31 Mayıs 2020 09:47

Uzaktan eğitim nedeniyle bazı öğrenciler dersi yeniden alıyor 

ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümü 1. sınıf öğrencileri, uzaktan eğitim nedeniyle yaşadıkları sorunları anlattı.

Fotoğraf: ODTÜ logosu

Paylaş

Şevval MALKOÇ
Öykü BATU
Ankara

Üniversitelerin online/uzaktan eğitime geçmesiyle birlikte öğrencilerin karşısına çeşitli sorunlar çıkmaya devam ediyor. ODTÜ'de internet bağlantısındaki sorunlardan, sınavlardaki zorluğa kadar pek çok soruna dikkat çeken ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümü 1. sınıf öğrencileriyle yaşadıklarını konuştuk.

Özgür Turhan her ders için online eğitimin niteliğinin değiştiğini belirtirken genellikle görsel materyal kullanımında bir artış olduğunu söyledi. İlk bir iki aylık süreç açısından olumlu tarafların ağır bastığını söyleyen Turhan, kaydı yayınlanan derslerde geri alıp tekrar dinleyebilmenin iyi bir özellik olduğunu söyledi. Yapılan online sınavların "araştırmanın merkeze alındığı" sınavlar olması gerektiğinin altını çizen Turhan, ODTÜ’de bunun kısmen olduğunu vakıf üniversitelerinde ise bunun daha çok para kazanmak odaklı yapıldığını gözlemlediğini söyledi. Oysa çözümün basit olduğunu belirten Turhan, "Bilgi yerine bilgiyi kullanmayı ölçmek. Bilgiyi bir kaynaktan değil de hafızadan çıkarmak bu çağda pek maharet değil" dedi. 

Fatih Dağ ise eğitimin online olarak devam etmesinin çoğu alanda öğrencinin dersleri tamamen kendi başına öğrenmesi anlamına geldiğini ifade etti. Kimi derslerde verilen okuma ve makalelerin sadece bir çerçeve çizdiğini ifade eden Dağ, karantinanın ilk bir ayında sabit interneti olmadığını, bu sebeple senkron yapılan derslere katılamadığını söyledi. Sonrasında bulduğu bir internet bursu ile dersleri takip etmeye devam ettiğini söyleyen Dağ, "Bazı online sınavlarda nedense sanki dersler yüz yüze, hiçbir sorun olmadan, eksiksiz bir şekilde işlenmiş gibi bir beklenti var. Hatta bazı derslerde normalde yapılması muhtemel vizelerden daha ağır sınavlarla karşılaştım" dedi. 

Yine birinci sınıf öğrencisi olan Bilal de online eğitimde çoğu kişinin odaklanma sorunu yaşadığını söyledi. Kemal ise bazı derslerin yüz yüze olmaması nedeniyle tekrar almaya karar verdiğini belirterek, "Eğitim materyalleri ne kadar yeterli olursa olsun bir eğitim ortamında olmadığım için fazla odaklanamadım" dedi. 

Berfin ise internet bağlantısına bağlı olarak çeşitli sıkıntılar yaşadığını belirterek, "Mesela sınavın ortasında beni atabiliyor veya kopukluğa denk gelen bir yerde hocanın söylediği bir şeyi duyamıyor veya soru soramıyorum" dedi. Özellikle işlem gerektiren sınavlarda süre sıkıntısı yaşadığını belirten Berfin, "Bazı hocalar süreci olumlu yönetse de süreci zorlaştıran hocalarımız da oldu’ dedi.

ÖNCEKİ HABER

Barolar hak ve özgürlüklerin güvencesidir

SONRAKİ HABER

TTB Başkanı Adıyaman: Gevşetme değil, eskiye dönüş var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa