Evrensel için yeni bir dönem
Evrensel için yeni bir dönem
30 Mayıs 2020 20:09
/
Güncelleme: 1 Haziran 2020 15:26

Özel yurtlardan öğrencilere sözleşmeli tehdit

Koronavirüs nedeniyle üniversite öğrencileri ailelerinin yanına döndü. Ancak özel yurtlar, sözleşmeleri öne sürerek öğrencilerden kalmadıkları günlerin de ücretini istiyor.

Özel yurtlardan öğrencilere sözleşmeli tehdit

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Helin ÇAKIR
Ankara

Kovid-19 pandemisiyle birlikte üniversitelerde uzaktan eğitime geçilirken öğrenciler de ailelerinin yanına memleketlerine döndü. Ancak özel yurtlar üniversite öğrencilerinden sözleşmeleri öne sürerek kalmadıkları dönemin de ücretini istiyor. Ufuk Üniversitesi'nden konuştuğumuz öğrenciler üniversite dışındaki kaldıkları özel yurtlarda, kalmadıkları sürenin parasını ödemek istemediklerini belirterek, KYK yurtlarından bu süreçte ücret alınmayacağı kararını hatırlatıp özel yurtlar için de aynı düzenlemenin yapılmasını talep ediyor. Üniversiteliler, salgın koşullarında hükümetin acilen bir düzenleme yapması gerektiğini belirtiyor. 

SÖZLEŞMELER İPTAL EDİLMELİ

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Elif Işık, tüm dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle aylardır kalmadığı yurdun her ay ısrarla ücretinin isteniyor olmasına tepki göstererek “Özel yurt müdürlüklerini de suçlamıyorum. Ellerinde sözleşmeler var. Ancak tüm öğrencilerin yararını gözetmesi gereken yetkili devlet kurumlarının bu konuya el atarak bu sözleşmeleri iptal etmesini umuyorum” dedi. KYK yurtlarının kapasitelerinin yetersizliğinin öğrencileri özel yurtlarda kalmaya mecbur bıraktığını söyleyen yine tıp öğrencilerinden İrem ise özel yurt konforlu diye düşünmesin kimse diye uyarıyor ve ekliyor “Ne hijyen ne de konfor var. Virüs kaparız diye korkuyorduk.” Üniversiteler salgın nedeniyle 3 hafta tatil edilince ailelerinin yanına döndüklerini hatırlatan İrem “Eşyalarımız ve kitaplarımız yurtta kaldı. Şimdi bizden para istedikleri için gidip eşyalarımızı da alamıyoruz” dedi.

İŞÇİYE ÜCRETSİZ İZİN, ÖĞRENCİDEN ÜCRET TALEBİ

Aynı üniversiteden ismini vermek istemeyen 1. sınıf öğrencisi de yurdun kendisini imzaladığı sözleşmeyle tehdit ettiğini ve gün aşırı arayarak ödemeyi istediğini anlatarak “MEB, acilen bir düzenleme yapmalı. Yurtlarda çalışan işçiler ücretsiz izine çıkarılırken öğrencilerden para istenmesinin nedeni ceplerini doldurmaktan başka bir şey değil” diye konuştu. Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi ise sürece devletin müdahale etmesi gerektiğini söyleyerek, “Salgın sürecini yönetemeyenlerin KYK yurdundaki öğrencileri bir gecede kapıya koyduğunu gördük. Şimdi ise KYK yurdunda kalamayan özel yurt öğrencilerinden kalmadığı yurdun parasını istiyorlar” dedi.

"SALGININ FATURASI ÖĞRENCİYE KESİLMESİN"

Hem okuyup hem de çalışan sağlık bilimleri üniversitesi öğrencisi de mart ayının ortasına kadar yurtta kaldığını ama tüm ayın parasını eksiksiz yatırdığını belirterek “Tüm eşyalarımı yurttan aldım. Müdürle de konuştuk ve ‘Devlet destek vermezse sizden para alacağız’ dedi. Peki bizden aldıkları hangi hizmetin parasıydı” diye sordu. MEB’den görüşme talep ettiklerini anlatan öğrenci, almadıkları hizmetin, kalmadıkları odaların parasını ödemek istemediklerini belirterek “Salgının faturası üniversite öğrencilerine kesilmemeli” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Cesaret zamanı

Cesaret zamanı

Ucuz emek ve yüksek kâra dayalı çalışma düzeni sendikal yasaklarla sürüyor. Bu düzenin değişmesi için sendikal hak ve özgürlüklerin kazanılması ve bunun için mücadele hayati önemde. Fiili grevleri kazanımla sonuçlanan Birleşik Metal-İş’in Başkanı Özkan Atar, “İşçiler inisiyatifli ve cesur olmalı, bize düşen sinmek değil mücadele etmek” diyor.

Sendikalı işçi oranı: %8,4

TİS kapsamındaki işçi oranı: %4,7

İş cinayetinde ölen sendikalı oranı: %1,9

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et