Emniyette işkence iddiası: Yetkililer ‘üst araması’, barolar ‘takipçisiyiz’ dedi
Polis Atakan Arslan’ın ölümüne neden olduğu belirtilen M.E.C’nin emniyette çıplak bir şekilde yere yatırılarak çekilen fotoğrafı paylaşıldı. Emniyet “üst araması” derken barolar "takipçisiyiz" dedi.
Fotoğraf, ilk olarak sosyal medyada yayınlanmıştır.
Polis Atakan Arslan’ın ölümüne neden olduğu belirtilen M.E.C’nin çıplak bir şekilde yere yatırılarak çekilen fotoğrafı sosyal medyada paylaşıldı. Emniyet söz konusu görüntünün üst araması sırasında çekildiğini iddia etti. Barolar ise “takipçi” olacaklarını söyledi. Fotoğrafın ilk olarak MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un danışmanı tarafından sosyal medyada paylaşıldığı iddia edildi. Tepkiler üzerine fotoğrafları paylaşan Emre Soylu hesabını kapattı. İçişleri Bakanı Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı ise iddiaları reddettiklerini açıkladı.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi 718. Sokak’ta “dur” ihtarına uymadığı iddia edilen M.E.C. olay yerinden kaçarken polise ateş açtı. Açılan ateş sonucu Atakan Arslan isimli polis yaralandı. Hastaneye kaldırılan polis yaşamını yitirdi. Olayın ardından mahalleye sevk edilen çok sayıda polis, operasyon başlattı. Gece boyunca süren operasyonun ardından polise ateş açtığı belirtilen M.E.C. ve yanında olduğu iddia edilen M.A. ve F.A. gözaltına alındı.
EMNİYETTE İŞKENCE İDDİASI
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünde tutulan M.E.C’ye ait fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Olcay Klavuz’un Danışmanı Emre Soylu’ya ait bir twitter hesabından M.E.C’ye ait iki fotoğraf paylaşıldı.
Birinci fotoğrafta M.E.C, gözaltına alındıktan sonra, polis aracında iki polis arasında otururken görüntüleniyor. İkinci fotoğrafta ise M.E.C, bir odada yüzükoyun yere yatırılmış ve üzerindeki kıyafetlerinin olmadığı görülüyor. Fotoğraf kadrajında polis copunun da olduğu görülürken, odada sadece ayakları görünen 3 kişi bulunuyor. Bu üç kişiden birinin M.E.C’nin sırtına bastığı da görüntüde yer alıyor.
MHP’li Vekilin Danışmanı Soylu, paylaştığı fotoğrafların üstüne ise “Hain, emniyetin şefkatli kollarında” diye not düştü. Emre Soylu, sosyal medyada yükselen tepkiler üzerine daha sonra hesabını kapattı.
EMNİYET: ORANTILI GÜÇ
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü söz konusu görüntü ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Olayın faili M.E.C. isimli şahıs, yakalandıktan sonra ilgili adli birime intikal ettirmek üzere elleri önden kelepçelenmek suretiyle ekip otosuna bindirilmiş, şüpheli şahsın araç hareket halinde iken ağzından çıkardığı jilet ile görevli personelimize saldırması ve tehdit etmesi üzerine görevlilerimizce artan oranda maddi kuvvet uygulanmak suretiyle bahse konu jilet muhafaza altına alınmıştır. İlgili adli birime intikal ettirilen M.E.C. isimli şüpheli şahsın, ekip otosunda ağzından jilet çıkarmasıyla oluşan makul şüphe nedeniyle, kendisinin ve görevlilerimizin güvenliği sağlamak adına daha detaylı arama yapılacağı esnada direnmesi üzerine orantılı güç kullanılarak kıyafetleri çıkartılmış ve iç çamaşırının bel bölümündeki lastik kısmında bir adet jilet daha bulunmuştur. Gerçekleştirilen tüm işlemler ve adli inceleme yapmak üzere muhafaza altına alınan kesici aletler, yakalama, arama tutanağında yer almaktadır. Bazı sosyal medyada hesaplarında paylaşılan görüntü üst arama işlemi esnasında çekilmiş olup, konu ile ilgili idari tahkikat, tespit edildikten hemen sonra başlatılmıştır.”
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ ÇATAKLI, "İŞKENCEYE SIFIR ROLERANS TEMEL İLKEMİZ" DEDİ
İçişleri Bakanı Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, yaptığı yazılı açıklamada, iddiaları reddettiklerini bildirdi. Türkiye'nin işkenceye sıfır tolerans gösterdiğini öne süren Çataklı, "Başta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları olmak üzere, ulusal ve uluslararası yargı kararlarında ülkemizde işkence olmadığı açık bir şekilde karar altına alınmış, en son olarak da 2017 ve 2019 yılı Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi raporlarında, iddia edilenin aksine Türkiye’de işkence bulunmadığı raporlanmıştır" dedi.
