02 Haziran 2020 19:00

Salgın günlerinde sendikal örgütlenmeyi korumak

"Salgının hükümetlere emekçiler aleyhine yarattığı fırsatları geri almak, emekçileri birleştirmek, kazanımları korumak, yeni koşullarda yeni kazanımlarla süreci işletmek sendikaların temel görevidir."

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gülhan ŞİMŞEK
Gönül KURAL
Eğitim Sen 4 No’lu Şube Denetleme ve Disiplin Kurulu Üyeleri

Dünyaca yaşadığımız salgın, hayatımızı tüm yönleriyle etkileyen en temel gündemin önemli bir parçası oldu. Bu dönem “Evde kal” kampanyaları popüler bir biçimde sürdürülürken, işçilerin bu popülaritenin dışında kaldığına tanıklık ettik. Salgının en tepe yaptığı günler dahil, sokağa çıkma yasakları dahil tüm günlerde işçiler çalışmak zorunda kaldı. İşten çıkarılan işçiler de açlığa mahkum kalırken patronlara teşvikler verildi ve İşsizlik Fonu’nun yağmalanmasına devam edildi.

1 Mayıs 2020 bu salgın koşullarında kutlandı. 1 Mayıs döneminde en etkin çalışan, şubemiz kadınları oldu. Bu dönemde online toplantılar yaparak 1 Mayıs’a yönelik slogan atölyesi yapıldı. Taleplere yönelik videolar çekildi. Bir e- kadın bülteni hazırlandı. Kadınların faaliyetlerini sürdürme çabası salgın koşullarında sendikal faaliyetler konusunda örnek olarak not edilmeyi hak ediyor. Eğitim iş kolunda da okulların salgından dolayı kapanmasının ardından uzaktan eğitim gündeme geldi. Fakat yoksul emekçi çocukları eğitimden daha da uzaklaştı. Çünkü eğitim için televizyon, bilgisayar, cep telefonu, internet ihtiyacını çözmek ebeveynlerin imkanlarına bırakıldı. Öğretmenler de bu sorunları kendi çözmek zorunda bırakıldı ve çalışma saatleri esnedi. Hafta sonu ve geç saatlerde dersler kondu. Altyapısı da zayıf olan EBA’ya ulaşmak da ayrı bir dert oldu. Bazı okullarda Vefa grupları vs. üzerinden öğretmenlere görev tanımı dışında angarya görevler yıkılmak istendi. Okul WhatsApp grupları mobbing aracına dönüştü.

SALGIN SENDİKAL FAALİYETİ ETKİLEDİ

Sendikal faaliyet emekçilerin talepleri üzerinden, iş yerlerinde ortaklaşan talepler ve bu taleplerin genelleşmesi üzerinden yürüyen ekonomik, sosyal ve siyasal taleplerin kazanılması mücadelesidir. Salgın tüm sendikal faaliyeti felç edercesine etkiledi. Tam da bu süreçte salgını eğitim emekçilerin hayatını belirleyici olarak etkilemeye başlamasından 2 ay sonra Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şube olarak 26 Mayıs’ta online temsilciler meclis toplantısı yaptık. Bu kararın kendisi çok önemliydi. Çünkü ülke genelinde sendikal işleyiş tek yönlü, belirsiz, şekilsiz, sanal bir faaliyete dönmüştü. Şubenin bu kararı yeni koşullarda bu koşulların yarattığı sorunlara çıkış arama çabasıydı. Şubenin yönünü temsilcilere ve dolayısıyla emekçilere dönmüş olması da çıkış yolunun doğru yerde arandığı anlamına geliyordu. Toplantıda EBA, uzaktan eğitim, mobbing, ekonomik sorunlar, MEB’in salgına rağmen yürüttüğü eğitimin dönüşümü programı, LGS, YKS sınavları ve burada eğitim emekçilerinin görevlendirilmesi, rehber öğretmenlerin salgın sürecinde zorunlu olarak çalıştırılması, online panellerin yapılması, birçok konu toplantı koşullarının da izin verdiği oranda tartışıldı.

Her şeyden önce şunu diyebiliriz ki, sanal ortamda da olsa bir araya gelmek, tüm açıklamalardan daha gerçekti. Birçok iş yeri temsilcisi bu toplantıların sürmesi, daha katılımlı toplantıların yapılmasını talep etti. Yine dikkat çekici husus, MEB’in salgına rağmen LGS ve YKS sınavlarını yapacak olması, yeni eğitim- öğretim yılında birçok dersi seçmeli hale getirecek sistem değişikliğini yapacak olmasıydı.

"SINAVLAR ERTELENSİN" KAMPANYASI YETERİNCE TARTIŞILMADI

Salgın ortamı MEB’e adeta istediğini istediği gibi yapma fırsatını vermişti. Temsilciler meclisinde bu sınavlar yapılsın mı yapılmasın mı, öğretmenler görev alsın mı almasın mı tartışması en çok tartışılan konu oldu. Bu tartışma şunu kesin olarak ortaya koydu ki; her ne kadar genel merkezimiz “Sınavlar ertelensin” kampanyası yürütmüş olsa da tüm bu işleri emekçilerden kopuk yaptığı için, salgın sürecinde üyeleri, temsilcileri ve yürütme kurulu üyeleriyle tartışma, karar verme ortamları yürütmediği için, konu emekçilerinin kafasında muğlaktı. İster sınav olsun, ister olmasın emekçilerin kafasında bir çok soru vardı. Yine bu tartışmalar için oldukça geç kalındığı diğer bir ortaya çıkan konu. Ama asıl önemlisi genel merkezin yürüttüğü “Sınavlar ertelensin” kampanyası, doğruluğu-yanlışlığı bir yana, karar sürecinde emekçiler dışında bırakıldığı için havada kalmış, emekçilere dayanmayan bir kampanyaydı. Belki de bu kampanyayla ilintili olarak açılan sanal imza kampanyasına katılımın istenen düzeyde olmaması bu ana sorun ile ilgiliydi.

ÇÖZÜM DAHA FAZLA BİR ARAYA GELMEK

Temsilciler meclisinde temel olarak açığa çıkan; katılanlar açısından edilgen (Evde kalma-içe kapanma-sorunlarıyla kendi başına baş etme çabasından) halden etken hale geçme durumunun yarattığı enerjiydi. Bu salgın koşullarında yeniden ve yeniden örgütlenme enerjisidir. Emekçiler bu ihtiyacın/gerekliliğin/zorunluluğun farkındadır. Küresel salgının tüm kapitalist hükümetlere emekçiler aleyhine yarattığı fırsatları geri almak, emekçileri birleştirmek, kazanımları korumak, yeni koşullarda yeni kazanımlarla süreci işletmek sendikaların temel görevidir. Bu ekonomik, toplumsal ve siyasal tüm talepler için geçerlidir. Bu taleplerin tüm emekçileri kapsayan bir hak mücadelesine dönüşmesinin temel koşulu da şartlar ne olursa olsun emekçilere yaslanmanın, onlarla karar almanın, onlarla yürümenin yollarını bulmaktır.

Sonuç olarak şubemizin toplantıda da açığa çıktığı üzere temsilciler meclislerinin sürmesi, bu toplantıların genel üye toplantısı şeklinde genişlemesi, çeşitli eğitim, panel vb. etkinliklerle zenginleşmesi salgın koşullarında kuşkusuz birçok yakınma konumuza çözümler bulacaktır. Salgın koşullarında hak gaspları sürüyorsa emekçiler de örgütlenmeyi sürdürecektir. Emekçiler sendika genel merkezlerini uyarma, uyandırma, emekçilerden kopmama temel görevlerini hatırlatmaya, onlara mücadelenin yönünü göstermeye ve yönetim organlarının bürokratizme düşmesini engellemeye devam edecektir.

ÖNCEKİ HABER

Barış Çakan cinayeti soruşturmasında tutuklanan 3 kişi ifade verdi

SONRAKİ HABER

Dünyada 2019'da yaklaşık 12 milyon hektar ormanlık alan yok oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa