Rosa Kadın Derneği soruşturmasında 12 siyasetçinin tutukluluğuna itiraz edildi
Rosa Kadın Derneğine dönük soruşturma kapsamında 12 kişinin tutuklanmasına itiraz edildi.
Fotoğraf: MA
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Rosa Kadın Derneği'ne dönük başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan 18 kişiden 9’u kadın 12 kişinin tutuklanmasına itiraz edildi. 12 kişinin avukatları, tutuklanmalara karşı Diyarbakır 1'inci Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz etti. Müvekkillerinin serbest bırakılmasını isteyen avukatlar, dilekçelerinde soruşturmadaki kısıtlılık nedeniyle müvekkillerinin ne ile suçlandıklarına dair tek bilgilerinin emniyet ifadesinde sorulan sorulardan ibaret olduğuna işaret etti.
“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla böbrek hastası 3 yaşındaki oğluyla cezaevine konulan Rosa Kadın Derneği üyesi ve HDP Bağlar Belediyesi Meclis üyesi Gönül Aslan’ın avukatı Berdan Acun, itiraz dilekçesinde, soruşturmadaki kısıtlılık nedeniyle sağlıklı savunma yapmalarının engellendiğini belirtti. Av. Acun, avukatların Anayasa ve kanunlarda düzenlenmiş olan savunma haklarının ihlal edildiğini vurguladı.
ÖRGÜT ÜYESİ SUÇLAMASI HUKUKA AYKIRI
Müvekkilinin üzerine atılı “örgüt üyesi olmak” suçunun oluşabilmesi için, “örgüt amacını benimsemesi, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olması, örgüte katılma iradesinin devamlılık arz etmesi, kod adının olması” gibi hususların dikkate alınması gerektiğine işaret eden Acun, ancak mevcut soruşturma dosyasında gizli tanığın soyut beyanı ve müvekkilin katılmış olduğun belirtilen toplantı, basın açıklaması ve taziye ziyaretleri dışında başkaca bir delilin bulunmadığını kaydetti. Acun, buna rağmen müvekkilinin “örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla tutuklanmasının hukuka ve kanuna aykırı olduğunu dile getirdi.
Gizli tanık beyanları üzerine Diyarbakır 5'inci Sulh Ceza Hakimliği’nin 9 Ekim 2019’da Aslan hakkında iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması kararı alındığını anımsatan Acun, telefon dinlenmelerinde gizli tanığın iddialarını destekleyecek hiçbir görüşmenin tespit edilemediğine dikkati çekti. Acun, dilekçesinde şunları kaydetti: “Soruşturma konusu dosyada ‘A53T61MCTS21SS92’ isimli gizli tanık sıfatıyla beyanda bulunan ve somut delilerle desteklenmeyen beyanlarına itibar edilmemesi gerekmektedir.”
GİZLİ TANIK GÜVENLİK GÖREVLİSİ İDDİASI
Soruşturma dosyasındaki gizli tanık beyanlarının soyut ve genel-geçer beyanlardan ibaret olduğunun altını çizen Acun, “Gizli tanık beyanları gerçeği yansıtmadığı gibi gizli tanığın Tanık Koruma Kanunu kapsamına alınıp gizli tanık olma şartlarının bulunmadığı ve bu şahsın bir güvenlik görevlisi olduğunu düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Acun, Rosa Kadın Derneğine üyeliğinin kriminalize edilerek, "örgüt üyesi olmak" suçuna delil olarak gösterilmesiyle müvekkilinin tutuklanmasının Anayasaya aykırı olduğunu ifade etti.
3 YAŞINDAKİ DİLGEŞ BÖBREK HASTASI
Müvekkili Aslan’ın beraberinde cezaevine götürmek zorunda olduğu oğlu 3 yaşındaki Dilgeş'in böbrek yetmezliği hastası olduğu ve sürekli ilaç almak zorunda olduğunu vurgulayan Acun, müvekkilinin salgın nedeniyle oğluyla cezaevinde bulunmasının ciddi hayati risk taşıdığını aktardı. Acun, müvekkili hakkında kuvvetli suç şüphesinin bulunmayışı, delilerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin bulunmayışı nedeniyle tutuklama kararına itirazlarının kabul edilerek, tahliyesine karar verilmesini istedi. (Diyarbakır/MA)