Sanat emekçilerinin ekmeği kararname ve torpil kıskacında
Kültür Sanat-Sen, günde 17-18 saat çalışmaya zorlanan sanat emekçilerinin özlük hakları yerine cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile işten atıldığını belirtti.
Fotoğraf: Pixabay
Kültür Sanat-Sen yazılı bir açıklama yaparak günde 17-18 saat çalışmaya zorlanan sanat emekçilerinin özlük hakları yerine cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile işten atıldığını belirtti. İşten atılma sebebinin ise torpillilere yer açmak olduğu belirtilen açıklamada, “Arkadaşlarımızdan bazıları yürütmeyi durdurma kararı alarak işe dönmeye hak kazandılar. Yalnız bu sefer sanat kurumlarının başındaki yöneticiler yapmaları gereken yıllık sözleşmeyi yapmaktan imtina ettiler” ifadeleri yer aldı.
“MESELE TORPİLLİLERE YER AÇMA MESELESİDİR”
Sanat kurumlarının çalışma koşullarının 1800’lü yılların çalışma koşullarına benzediğini ve sanat emekçilerinin hiçbir mazereti kabul edilmeden günde 16-17 saat çalışmaya zorlanandığını bildiren Kültür Sanat-Sen, “Bu şekilde çalışmaya da ücretleri kesilmesin diye razı olmak zorunda bırakılan sanat emekçileri tüm bu sıkıntılı sürecin biteceği daha iyi mali ve özlük haklara kavuşacakları hayalini kurarken 54 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sonrası sorgusuz sualsiz hatta mesnetsiz iddialarla işten atılarak açlığa mahkum edilmişlerdir”dedi.
İşten atmaların gerçek sebebinin ne görevlerine ihtiyaç olmaması ne de güvenlik soruşturması olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Mesele torpillilere yer açma meselesidir. İşten atmalar yaşandıktan sonra yeni başvurular alınması ve sınav yapılacağı son olarak teftiş kurulunun memuriyete engel teşkil etmeyeceği yönünde raporlarının varlığı söylemleri de bu durumu kanıtlar niteliktedir.”
AYM’NİN İPTAL ETTİĞİ GÜVENLİK SORUŞTURMASINI YÖNETİCİLER GEREKÇE GÖSTERDİ
Hukuk devleti olma ilkesinin yerine getirilmediği ve 20 yılı aşan sürelerde hizmet vermiş sanat emekçilerinin anayasa mahkemesinin de iptal ettiği güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek işten atıldıkları belirtilen açıklamada, “Davasını açtığımız arkadaşlarımızdan bazıları yürütmeyi durdurma kararı alarak işe dönmeye hak kazandılar. Yalnız bu kez sanat kurumlarının başındaki yöneticiler hukuk devleti olmanın gereğini yerine getirmek yerine intikamcı politikalarla arkadaşlarımıza yapmaları gereken yıllık sözleşmeyi yapmaktan imtina ettiler. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bir arkadaşımıza 1 aylık sözleşme yaparken Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ise önce yıllık sözleşme imzalatmış sonrasında ise tekrar çağırarak 6 ay ile sınırlı sözleşmeler yapmıştır. Ki daha önce Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı ile görüşmeye giden arkadaşlarımıza davayı kazansalar dahi sözleşmelerinin sezon sonuna kadar yapılacağını yani 30 Haziran’dan sonra işten çıkarılacakları sözlü bir şekilde ifade edildiği bilgisi tarafımıza gelmiştir” denildi.
Konuyla ilgili görevini yerine getirmeyen idareciler hakkında da hukuk mücadelelerinin devam edeceği bildiren Kültür Sanat-Sen, “Yürütmeyi durdurma kazanarak idareye başvuru yapan arkadaşlarımıza yapılması gereken yıllık sözleşme gereği gibi yerine getirilerek sanat kurumlarında yapılan bu haksızlıklara bir an önce son verilmelidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)