01 Haziran 2020 03:38

Ankara Tabip Odası: “Normalleşme” adımlarıyla vaka artacak, filyasyon aksayacak

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, “normalleşme” adımlarıyla vaka sayılarının artacağı, seyahatle de filyasyon takibinin olanaksız hale geleceği uyarısında bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Emrullah Acar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından 1 Haziran itibariyle “normalleşme” süreci başladı. Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut, normalleşme adımlarını ve alınması gereken tedbirlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti.

VAKA SAYILARI ARTACAK

Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasına tepki gösteren Bulut, İstanbul gibi büyük şehirlerden seyahat edecek insanların bulaş hızını artıracağını söyledi. “Normalleşme” sürecinin vaka sayısının yüzlü sayılara düşmesiyle başlaması gerektiği ve kararın vaka sayısında artışa neden olacağının altını çizen Bulut, “Şu an için ikinci bir dalga olarak nitelendiremeyiz. Eğer bir aşı bulunmazsa ikinci dalgayı kasım, aralık gibi bir tarihte bekliyoruz. Kış aylarında yeniden yüz binlerce vaka ve binleri bulan ölümler yaşanacak bir sezon olabilir” dedi.

BÖLGE İLLERİNDE ARTIŞ

Son günlerde bölge kentlerinde vaka sayısında yaşanan artışa dikkati çeken Bulut, “İnsanların çok bilinçli olması gerekiyor, toplu yapılan etkinliklere gitmeyi bırakmaları gerekir. Biz bu sorunu daha önce dile getirdik, kalabalık taziye evleri oluyor hâlâ. Yurttaşlar duyarlı olmalı, hükümetin de daha fazla üzerine düşeni yapması gerekir. Bu konuyu hafife alamayız” diye konuştu.

FİLYASYON TAKİBİ YAPILAMAZ

Salgın döneminde alınan kararların halk sağlığından uzak, sermayeye yönelik kararlar olduğuna işaret eden Bulut, son olarak kaldırılan seyahat kısıtlamasının da filyasyon takibinin sağlanmasını olanaksız hale getireceğini söyledi. Bulut, filyasyon için en büyük yükün Aile Sağlık Merkezlerine (ASM) verildiğini belirterek, “Vakaların büyük bir çoğunluğu evde izolasyon ve evde takipti. Burada da ASM ve hekimlere yük atılmıştı. Şimdi bu insanlar evlerinden ayrılıp, başka yere gittikleri zaman, ASM’lerin bunları takip edebilme şansı yoktur. Evde izolasyonlar, kimi zaman ev ziyaretleri yada telefon ile takip ediliyordu, bu kararla birlikte filyasyon ve izolasyon basamakları aksayacaktır. Özellikle yayla turizmine gidenler ya da sahillerin belli bir yerlerine gidenlerin telefonlar şebekeleri çekmeyecektir. Filyasyon için telefonlara yüklenen programlar ile takip sağlanıyor. Çoğu insanın zaten böyle bir telefonu da yok. Ama olanlarında internet çekmediği zaman takipleri sağlanamaz” diye belirtti.

DENEYİMLERDEN YARARLANMADILAR

Salgının yayılmasıyla Sağlık Bakanlığına birlikte hareket etme çağrısında bulunduklarını hatırlatan Bulut, taleplerinin kabul edilmediğini ancak buna rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Bulut, “Öngörülerde bulunduk ve her zaman haklı çıktık. Bilim Kurulu, haziran ayına kadar 5 bin gibi bir rakam öngörüyordu ama biz 100 bin olsa bizim için sürpriz değil demiştik. Hatta 10 Nisan’da o facia karardan sonra, artık 200 bininde bizim için sürpriz olmayacağını söyledik ve haklılığımız ortaya çıkıyor. Başka sorunlarda yaşadık, verilerin şeffaf paylaşılmamasından kaynaklı vaka ve ölüm sayıları düşük gösterildi. Çok iyi biliyoruz, her PCR pozitif vakaya karşı iki negatif tanılı hasta var. Bir şekilde ya testin iyi çalışmamasından ya da örneğin iyi algılanmamasından kaynaklanıyor. Sağlık Bakanlığı sadece PCR pozitif vakalar üzerinden vaka sayılarını bildiriyor. Halbuki Sağlık Bakanlığı, TTB ve tabip odalarının yetişmiş insan gücünden yararlanabilirdi. Olağanüstü durumlarda nelerin yapılması gerekir, salgınlarda nasıl davranmasını bilen uzman kadrolarımız var ama deneyimlerimizden yararlanmayı seçmediler.”

“BİZİ SUSTURMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Yurttaşların salgın boyunca sağlık meslek örgütlerinin paylaştığı ve açıkladığı verilere daha çok güvendiğini vurgulayan Bulut, “Bu şunu gösteriyor; Sağlık Bakanlığı kocaman bütçesiyle ve o kadar çok insanı çalıştırmasına rağmen çok verimli çalışamadı. Hantallığın nedenleri var, hatalar yapıyor, Türkiye bilim insanlarından yararlanmıyor. Kim konuşmazsa ya da hükümeti eleştirmezse, onlardan oluşan bir ekip oluşturuluyor. Böyle bir ekiple, siyasetle bir yere varılamaz. Sağlık Bakanı meslek örgütlerini dışlayarak, kapitalizm ile iş birliği yaparak bir yere varamaz. Zaten ekonomi ve sağlıkta başarısız oldular. Bunun için şimdi meslek örgütlerinin seçim yasalarına el atıp, bizi susturmaya çalışıyorlar. Biz bilimden, akıldan, vicdandan yanayız, o yüzden çabaları da beyhudedir” şeklinde konuştu. 

TOPLUM KENDİNİ KORUMAK ZORUNDA

Bulut, iktidarın “normalleşme” olarak tanımladığı, sağlık meslek örgütlerinin ise “Eskiye dönme, yeniden açılma” için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Öncelikle kamuoyunun biraz bilinci arttı. Bu bilinç içerisinde hükümetin siyasi nedenlerle yaptığı açıklamalara biraz sırtlarını dönerek, kendilerini korumaya özen göstersinler. Hükümet eğer insanları korumuyorsa, biz toplum olarak kendimizi korumak zorundayız. Maske artık hayatımızın bir parçası, el hijyenini kesinlikle aksatmamak lazım. El temizliği, maskeden daha önemli, bunu belirtmede fayda var. Sosyal mesafeye dikkat etmek lazım, toplu ulaşımda belli kararlar alındı, taşıtlara bindiğimiz zaman buna uymayan şoförler varsa mutlaka uyarmamız lazım. Sahillere gidecek olursak, ‘güneş var, salgın bu havada yayılmaz’ diyerek, rehavete kapılmadan dikkat etmemiz gerekiyor. Birkaç AVM’de anket yapılmış, gidenlerin yüzde 97’si alışveriş yapmadan çıkmış. Hem kendimizi hem de gerçekten gitmesi gereken kişileri risk altına atıyoruz. Gerçekten ihtiyacımız yoksa AVM’ye gitmememiz gerekir.” (Ankara/MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Aydın İncirliova’da Eski Ülkü Ocakları Başkanı, Belediye Başkanı’na saldırdı

SONRAKİ HABER

"Salgında sendikal mücadele olmaz"dan kitlesel eylemlere

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa