28 Mayıs 2020 09:28

Büyük Menderes İnisiyatifi termik santrale karşı mücadele çağrısında bulundu

Büyük Menderes İnisiyatifi, Denizli Avdan'da kurulması planlanan termik santral ve Aydın Karacasu’daki JES projesine karşı muhtarlarla bir araya geldi.

Fotoğraf: Büyük Menderes İnisiyatifi

Paylaş

Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) Denizli Avdan'da kurulması planlanan termik santral ve Aydın Karacasu’daki Jeotermik Enerji Santrali projesi üzerine bölgede bulunan köylerin ve mahallelerin muhtarları ile buluştu. Muhtarlar endişe ve tepkilerini dile getirirken BMİ Sözcüsü Mustafa Çallıca, santrallere karşı mücadele edeceklerini söyledi.

“TERMİK SANTRAL AFRODİSİAS ANTİK KENTİNE DE ZARAR VERECEK”

Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) Dönem Sözcüsü Mustafa Çallıca bölgeye yaptıkları ziyarete ilişkin, “Avdan’da yapılması planlanan termik santralin sadece Tavas’a değil Karacasu sınırlarında bulunan Afrodisias Antik Kentine de çok büyük zararları olacağını biliyoruz. Bu nedenle de bu kültür mirasının korunması için Tavas-Kale-Karacasu bölgesinin topraklarını, havasını, suyunu ve atalarımızdan emanet aldığımız bu kültürel varlıklarımızı, zenginliğimizi, çocuklarımıza emanet etmek için buradayız" dedi.

Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç ise kesinlikle Termik Santral istemediklerinin altını çizerek, “Burada zeytin, nohut, buğday gibi her türlü ürün yetişmektedir. Bu yıl mahallemizde 15.000 adet, çevre köylerde de en az 50.000 adet zeytin fidanı dağıtılmış ve dikilmiştir. Onun için bizim sağlığımıza dokunacağı ve her türlü zehirli gazlardan olumsuz etkileneceğimiz için biz termik santrale karşıyız” diye konuştu.

Yetkililere seslenerek Termik Santral için onay verilmemesi talebini dile getiren Kale ilçesi Kırköy Mahallesi Muhtarı Hasan Abır’da, "Bizim mahallemizde yaklaşık 1000 hektar zeytinlik var. Mahalleli de çok tepki gösteriyor. 'Bu santral kurulursa biz öldük, yaşamımız bitti, hiçbir şey yapamayacağız. Bizim toprağımız, meyvelerimiz, zengin ağaçlarımız ve her türlü bitki ölür' diyorlar" ifadelerini kullandı. 

“GÖNDERDİĞİM DİLEKÇELERİN CEVABI NİYE GELMİYOR?​” 

Bölge halkının Termik Santral kurulması halinde yaşam alanlarını bırakma endişesi yaşadığını aktaran Narlı mahallesi Muhtarı Ramazan Cinbaş ise, Zonguldak, Yatağan ve Çanakkale'de yaşanan doğa tahribatını örnek gösterdi. "Güneş enerjisi varken bu termik santrale ne gerek var" diyen Cinbaş şöyle devam etti; "Bizim sularımız zaten yetersiz, günlük yaklaşık 6000 ton bu Termik Santral için su kullanılacak, durum böyleyken buna ne gerek var? Salgın nedeniyle herkesin Denizli’ye, Ankara’ya gitme imkanı olmadığı için, mahalle temsilcisi-muhtarı olarak imzaları yetkililere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ulaştırdım. Ancak hâlâ daha cevabını alamamaktayım. Bu benim gönderdiğim dilekçelerin cevabı niye gelmiyor? Devlet büyüklerimizden cevap beklemekteyim ve Termik Santrale hayır diyorum.”

“İŞ SAĞLAYACAK OLSA BİLE İSTEMİYORUZ” 

100 haneli 400 nüfuslu köyün yüzde 95’inin Termik Santrale 'hayır' dediğini belirten Kale ilçesi Adamharmanı Mahallesi Muhtarı Hanzala Tunalı, "İş istihdamı sağlayacak diyorlar ama biz bunu istemiyoruz, yani iş sağlayacak olsa bile istemiyoruz" sözleriyle santrale tepkisini dile getirdi. Köyde tütün, arpa, buğday, nohut gibi ürünler yetiştirildiğini ifade eden Tunalı ayrıca büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ve bunların yanı sıra 15 yıldır zeytincilik yapıldığını, bu alanları korumak istediklerini söyledi. Tunalı son olarak köyde bulunan Sülüklü gölün özellikle korunması gerektiğine dikkat çekti.

"BİZİ ZOR BİR SÜREÇ BEKLİYOR" 

Aydın, Karacasu Yenice Mahallesi Muhtarı Cavit Paksoy da, “Bu termik santralle birlikte aynı zamanda Karacasu bölgesinde yapılması planlanan Jeotermik Enerji Santralleri’nin (JES) UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Afrodisias antik kentine zarar verecek. Termik Santralden çıkacak olan küller, asitler, asit yağmurları, Jeotermik Santrallere gökyüzüne yükselecek olan buharın içindeki zehirli gazların yüzeye düşerek bu bölgedeki tarihi değerlerin yıpranmasını hızlandırması, etrafa verecek olduğu çevre zararı da yine bu bölgedeki turizme zarar verecek. Bizi zor bir süreç bekliyor, bu süreç içerisinde gerek Denizli’deki, gerekse Karacasu ve Aydın bölgesindeki arkadaşlarımız ilçemizi bu zararlı iki oluşumdan korumak için elimizden geleni yapacağız” dedi. (Denizli/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Son 40 yılın gözaltında kayıplar raporu: Dosyaların yüzde 63’ü sürüncemede bırakıldı

SONRAKİ HABER

Son 40 yılın gözaltında kayıplar raporu: Dosyaların yüzde 63'ü sürüncemede bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa