03 Haziran 2020 06:13

Özelde çalışan kronik hasta işçilerin ücretli izinli sayılması talep edildi

İzmir Tabip Odasına bağlı işyeri hekimleri, özelde çalışan kronik hasta işçilerin ücretli izinli sayılmasını istedi.

Fotoğraf: Serhat Çağdaş/AA

Paylaş

İzmir Tabip Odasına bağlı işyeri hekimleri, kamu kurumlarında çalışan kronik hasta işçilerin ücretli izinli sayıldığına dair düzenleme yapıldığını ancak özel sektörle ilgili düzenleme yapılmadığını belirtti. Özel sektördeki kronik hasta işçilerin mağdur olduğu ifade edilen açıklamada, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bu konuda genelge yayımlaması talep edildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kronik hastalığı bulunan çalışanların idari izinli sayılmasına ilişkin düzenleme yapıldığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Özel sektörde, fabrikalarda, atölyelerde, şantiyelerde çalışan ve kronik hastalığı bulunan çalışanlar, aylardır çalışamamakta ve ücret alamamaktadır. Özel sektör çalışanları idari ve ücretli izinli sayılmadığı gibi bu çalışanların hangi koşullarda çalışma hayatına katılabileceği ve alınması gereken önlemlerin neler olması gerektiği konusunda bir bilgilendirme yapılmamıştır. Özel sektörle ilgili belirsizlik halen sürmektedir.

3 milyon kamu çalışanının (4/c) çalışma koşullarına ilişkin Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı, Sağlık Bakanı açıklama yapmakta, genelge çıkarılmakta ancak 16 milyon aktif sigortalı (4/a) çalışan işçilerin çalışma yaşamına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamaktadır. Özellikle 'işçinin sağlığı ve güvenliğinden' sorumlu ilgili Bakan’dan herhangi bir açıklama gelmemiştir. Bu konuda soruyoruz: ‘İşçi sağlığı ve iş güvenliğinden sorumlu Bakan siz değil misiniz?"

"SORUMLULUĞUNUZU YERİNE GETİRİNİZ"

Kovid-19'un bulaşta ayrım yapmadığı fakat kronik hastalığı bulunan çalışanlara yönelik tedbirler konusunda çalışanlar arasında ayrımcılık yapıldığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Daha önceki genelgelerde, İçişleri ve Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı olan ve çalıştırılmayıp evlerine gönderilen, sokağa çıkma kısıtlaması, çalışma yasağı getirilen işçiler 'açlık-hastalık-ölüm' üçgeninde sıkışmış durumdadır. Kronik hastalığı olan ve evlerine gönderilen işçilerin yeniden çalışma yaşamına katılmaları konusunda herhangi bir açıklama veya genelge yayımlanmamıştır. Bu nedenle, işyeri hekimleri ne yapacakları konusunda tereddüt yaşamaktadırlar. Ayrıca, özellikle küçük-orta ölçekli birçok işletmede işyeri hekimi bulunmamaktadır. Çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını izlemenin yanı sıra çalışma hayatındaki mevcut ve muhtemel meselelerin çözüm yollarını araştırmak, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları koruyucu ve çalışmaya destekleyici tedbirleri almak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görevleri arasındadır."

Özel sektörde çalışanlardan kronik hastalığı olanların herhangi bir hak kaybı yaşamadan izinli sayılmalarının sağlanmasının, kişinin yaşam ve sağlık hakkı ile çalışma hakkının korunması açısından değerli olduğu ifade edilen açıklamada, "Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığını, çalışanlar arasındaki ayrımcı uygulamaya son vermeye ve kronik hastalığı bulunan işçilerin çalışma yaşamlarına ilişkin genelge yayımlayarak, işçileri ve işverenleri acilen bilgilendirmeye çağırıyoruz" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ITF demiryollarındaki sürgün kararının geri alınması çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Ücretleri ödenmeyen ayakkabı işçileri iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa