26 Mayıs 2020 13:57

Hayvancılık ithalata kaldı, besici zararda

Koronavirüs nedeniyle kapalı olan ve 14 Mayıs’ta açılan Patnos Hayvan Pazarı’na gelen besiciler, iktidarın hayvancılıkla ilgili yanlış politikalarının kurbanı olduklarını belirtiyor. 

Hayvancılık ithalata kaldı, besici zararda

Fotoğraf: MA

Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 20 Mart’ta kapatılan Ağrı ve ilçelerindeki hayvan pazarları 14 Mayıs itibariyle açıldı. Haftanın iki günü açık olan pazara ilişkin fiziki mesafe kuralına uyulmuyor. Pazardaki hareketlilik ise eskisi gibi değil. Patnos Hayvan Pazarı’nda bulunan besiciler, salgın nedeniyle kapalı olan pazarın açılmasından memnun olsa da fiyatlardan şikayetçi. 

"İKTİDAR KENDİNİ DÜŞÜNÜYOR"

20 yıldır hayvan alım satım işi ile uğraşan Harun Buluş, koronavirüs nedeniyle hayvan pazarlarının 2 aya yakın süredir kapalı olduğunu ve bundan dolayı şu anda piyasada belli bir fiyatın olmadığını belirtti. Türkiye genelinde hayvancılığa ilişkin doğru bir politika üretilmediğini belirten Buluş bundan kaynaklı köylü ve besicinin kazanan değil zarar eden olduğunu ifade etti. Buluş, “Bir hayvanı 10 bin TL alıyoruz. Aldığımız hayvandan kâr edeceğimizi düşünürken birden ithal hayvan geliyor ve 10 bin TL’ye aldığımız hayvan birden 8 bin TL oluyor ve zarar ediyoruz. Ne düzgün bir yönetim var ne de düzgün bir piyasa var. İktidar sadece kendi çıkarını düşünüyor. Bundan dolayı ekonomi bir türlü düzelmiyor” diye konuştu.

SATIŞLAR ESKİSİ GİBİ DEĞİL

Hayvan pazarlarının aylar sonra açılmasına rağmen alışverişin olmadığını aktaran Besici İsmet Yücel, insanlarda hayvan alacak paranın olmadığını ifade etti. Yücel, “Sabah hayvan getirdim satmak için ama daha saatler oldu kimse pazarlık yapmadı bile. Hayvanlarımı alıp tekrar evime gideceğim insanlarda para yok. Bir de köylülerin borcu var. O nedenle insanlar zararına dahi olsa hayvanlarını satacak” dedi. (Ağrı/MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et