Kimya Mühendisleri Odası: TMMOB iktidarın isteği değil bilimin ışığında çalışır
Kimya Mühendisleri Odası, meslek odalarının yapısını değiştirmeye yönelik yasa hazırlığına tepki gösterdi.
Logo: Kimya Mühendisleri Odası
Kimya Mühendisleri Odası (KMO), meslek odalarının yapısını değiştirmeye yönelik yasa hazırlığına tepki gösterdi. KMO yaptığı açıklamada, “TMMOB emektir, memlekettir. İktidarların isteği doğrultusunda değil bilimin ve tekniğin ışığında kamu yararını düşünerek çalışmalar yapar” denildi.
KMO'nun çalışmalarını 9 Şube, 3 Bölge Temsilciliği ve 41 İl temsilciliği ile kimya mühendisliği mesleğinin gelişimine hizmet etme ve meslektaşlarının mesleki sorunlarına dayanışma ile çözüm üretme ekseninde sürdürdüğü belirtilen açıklamada, kimya sanayi, petrokimya, ilaç, plastik, malzeme, enerji gibi sektörleri ve iş kollarıyla toplumun tüm taraflarına hizmet ettiği ifade edildi. Kimya sanayinin ham madde üretimi, üretilen kimyasalların diğer kimya sanayi kollarına girdi oluşturması ve nihai ürün açısından değerlendirdiğimizde gelecekteki fırsat ve sorunlarımızın tartışılması, ülke sanayisi için bilimsel ve teknik destek oluşturulması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Gerçekliğin böyle olması gerekirken biz bugün AKP tarafından gündeme alınan TMMOB Yasasına ilişkin değişiklik tasarısını tartışmaktayız. Üyelerinin haklarını ve meslek alanlarını koruduğu kadar kuruluş yasası gereği kamucu bir anlayışla toplum yararına hizmet eden TMMOB, yasası değiştirilerek susturulmak istenmektedir. Oysaki TMMOB; çevredir, ormandır, yer altı ve yerüstü zenginliğimizdir, kıyılarımızdır, enerjimizdir, sanayimizdir, doğamızdır, kültürel varlıklarımızdır. TMMOB emektir, memlekettir. İktidarların isteği doğrultusunda değil bilimin ve tekniğin ışığında kamu yararını düşünerek çalışmalar yapar” denildi.
AKP iktidarının 18 yıldır birçok kurum ve kuruluşu özeleştirdiği belirtilen açıklamada, Sümerbank, Tekel, Çitosan, Petlas, SEK, SEKA, Ataş, Petkim, Tüpraş, Azot Sanayi, Gübre Sanayi, Etibank gibi kimya mühendislerinin istihdam alanlarının yok yere satıldığı hatırlatıldı. Buralardan elde edilen 75 milyar dolar özelleştirme gelirinin ise çarçur edilerek ülke sanayine büyük bir darbe vurulduğu kaydedilen açıklamada, geçmişte bu özelleştirmelere karşı çıkan, hukuki mücadele yürüten ve toplum desteğini arkasına alarak kamu adına söz ve tavır alan TMMOB'nin yasası değiştirilerek susturulmak istendiği vurgulandı. Açıklamada, “TMMOB'nin uzun yıllardan bu yana siyasal iktidarların hedefinde olmasının temel nedeni, sahip olduğu bu kamusal nitelik ve toplumcu mücadele çizgisidir. Kurulduğu günden bugüne kadar birliğimizin ülke varlıklarını ve toplumun genel çıkarlarını koruma çabası, gücünü sınırsız biçimde kullanma arzusunda olan hükümetleri ve yandaşlarını rahatsız etmektedir. Bilinmelidir ki, iktidarların gündelik siyasal menfaatleri için hayata geçirmek istedikleri proje ve uygulamaların bilime, doğaya ve kamusal çıkara uygunluğu konusunda toplum adına denetlenmesi, birliğimizin ve tüm meslek örgütlerinin anayasal sorumluluğudur” denildi. (Ankara/EVRENSEL)