"Patronlar şantiyede önlem alsaydı Hüseyin Yurtsever yaşıyor olurdu"
Ümraniye'de İstanbul Finans Merkezi inşaatının şantiyesinde çıkan yangında yaşamını yitiren Hüseyin Yurtsever’in arkadaşları ve Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu üyeleri basın açıklaması düzenledi.
Fotoğraf: MA
Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, geçen cumartesi günü Ümraniye’de bulunan İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde çıkan yangında Hüseyin Yurtsever adlı işçinin hayatını kaybetmesini şantiye önünde yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun da destek verdiği açıklamaya Yurtsever'in arkadaşları ve çok sayıda kişi katıldı.
"Çarklar dönüyor, işçiler ölüyor, çalışırken ölmek istemiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada sık sık "Köle değil, işçiyiz, birleşince güçlüyüz” ve “Yaşasın işçilerin birliği” sloganları atıldı.
Açıklamadan önce söz alan HDP’li Piroğlu, iş cinayetlerinin iktidarın politikası olduğunu söyledi. İktidarın bu politikalarına karşı işçilere birlikte mücadele ve dayanışma çağrısı yapan Piroğlu, “Biz kazanacağız patronlar kaybedecek, biz kazanacağız bu iktidar yıkılacak" dedi.
"İŞÇİLERE LAYIK GÖRÜLEN HAYAT"
Piroğlu’nun ardından açıklamayı yapan Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu üyesi Deniz Gider, yangında 1 işçinin hayatını kaybettiğinin ve 5 işçinin yaralandığını hatırlatarak, yaşanan bu olayın işçi sınıfına layık görülen hayatın özeti olduğunu vurguladı.
İktidarın patronlardan yana politikasının ülkeyi işçi mezarlığına çevirdiğinin altını çizen Gider, son altı yıl için on binlerce işçinin önlenebilir nedenlerle hayatını kaybettiğini vurguladı.
Bir yandan "Evde kal" çağrıları yapılırken diğer yandan işçilerin "Çarklar dönecek" denilerek çalıştırıldığını belirten Gider, ilan edilen sokağa çıkma yasaklarından işçilerin muaf bırakıldıklarını hatırlattı.
ALINMAYAN ÖNLEMLER
İşçi güvenliğini maliyet olarak gören aklın cinayetin taşlarını döşediğini belirten Gider, çıkan yangın ile ilgili alınmayan önlemleri şu şekilde sıraladı:
"Yangın ve kaçak akım röleleri olsaydı bu yangın olmayacaktı.
Şantiyelerde acil bir durum anında uyarı sistemi olsaydı ve itfaiye gelene kadar müdahale edilmesi için standartlara uygun yangın söndürücüleri olsaydı müdahale edilir ve yangın büyümezdi.
Yatak sayısı 200’ü geçen yerlerde yağmurlama (sprinkler) sistemi (yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacı ile kurulan ve su püskürtmesi yapan otomatik sistem) bulunsaydı yangın büyümez ve işçi Hüseyin Yurtsever yaşıyor olurdu."
PATRONLARIN ÇIKARI GÖZETİLİYOR
Önlemleri denetleyen kurumların işlerini yapmadığını söyleyen Gider, bu kurumların işçilerin hayatını değil patronların çıkarlarını korumakla yükümlü gören bir iktidarın yönetiminde olduğunu belirtti.
Gider, "Yaşanan olayın bir kaza değil adıyla sanıyla organize bir cinayet olduğu ortadadır. Ve sorumlular hesap vermelidir" dedi. (İstanbul/MA)