Fahrettin Altun basın özgürlüğüne "terör" dedi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, düşünce suçlularını "terör" ile ilişkilendirdi.
Fahrettin Altun | Fotoğraf: DHA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan hükümetleri döneminde insan hakları, demokratikleşme ve evrensel hukuk anlayışının doruk noktasına ulaştığını iddia ederek düşünce suçlularını bir kez daha "terör" ile ilişkilendirdi.
Twitter’dan paylaşımda bulunan Altun, 27 Mayıs darbesinin 60’ıncı yıl dönümü olduğunu ifade etti. Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Daha fazla demokrasi daha fazla özgürlük" ilkesini hayata geçirdiğini iddia etti.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ "TERÖR" OLDU
Altun açıklamalarında, “Erdoğan hükümetleri döneminde insan hakları, demokratikleşme ve evrensel hukuk anlayışının hayata geçirilmesi bağlamında hayata konan yenilikler ve yaşanan dönüşüm, bu milletin on yıllardır verdiği mücadelenin doruk noktasını teşkil etmiştir" derken, düşünce suçlarını bir kez daha “terör”le ilişkilendirdi ve şöyle yazdı:
“Devletimiz ‘basın özgürlüğü’ adı altında hiçbir kişi ya da kurumun terör örgütlerinin propagandasını yapmasına, kin ve düşmanlık üreterek halkımızı kışkırtmasına, terörü ve şiddeti övüp desteklemesine, darbecileri koruyup kollamasına izin vermeyecektir.”
May 26, 2020
Altun düşünce suçlarının terör suçu olduğunu belirttiği paylaşımında “Ne yazık ki terör suçunu, bir düşünce suçu olarak gösterme gayreti içinde olanlar, ne milletin verdiği bu yüzyıllık mücadeleyi ne de bağımsız Türkiye idealine karşı gerçekleşen bu tehditleri kavrayabilmişlerdir. Bu çarpıtma hevesi maalesef masum değildir.” dedi.
GAZETECİLER CEZAEVİNDE, BASKILAR ARTIYOR
Altun’un bu sözleri sonrası akıllara cezaevindeki gazeteciler ve gazeteciler üzerindeki baskılar geldi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) verilerine göre Türkiye’de şu anda 85 gazeteci cezaevinde bulunuyor.
- Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubunu haberleştirdikleri için 6 gazeteci; Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Muhabiri Hülya Kılınç ile Yeniçağ Gazetesi Yazarı Murat Ağırel Silivri Cezaevinde tutuklu.
- 70 yaşındaki Gazeteci Yazar Ahmet Altan hakkında “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasında önce tahliye verilmiş, ardından yeniden tutuklanmıştı. Altan pandemi döneminde 70 yaşında olmasına rağmen halen Silivri Cezaevinde tutuluyor.
- Kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Nedim Türfent Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklandı. İlk duruşmada 24 tanıktan 13’ü Nedim Türfent aleyhine ifade vermeleri için işkence gördüklerini anlattılar. Aralarında kafalarına silah dayandığını, dişlerinin söküldüğünü söyleyenler oldu. Bir tanık ‘İfademden ötürü Nedim Bey’den özür dilerim’ dedi. 17 tanık ifadelerini geri çekti. Ancak Nedim Türfent hâlâ cezaevinde.
- Gazeteler üzerindeki baskılarsa hâlâ devam ediyor. Basın İlan Kurumunun gazetemiz Evrensel, Cumhuriyet ve BirGün üzerindeki baskıları sürüyor. Gazetemizin ilan ve reklam alma hakkı hâlâ açılmış değil. Cumhuriyet gazetesine ise en son Fahrettin Altun’un vakıflardan kiraladığı arazinin İBB tarafından yıkıldığını haberleştirmesi üzerine 35 gün ilan ve reklam kesme cezası verildi.
- Ayrıca RTÜK; televizyon ve radyolara ceza vermeye devam ediyor. Halk TV, Tele1 ve Fox TV’ye eleştirel yayınları nedeniyle cezalar kesiliyor. Son olarak Nihat Sırdar’a Kafa Radyo’daki programında “bira” dediği için 3 gün yayın durdurma cezası verildi.
(MEDYA SERVİSİ)