30 Mayıs 2020 14:09

Kırklareli’de odalar: Meslek odalarının seçimlerine müdahale demokrasiye uymaz

Kırklareli’de baro ve meslek odaları yaptıkları açıklama ile hükümetin meslek odaları ve barolarla ilgili yasal düzenleme çalışmasına tepki gösterdi. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kırklareli Baro Başkanlığı, Edirne Diş Hekimleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği Türkiye Eczacılar Birliği 40. Bölge Kırklareli Eczacılar Odası, Kırklareli Tabip Odası, Trakya Bölge Veteriner Hekimleri Odası, TMMOB Kırklareli İKK üyeleri hükümetin üzerine çalıştığı yasal düzenlemelere karşı ortak bir basın açıklaması yaptı. 

Kırklareli Eczacılar Odasında yapılan açıklamayı Kırklareli Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Oylum Yaman okudu. Basın açıklamasına Kırklareli Barosu, Edirne Diş Hekimleri Odası Kırklareli Temsilciliği, 40. Bölge Kırklareli Eczacı Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kırklareli İl Koordinasyon Kurulu, Kırklareli Tabip Odası ve Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası imza verdi.

Koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele edildiği bugünlerde; baro ve akademik meslek odalarının yapısının ve seçim sistemlerinin değiştirilmesine ilişkin tartışmaların yeniden gündeme getirilmesinin üzücü ve endişe verici olduğunu belirten Yaman; “Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nde; meslek odalarımızın da Anayasamız ve kuruluş kanunlarımız uyarınca ‘kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları oldukları açıkça belirtilmektedir” denildi.

Kamu yararını gözetmeyi öncelik olarak gören, kamu hizmetini; eşit ve demokrat bir biçimde yerine getiren baro ve akademik meslek odalarının, seçim sistemlerinde de üye sayılarının en demokratik şekilde temsil edildiği ve katılımcı demokrasi anlayışı ile hareket edildiğini vurgulayan Yaman şunları söyledi; “Bu nedenle, demokrasiye ve meslek odalarının demokratik bir şekilde yapılan seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe bir son verilmelidir. Kuruldukları günden bu yana; üyelerinin mesleki, sosyal ve ekonomik sorunlarını; yurttaşların toplumsal ve ekonomik sorunlarından ayırmadan, hukuki, tıbbi, teknik ve mali bilgisini kamunun hizmetine sunan, halkın hak ve özgürlüklerini savunan bu kuruluşlar demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin de teminatıdır.”

Baro ve akademik meslek odalarının seçim sistemlerinin değiştirilmesine yönelik çalışmalarla; barolar ve akademik meslek odalarının bölünerek parçalanmasının, etkisizleştirilerek işlevsiz hale getirilmesinin ve nihayetinde ‘sessiz’ kılınmasının amaçlandığını ifade eden Yaman; “Bizler, kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının, seçim sistemlerine müdahale ve diğer yollarla bertaraf edilip etkisizleştirilmek istenmesinin arkasındaki asıl rahatsızlığı biliyoruz. Meslek odaları olarak, mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı, insan hakları, hukukun üstünlüğü, canlıyı ve çevreyi koruma, her türlü koruyucu ve destekleyici insan ve hayvan sağlığı hizmetlerinde, ekonomi, gelir dağılımı ve vergilendirme uygulamalarında ülkeyi yönetenlerin değil, her açıdan kamunun yararını savunuyoruz. Yalnızca aklın, bilimin yolunda doğruları söylediğimiz için, antidemokratik uygulamalara karşı demokrasiye ve laikliğe sahip çıktığımız için hedef gösterilmekteyiz” dedi. 

Birlik ve odaların yapısına ve seçim sistemlerine yönelik tartışma ve yasa değiştirme girişimlerinin asla kabul edilmeyeceğinin altı çizen Yaman şu ifadeleri kullandı; “Eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik; güvenceli çalışma yaşamının olmazsa olmazlarıdır. Sosyal hukuk devletinin sürekliliği; planlama, sanayileşme, halk sağlığı ve kalkınmada kamusal yararların önceliği, meslek alanlarımızla ilgili her türlü kamusal hizmet ve kamusal denetimin doğru bir şekilde yapılması için bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadelemizi bundan sonra da her koşulda sürdüreceğiz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yolcu gemileri faaliyetlerine 1 Haziran'da başlayacak

SONRAKİ HABER

Dev silonun içinde çalışırken üzerlerine demir plaka düşen 2 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa