu şekilde erişim problemi yaşayan arkadaşlar adına devlet özellikle toplanan yardımlar ile destek olabilir. Ayrıca sınavlar da anlık olması yerine daha uzun zaman aralığında yapılabilir ya da ödev verilebilir. Bir de dersleri takip ettiğimiz ve ödev yüklediğimiz platformda zaman zaman yaşanan donma, çökme sorunları giderilebilir. Çünkü bazen sırf bu yüzden çalışmalarımızı siteye yükleyemiyoruz. Bu gibi sıkıntılarla karşılaşılması durumunda alternatif çözümler oluşturulmalı diye düşünüyorum.

HİÇBİR ŞEY TOZ PEMBE DEĞİL

İsmail Yılmaz, 2.sınıf

Bu sürecin ilk kez yaşandığını göz önünde bulundurarak doğruyu yanlıştan ayırabiliriz. İnsanlar bir amaç uğruna çabalıyor. Belki işini layıkıyla yapan eğitimciler de var. Gelgelim bu oran diğerlerine göre çok düşük. İşini yapmış olmak için yapan bir sürü birey var. Şayet öyle olmasaydı bugün dertlerimiz yerine geleceğimizi konuşuyor olurduk. Uzaktan eğitim bir yere kadar faydalı. Hocaların sadece puan verebilmek için ödev vermesi, öğrenci ve öğretmen arasındaki iletişimsizlik bu eğitim sürecini zorluyor. Kendi durumumuzu ele alalım. Hocalar aynı az evvel bahsettiğim gibi bir şeyleri aradan çıkarmaya çalışıyor. Bir ödev gönderiyorsun gitti mi gitmedi mi belli değil. Bir de her şey olağanüstü yolundaymış gibi kopya riskini azaltmaya çalışan eğitimciler var ki, evinde imkânın olsa dahi derslerini verebilmek namümkün. Başta iyimser duygularla düşünmek istedim. Her şey çok yeniydi. Fakat bugün gelinen nokta her şeyin hiç de tozpembe olmadığını gözler önüne seriyor.

VERİMSİZ DERSLER

Onur Öktem, 1.sınıf

Uzaktan eğitim sadece sözel dersler açısından iyi oldu çünkü okulda da slayttan işlenen derslerdi. Ama bu durumda bazı sayısal derslerde ne yapılması gerektiğini hocadan görememek büyük bir kayıp. Formüller nerede, nasıl kullanılır bunu biz slayttan anlayamayız. Örnek soru da yok ayrıca. Yüz yüze eğitim her zaman öğretmen öğrenci ilişkisi içinde olduğu için daha faydalı.

EKSİK VE YANLIŞ ÖĞRENİLEN BİLGİLER

Yüz yüze eğitimin avantajları yüksek çünkü bir konuyu anlamadığımız anda sorabiliyorduk veya derse gitmek için fiziksel olarak bir hazırlık içinde olduğumuz için beyin kendini derse hazırlıyordu. Ders verimi açısından bu bizim için avantajdı. Online olduğunda derse 1 dakika içinde girebiliyoruz ve bu duruma beyin kendini hazırlayamıyor. Verim açısından online eğitimin düşük olma sebeplerinden birisi bence bu. Bu süreçte bazı sınavların soru şeklinde değil araştırma seklinde olması bilgileri öğrenmeyi, yorumlamayı sağlayacak. Bu da sınav sisteminden daha verimli olacaktır. Online sistemden çıkarılan ders bu olmalı. Ayrıca PDF üzerinden konulan konuları kendi kafamızda olanlara göre anlıyoruz. Herhangi bir yanlış anlaşılmada veya anlaşılmayan bir konu olduğunda ders sorumlusuna ulaşmak zor. Bunun sonucu olaraksa bilgiyi eksik ya da yanlış öğrenmiş olacağız. 

EŞİTSİZLİK OKUL DUVARLARINI AŞIYOR

Fatih YALÇIN, 3.sınıf

Hocaların istekleri açık değil hiçbir şekilde. Gerek sınavlardan ve bize verecekleri ödevlerden nasıl bir ödev istedikleri, sırf prosedür gereği uygulama yapmaları ve hiçbir açıklama yapmadan bu konuda bir ödev hazırlayın demeleri sorun teşkil ediyor benim açımdan.

21. yüzyıl gibi teknolojinin geliştiği bir dönemde bir kesimin sorunsuz bir şekilde eğitime erişmesi bir kesiminse derslerden geri kalarak bu ilkel sorunları yaşaması bizlere eğitim eşitsizliğinin okul duvarlarından aştığını gösterdi. Bu sorunlar öğrencilerin final kaygılarını da arttırıyor. Dönemin sonuna yaklaşırken sorunların hala devam ediyor olması birçoğumuzun hafızasında bu dönemleri sorunlarla hatırlamaktan, süreci iyi yönetememekten öteye geçmeyecek. Bugün yürütebileceğimiz en etkili yol sıkılmadan bu sorunları birlikte dile getirmek ve birlikte ses çıkarmak.

ÖNCEKİ HABER

Van’da 18 bin kişi karantinada

SONRAKİ HABER

Anne ve bebek masrafı bir yılda yüzde 35 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa