Gençler, pandemi sürecinde alınan kararlarda fikirlerinin sorulmamasına tepkili
İstanbul Avcılar'da yaşayan gençlerle Kovid-19 pandemisi sürecini konuştuk. Özellikle sıvanlara ilişkin alınan kararlara tepki gösteren gençler "Geleceğimize dair bizim fikrimiz sorulmadı" diyor.
Murat UYSAL
E. AVA
Kovid-19 salgınından etkilenen kesimlerden biri 20 yaş altı gençler oldu. Bu süreçte uzaktan eğitimin yanı sıra izni belgesiyle iş yerlerini ve fabrikaları dolduran 20 yaş altı gençlerin kaygıları da tartışma konusu oldu. Pandemi sürecini, İstanbul Avcılar’daki gençlerle konuştuk. Gençler, "Kararlar tek elden alınıyor, gençlere kimse sormuyor" dedi.
"UZAKTAN EĞİTİM VERİMLİ DEĞİLDİ"
Uzaktan eğitimi değerlendiren bir lise son sınıf öğrencisi, “Bu süreç kesinlikle verimli değildi. Okul içerisinde verilen eğitimden katbekat kötüydü" dedi. Öğrenci ayrıca, devam zorunluluğu olmadığı için derslerin umursanmadığını da belirtti.
Çevresindeki arkadaşlarının internet ve bilgisayar sıkıntısı çektiğini belirten genç, “Okul sorunlarla ilgilenmedi, herhangi bir açıklama yapmadı” dedi.
Sınav tarihlerinin sürekli değiştirilmesinin kendilerini mental olarak olumsuz etkilediğini söyleyen lise öğrencisi, “Bunun tek elden yapılması daha da zorlayıcı oldu. Bizim herhangi bir söz hakkımız olmadı. Diğer siyasilerin de söz hakkı yok. Biri bir şey söylüyor, ona uymak zorunda kalıyoruz” dedi.
"ÜLKENİN GELECEĞİNE FİKRİ SORULMADI"
Özel okulda eğtim gören lise son sınıf öğrencisi de hem öğrencilerin hem de öğrentmenlerin internet bağlantı sıkıntısı çektiğini belirtti.
Üniversite sınavına kısa süre kaldığını hatırlatan genç, mental olarak kendilerini toparlamalarının uzun zaman alacağını belirterek “Gençlerin geleceği ile oynadılar, turizm gelirleri için bizim geleceğimizi çöpe attılar” dedi.
Yaşadıkları çıkmazın sorumlularını şu sözlerle işaret etti: “Ülkenin geleceği bizim elimizde, bizim fikirlerimiz alınacağına tek bir adamın fikri uygulanıyor. Kendi çıkarları için uğraştılar. Kendileri bilir, sandığa az kaldı, bizim de yaşımız geldi.”
"BU SİSTEM DEĞİŞMELİ"
18 yaşındaki lise öğrencisinin geleceğe dair kaygıları da görüştüğümüz diğer gençlerle ortak.
Babasının otobüs şoförü olduğunu söyleyen genç de bu mesleğe yönelmiş.
Ülkenin gündeminde gençlerin olmadığını, fikirlerinin alınmadığını söyleyen genç, şunları dile getirdi:
“Bu sistemin kesinlikle değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Artık değişim gerekli, 17-20 senedir bir adamla olmaz. Diğer görüşlere de açık olmamız lazım. Bunları söylerken bile çekiniyorum aslında çünkü öyle seviyeye getirdiler ki tweet bile atamıyoruz. Fikirlerimizi özgürce belirtemiyoruz. Bu mevcut sistemin değişeceğini de düşünüyorum. Artık halk bir şeylerin farkına vardı çünkü cebindeki para para etmiyor. Ortaokuldayken 2 liraya tavuk döner ayran alabiliyorduk, şimdi hiçbir şey gelmiyor” dedi.
"YA EVE PARA GÖTÜREMEZSEM…"
Çiçek satarak geçimini sağlamaya çalışan 18 yaşındaki bir genç de sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde de çalışmak zorunda kaldığını söyledi
“Niye çalışıyorsun diye baya soran oldu ama mecburdum. Ailemde benden başka çalışanlar da var ama maddi sıkıntı çektik. Hiçbir kurumdan maddi destek alamadık” dedi.
Diğer kardeşlerinin okuduğunu kendisinin ise çalıştığı için okuyamadığını söyleyen genç “Virüs döneminde çalıştım, kaygılarım da var. Ya hasta olursam diyordum. İşler düşük, ya eve para götüremezsem…” dedi.