"AĞZINDAN ÇIKARDIĞI JİLET İLE GÖREVLİ PERSONELE SALDIRDI"
Çataklı, Diyarbakır'da Polis Atakan Arslan'ın faili olduğu öne sürülen M.E.C.'nin yakalandıktan sonra ilgili adli birime intikali sırasında, ağzından çıkardığı jilet ile görevli personele saldırması üzerine, artan oranda maddi kuvvet uygulanarak muhafaza altına alındığını ileri sürerek, "Gerek şahsın kendine zarar vermesinin engellenmesi, gerekse personelimizin kendi güveniliğinin sağlanması amacıyla ince arama yapılmak istenmiştir. Bu esnada şahsın direnmesi üzerine orantılı güç kullanılarak kıyafetleri çıkartılmış ve iç çamaşırının bel bölümünün lastik kısmında bir jilet daha bulunmuştur. Üst arama işlemi esnasında çekilen bir fotoğrafın sosyal medya hesaplarında paylaşıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu olaya ilişkin tahkikat derhal başlatılmıştır. Diyarbakır Valiliğince konuya ilişkin basın bilgilendirmesi yapılmıştır" ifadeleri kullanıldı.
June 1, 2020
GERGERLİOĞLU: İŞKENCENİN MAZERETİ YOKTUR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Diyarbakır Emniyetindeki işkence iddialarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.
Türkiye’de kötü muamele ve işkencenin her geçen gün arttığını söyleyen Gergerlioğlu, “Otoriterleşen Türkiye yönetimi şiddet olaylarının ve işkence olaylarının kapısını açıyor. Bunların sorgulanması bile engelleniyor. Eskiden işkence gizli yapılırdı şimdi aleni yapılıyor. Sosyal medyadan çığlık sesleri dünyaya duyurulmaya çalışılıyor. Artan bir linç kültürü şiddeti ve işkenceyi meşru hale getirmeye çalışıyor. Sorgulanması bile engellenmeye çalışılıyor. Bunun sonucunda muhaliflerin hepsine, üçüncü sınıf vatandaş olarak görülen herkese şiddet olayları tehdit hakaret artıyor. Bir yandan Diyarbakır Emniyetinde açıkça işkence görüntüleri fotoğrafları videoları çekilerek basına servis ediliyor. Bunu yapan da bir siyasi partinin milletvekilinin danışmanı. Hiç çekinmeden bunu yapabiliyor. Çünkü cezasızlık ülkeyi bitiriyor. Yapanın yanına kar kaldığı düşünülüyor. Diğer taraftan bir başkası tehdit edilebiliyor 'Sitemizde tespit ettik öldüreceğiz' diyor. Bunu fiiliyata dökmeye çalışanlar dört bir taraftan bize gelen haberleriyle tedirginlik oluşturuyor. İşkence bir insanlık suçudur ve zaman aşımı yoktur. Bunu sürekli olarak tekrarlayıp hatırlatmak gerekir. İşkencenin mazereti de yoktur isterse uygulanan en azılı suçlu olsun işkence kabul edilemez. Eğer bir suçluyu cezalandıracaksanız adil bir şekilde yargılarsınız ve kanunda belirtilen cezayı verirsiniz. İşkence kime yapılırsa yapılsın biz karşısında durmaya devam edeceğiz” dedi.
"PAYLAŞILAN GÖRÜNTÜLER NORMAL PROSEDÜR MÜDÜR?"
Gergerlioğlu, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:
- Sosyal medyada dolaşımda olan işkence fotoğrafları Diyarbakır Emniyetinde mi çekilmiştir? Eğer bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?
- Paylaşılan işkence görüntüleri Diyarbakır Emniyetinde çekilmişse bu emniyet için normal prosedür müdür? Eğer bu iddia doğruysa emniyette işkence yapılacak ve yapılamayacak kişiler listesi olduğu doğru mudur?
- Emniyet güçlerinin; kişinin hakkında kesinleşmiş bir karar olmadığı müddetçe suçlu ilan edilemeyeceğinden haberleri var mıdır?
- Emniyet mensupları kime ya da kimlere güvenerek bu işkence görüntülerini sosyal medyada paylaşabilmiştir?
- Emniyet Genel Müdürlüğünün daha önceki açıklamalarında işkence görüntüleri münferit olarak tanımlanmıştır. Emniyet için kaç tane daha görüntünün ortaya çıkması gerekmektedir ki bu olaylar münferit olmaktan çıkabilsin?
- Ankara Emniyetinde yapılan işkence iddiaları hakkında başlatıldığı söylenen soruşturmaların halen sonlandırılmamış olmasının emniyetteki bu tarz işkence eylemlerini cesaretlendirdiği iddiası doğru mudur?
- Türk Ceza Kanunu 94. ve 95. maddelerine göre işkence suçunu işleyen memurlar hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?
- Türk Ceza Kanunu 125. maddesine göre işkence görüntülerini paylaşıp işkenceyi, suçu ve suçluyu öven kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?
- Bu işkence olayının emniyet tarafından üstü örtüleceği iddiaları doğru mudur?
BAROLAR: SORUŞTURMA BAŞLATILMALI
Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, sosyal medya hesabı üzerinde yaptığı paylaşımda, "Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz. İnsanlığa karşı suç kategorisine olan işkence suçunu alenen işleyen ve teşhir eden kolluk görevlileri hakkında derhal soruşturma başlatılmalıdır" dedi.
May 31, 2020
Sosyal medyada paylaşılan videonun ardından Diyarbakır Barosu da bir açıklama yayımladı. Barodan yapılan açıklamada, "Kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda, Diyarbakır Emniyetinde meydana gelen işkence vakasına ilişkin Diyarbakır Barosu olarak detaylı bilgiler elde edildikten sonra hukuki süreci başlatacağımızı ve işkence vakasının takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" denildi.
May 31, 2020
(HABER MERKEZİ)