MEB: Özel okullar, telafi eğitiminin başlangıç tarihini kendisi belirleyecek
Özel okullar 15 Ağustos tarihinden sonra en az üç hafta olacak şekilde, yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitiminin başlangıç tarihini ve süresini kendisi belirleyecek.
Fotoğraf: Taylor Wilcox/Unsplash
Burcu YILDIRIM
Ankara
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 15 Ağustos 2020'nin özel okulların yüz yüze telafi eğitimine başlayabileceği en erken tarih olduğunu açıklayarak "Bu takvim doğrultusunda her bir özel öğretim kurumu, öğrencilerinin gereksinimlerini dikkate alarak en az üç hafta olacak şekilde, yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitiminin başlangıç tarihini ve süresini kendisi belirleyecek" dedi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, özel öğretim kurumlarının telafi, tamamlama ve uyum eğitimlerine başlamaları konusunda 81 il valiliğinin bilgilendirildiği hatırlatıldı.
Özel okulların yüz yüze telafi eğitimine başlayabilecekleri en erken tarihin 15 Ağustos 2020 olduğu belirtilen açıklamada, "Bu takvim doğrultusunda her bir özel öğretim kurumu, öğrencilerinin gereksinimlerini dikkate alarak en az üç hafta olacak şekilde, yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitiminin başlangıç tarihini ve süresini kendisi belirleyecek" bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Her özel okul yüz yüze telafi eğitimine başlayacağı tarihi, okul yönetimince hazırlanan ve valilikçe onaylanan çalışma takviminde okulun 2020-2021 öğretim yılı için belirlediği açılış tarihine, öğrenci velilerinin katılımıyla yapılan okul aile birliği toplantısında öğrencilerin tatil dönüş tarihleri dikkate alınarak yüz yüze telafi eğitimi için karar verilen tarihe, özel okulda görev yapan yönetici, eğitim personeli ve diğer personelin yıllık izin tarihlerine, öğrencilerin okula ulaşımlarını sağlayacak okul servisi şirketlerinin okula bu hizmet için belirlediği tarihe, özel okul uyguladığı uzaktan eğitimden öğrencilerinin ne kadar faydalandığının ölçümünü yaparak ihtiyaç duyulan yüz yüze telafi eğitiminin ders saati süresine göre, özel okullar yüz yüze telafi eğitimi başlama tarihini bu koşulların oluşma durumuna göre farklı farklı olarak belirleyebilecek."
Özel okulların açılış, ara tatil ve kapanış tarihlerinin resmi okullar için Bakanlıkça belirlenen tarihlerde olabileceğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 6. maddesinin 'Kurumlarda uygulanacak öğretim programı ve haftalık ders çizelgesi, resmi kurumlarda uygulanan usul ve esaslar çerçevesinde belirlenir. Bakanlıkça uygun bulunması durumunda farklı öğretim programları ve haftalık ders çizelgesi de uygulanabilir.' hükmü ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 10. maddesinin, 'Okullarda, resmi okullar için hazırlanan yıllık çalışma takvimi uygulanması esas olmakla birlikte, valilikçe kabul edilmesi halinde ayrı bir çalışma takvimi de düzenlenebilir.' hükmü doğrultusunda özel okul yönetimi tarafından hazırlanan ve özel okulun bulunduğu ilin valiliği tarafından uygun görülmesi halinde Bakanlık tarafından resmi okullar için belirlenen çalışma takviminin dışında da uygulama yapılabilecek."
EĞİTİM SEN: ERKEN AÇILMASI SERMAYENİN TALEBİ
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “İdeolojik bir tercih yapılarak eğitim ve sağlık hakkı ihlal edilemez” dedi. Eğitim alanında alınan bütün kararların velilere, öğrencilere, eğitim emekçilerine danışılmadan ve dahil edilmeden alınarak rutinleştiğine dikkat çeken Aydoğan, “15 Ağustos tarihi itibarıyla açılacak özel okullar, bununla birlikte özel kurs ve rehabilitasyon merkezlerinin açılması eğitimin ihtiyaçlarından değildir. Alınan bu karar sermayenin talepleri doğrultusunda harekete geçmek demektir” dedi.
Aydoğan, “Salgın dönemi boyunca Milli Eğitim Bakanlığı sermaye sahipleri ile iki defa toplantı yaptı ama eğitim emekçilerine ne olup bittiğini sormadı bile” diye ekledi.
‘OKULA GİTMEYEN ÖĞRENCİLERDEN SERVİS VE YEMEK PARASI ALDILAR’
Bu süreçte insanların işlerini kaybettiğini, gelirlerinin düştüğünü belirten Aydoğan, “Veliler özel okulların parasını ödeyemeyince devlet okullarına çocuklarını kaydettirmek istedi ancak MEB bunu durdurdu. Halbuki bu işlem elektronik ortamdan halledilerek özelden kamuya geçiş sağlanabilme imkanı vardı. Emekçilerin tüm hakları özel kurumların iki dudağının arasında”diye konuştu. Okulların kapalı olmasına rağmen özel okulların uzaktan eğitim veriliyor diye aynı ücreti aldığına dikkat çeken Aydoğan, “MEB bu konuda da bir tutum almadı. Çocuklar okula gitmediği halde hatta daha ileri gidip servis ve yemek paralarını da aldılar” dedi.
‘AĞUSTOS- EYLÜL TARİHLERİNDE ÜCRET TALEP ETMESİNLER DİYE ÖZEL OKULLARI AÇIYORLAR’
Hâlâ salgından ölümlerin sürdüğünü, pozitif vaka sayılarının geldiğini vurgulayan Aydoğan, rehabilitasyon merkezleri ve özel okulların açılmasıyla hastalığın yayılma riskinin ciddi ölçüde artacağını söyledi. Özel okulların açılma kararını ise velilerin ağustos-eylül tarihlerinde ücret talep etmemesi, kayıtların yenilenmesi için yapıldığını söyleyen Aydoğan, “İdeolojik bir tercih yapılarak eğitim ve sağlık hakkı ihlal edilemez. Aylarca yapılmayan derslerin bu şekilde telafisi olmaz. Ayrıca kamu okullarında devam eden öğrencilerin de eğitime eylülde başlayacağının öngörülmesi ve aradaki bu zaman farkı da yapılan tercihi açıklığıyla ortaya koyuyor” dedi.