PDR alanında meslek gaspı
Birçok meslek alanında var olan yetersiz kadrolar ve meslek gaspları bir an önce çözüme kavuşturulmalı ve ruh sağlığı yasası yürürlüğe girmelidir.
Pixabay
Emre AKTAY
Selin ALKAN
Yıldız Teknik Üniversitesi
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında yaşanan meslek gaspları son zamanlarda fazlasıyla artmış durumda. Sosyal mecralarda kendilerini yaşam koçu, ilişki ve aile danışmanı vb. olarak tanımlayan kişiler tarafından mesleki haklarımız gasp ediliyor. Bunun yanısıra verilen kurslar sayesinde alınan sertifikaların bizim 4 yıllık lisans eğitimimiz sonrasında aldığımız diplomalar ile neredeyse bir tutulması fazlasıyla rahatsızlık veriyor. Bu kurslar ve eğitim programları, legal olarak mesleki haklarımızın gasp edilmesine zemin hazırlıyor. Hali hazırda var olan çalışma alanlarımızın ve kadrolarımızın kısıtlı olması bizi yeterince umutsuzluğa itmiyormuş gibi bir de mesleki haklarımızın gasp edilmesi geleceğe karşı olan umutlarımızı kaybetmemize neden oluyor. Birçok meslek alanında var olan yetersiz kadrolar ve meslek gaspları bir an önce çözüme kavuşturulmalı ve ruh sağlığı yasası yürürlüğe girmelidir.
ARAŞTIRMALAR GASPI KANITLIYOR
2012 yılında İbrahim Keklik ve Meliha Tuzgöl Dost tarafından yapılan bir araştırmada, (Dost, M.T., Keklik, (2012, Haziran) alanda çalışanların gözünden psikolojik danışma ve rehberlik alanının sorunları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 389-407. PDR alanının sorunları alanda çalışanların gözünden ele almıştır. Yaş ortalaması yaklaşık 32 olan 71 kadın 37 erkekten oluşan gruba beş adet soru sorulmuştur. Sorulardan ilki çalıştıkları kurumda psikolojik danışman/rehber öğretmen olarak görev yapmanın en zor yanlarının ne olduğu üzerinedir. Çalışanların sıraladığı en temel 10 zorluktan biri “alanı dışından olan rehber öğretmenlerle birlikte çalışmak” şeklinde olmuştur. Bu neticenin felsefe öğrencileri her ne kadar psikoloji dersleri almış olsalar da PDR alanına bir bütün olarak bakıldığında yeterli olamamalarından kaynaklandığını düşünüyorum. 2 haftalık ya da 36 saatlik fark etmeksizin MEB’in açmış olduğu rehberlik programları hiçbir zaman 4 yıllık lisans programıyla eşdeğer olamayacaktır. Zaten elde edilmek istenen sonuç ve yetkinlik yalnızca rehberlik dersleriyle tamamlanabilseydi bölümün adı psikolojik rehberlik ve danışmanlık değil sadece rehberlik olurdu. Oysaki PDR bir bütün olarak ele alınmalı ve hala bir rehber öğretmene yüzden fazla öğrenci düşen yerler, okullar varken PDR mezunları mağdur edilmemelidir.
PDR alanıda alternatif, ucuz ve kalitesiz eğitimlere bırakılmamalıdır.