KKTC öğrencileri yurt dışı yatay geçiş hakkını kullanmak istiyor
KKTC'deki öğrenciler, Yurt dışında öğrenim gören Türkiyeli öğrencilerin ve Türkiye'de öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin yararlandırıldığı yatay geçiş haklarından yararlanmak istiyor.
Fotoğraf: Envato
KKTC’de öğrenim gören öğrenciler
YÖK Başkanı Yekta Saraç yurt dışından yatay geçişlerin kolaylaştırılması hakkında “Yurt dışında eğitim görüp Covid-19 salgını nedeniyle okuduğu üniversiteye dönmek istemeyen Türk öğrenciler ile ülkemizde eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizde okumalarını sağlamak için aldığımız yeni kararları açıklamıştık. Başarılı öğrencilerin Türk yükseköğretimine kaliteden ödün vermeden ‘yatay geçiş’ yoluyla dâhil olmalarını kolaylaştıracak, dünyada ilk bine giren üniversitelerdeki Türk öğrenciler için ek fırsatlar sunduğumuz bu düzenlemelerin kamuoyunda çok olumlu karşılandığını görmekteyiz. Bu kapsamda YÖK olarak, yurt dışında okumakta olan başarılı Türk gençlerini ve kendi ülkeleri dışında eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencileri ülkemizdeki seçkin yükseköğretim kurumlarında eğitim almaya davet ediyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Daha sonra ise, KKTC’de öğrenim görenlerin, yurt dışından yatay geçiş prosedüründe yer almadığı hakkında karar yayımlandı. Biz de kararın KKTC’yi kapsamamasından dolayı mağduriyet yaşadık.
TÜM BU SORULAR KARŞIMIZDA
KKTC yurt dışıysa bu yurt dışı kontenjanından yararlanalım, yurt içiyse yurt içi kontenjanından yaralanalım istiyoruz yani biz hakkımızı istiyoruz. Madem KKTC’yi yurt dışı olarak görmüyoruz, KKTC Türkiye vatandaşlarına neden muhacir muamelesi gösteriyor? Pasaport, gırla prosedür neden? Neden dış hatlar ile seyahat ediyoruz KKTC’ye? Sınavsız biçimde diğer ülkelerde öğrenim gören kimselere bu hak tanınıyor da, sınavla belirli bir başarıyı yakalamış öğrenciler neden bu haktan yoksun bırakılıyor? Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil eden bu durumdan Türkiye uyruklu öğrenciler olarak şikayetçiyiz. Biz müşteri, turist ya da KKTC’deki tacirlerin geçim kaynağı değil, öğrenciyiz! Yani bir devletin geleceğiyiz. Bizlere öğrenci değil müşteri muamelesi yapılmasına karşıyız. KKTC’de öğrenim gören kimselerin barındığı ev veya yurt olmasına rağmen, 2226 lira karantina ücreti söz konusu idi; bizler ticarî varlıklar mıyız, öğrenci miyiz? Karantina ücreti istenmesindeki haksızlığın aynısı burada da var ve inanıyorum ki bu karardan da vazgeçilip öğrencilerin ticari obje olmadıkları bir kez daha anlaşılacak. Yatay geçişle kendi anavatanımızda eğitimimizi görmek en doğal hakkımızken bundan yararlanamıyoruz. Tekrar soruyoruz. Neden karar sonradan değişikliğe uğradı? Tek gayeniz KKTC esnaflarının ve üniversitelerin gelir kaybına uğramaması mı? KKTC’nin kısmî ekonomisi ciddi anlamda kendi vatandaşlarınızdan kıymetli midir? İnsanların hayatlarıyla oynamak bu kadar kolay olmamalı. Biz hakkımız olanı istiyoruz ve bu konuda hakkımızı alana kadar devam edeceğiz.