30 Mayıs 2020 12:00

İsveç koronavirüs salgını nedeniyle risk grubunda olan emekçilere ödeme yapacak

İsveç hükümeti, pandemi nedeniyle risk grubunda bulunduğu için işine gidemeyen emekçilere ödeme yapacak.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç hükümeti, koronavirüs pandemisi nedeniyle risk grubunda bulunduğu için işine gidemeyen emekçilere ödeme yapma kararı aldı.

Mart ayında pandeminin yaygınlaşmasından beri devlet kurumları veya özel sektörde bürolarda çalışanlar, işlerini bilgisayar üzerinden evde yapma imkanına sahip. Ancak risk grubunda yer aldığı halde sağlık, toplu ulaşım ve sosyal hizmetlerde çalışan emekçiler, işe gitmek zorunda.

Kovid-19'un yaygınlaşmaya başladığı mart ayında Moderat Parti, risk grubunda yer alan emekçilerle ilgili özel bir düzenleme yapılmasını talep etmişti. Nisan ayında da parlamento öneriyi kabul ederek hükümete gerekli düzenlemeleri yapma görevini vermişti. Hükümet, bu amaçla hazırladığı tasarıyı kamuoyuna açıkladı. Risk grubunda yer alan emekçilere 1 Temmuz gününden itibaren 3 ay süreyle evde kaldıkları her gün için 804 kron ödeme yapılacak.

UYGULAMA 70 BİN EMEKÇİYİ KAPSIYOR

70 bin emekçiyi kapsayacak uygulamanın maliyetinin 6 milyar kron civarında olacağı tahmin ediliyor. Sağlık ve Sosyal Yardım Kurulu'nun risk grubunda olduğunu belirlediği kişi ve hastalıklar şöyle sıralanıyor:

  • 40'ın üzerinde bir BMI ile obezite yaşayanlar,
  • Kanser hastaları ve kanser tedavisi devam eden veya yeni bitenler,
  • Parkinson, MS ve ALS gibi nöromüsküler hastalıklar nedeniyle kalp fonksiyonu etkilenenler,
  • Zihinsel fonksiyon kaybı ve fiziksel çoklu engelliliği bulunan kişiler,
  • Anjin, kalp yetmezliği, inme, hipertansiyon, komplikasyonlu diyabet, kronik böbrek hastalığı, böbrek yetmezliği, kronok akciğer ve karaciğer hastalığı olanlar,
  • Bağışıklık yetmezliği hastalıkları, sürekli solunum desteği getrektiren omirilik yaralanmaları ve viral enfeksiyonlara karşı vücüdun savunmasını bozabilecek tedavi ihtiyacı gibi diğer ciddi hastalıkları olan kişiler.

HAMİLE KADINLARIN KAPSAM DIŞI BIRAKILMASI ELEŞTİRİLİYOR

Hükümetin geç hareket etmesi ve hamile kadınlarla risk grubunda bulunanların yakınlarını kapsam dışında bırakması muhalefet partilerinin eleştirilerine neden oldu. Hıristiyan Demokrat Parti'nin Parlamento Sosyal Hizmetler Komisyonu Üyesi Acko Ankarberg Johansson, İsveç Devlet Televizyonu'na yaptığı açıklamada hükümetin sonunda risk grubunda yer alanlara ödeme yapmayı kabul etmesini olumlu bulduğunu söyledi, ancak hamile kadınlarla risk grubunda bulunanların yakınlarının kapsam dışı bırakılmasını eleştirdi.

Parlamento Sosyal Sigortalar Komisyonu'nun Moderat Partili Başkanı Maria Malmer Stenergard de, hükümetin sonunda biraz mesafe kaydetmesini olumlu bulduğunu belirterek “Ama bir dizi soru işareti var, örneğin (risk grubunda bulunanların) ailelerine ödeme yapılacak mı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Avukatlar "Çocuk istismarına evlilik yoluyla af" tasarısını değerlendirdi

SONRAKİ HABER

Ezhel, Bavul Dergi haziran sayısında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa