Yaşam alanı savunucuları: Tarsus'ta biyokütle enerji santrali istemiyoruz
Yaşam alanı savunucuları, Tarsus’ta yapımı planlanan Tarsus Biyokütle Enerji Santrali Projesinin ÇED raporunun bakanlık tarafından onaylanmasına karşı çıktı.
Fotoğraf: Mersin Çevre ve Doğa Derneği
Tarsus’ta yapımı planlanan Tarsus Biyokütle Enerji Santrali Projesinin ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanması tepki çekti. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ve Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM) yaptıkları ortak açıklamada santrali istemediklerini belirtti.
Kovid-19 salgını ile mücadele döneminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının fırsatçılık yaparak Tarsus Biyokütle Enerji Santrali Projesinin ÇED raporunu onayladığı belirtilen açıklamada, “Tarsus İlçesinin, Yeşil Mahallesinde Biçer Enerji Elektrik İnşaat Üretim A.Ş. tarafından yeterli bilimsel ve teknik çalışmalar yapılmadan tamamen ulaşım kolaylığı ve arazinin kolay elde edilebilirliği göz önüne alınarak, yer seçim kriterleri göz ardı edilerek tarım alanlarından oluşan, yerleşim yerlerine yakınlığına uymayan ve orman alanlarına çok yakın arazi üzerine Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali kurulması planlanmaktadır. Santralin yapımı planlanan alanı olan Yeşil Mahallesi 1/1000 ölçekli onaylı imar planında Tarsus Belediyesine ait belediye hizmet alanına isabet etmektedir. Proje mevcut imar planı ile ruhsatlandırılamayacağı açıkça ortada olduğundan söz konusu taşınmaz üzerine böyle bir tesisin yapılması mümkün olmadığı halde, Tarsus Belediyesinin ve Tarsus halkının tüm itirazlarına rağmen yapılmak istenmektedir. Proje bölgesine komşu parsellerde ekili tarım arazileri mevcut olup, bölgede aktif tarımsal faaliyetler sürdürülmektedir. Güneyinde bulunan komşu parseller tarla niteliğinde olup tarımsal faaliyetler devam etmektedir. Ayrıca proje alanına komşu ve çok yakın olan parsellerde birçok meyve bahçeleri bulunmakla birliikte zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dolayısıyla yapılacak olan tesis zeytincilik yasasına aykırıdır” denildi.
Biyokütle enerji santrallerinin, atık yakma tesisi olup buhar türbini ile enerji üretimi yapılmasının amaçlandığı ifade edilen açıklamada, “Planlanan tesis bünyesinde, tavuk kümes altlıkları ile tarımsal faaliyetler sonucu ortaya çıkan bitkisel atıkların (üzüm, narenciye, sert çekirdekli meyve bahçelerinin budama atıkları, mısır sapı) kullanılması planlanmaktadır. Atık yakma sonucunda azot oksitler, kükürt dioksit ve partikül maddeler, dioksinler, formaldehit, benzen, kadmiyum, arsenik, krom ve kurşun oluşur. Ayrıca yüksek oranda dioksin ve furan, ağır metal ve diğer bazı toksinlerin salınması hava, su ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Biyokütle enerji santralinden salınan ağır metaller ve zehirli gazlar solunum, kalp hastalıkları, kanser, doğum kusurları ve diğer sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır.”
ÇED RAPORU VE PROJE İPTAL EDİLSİN
Biyokütle santrallerinin aynı zamanda iklim için de bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu santraller büyük bir karbon kirletici olan kömürden elde edilen her megavat başına yaklaşık yüzde 50 daha fazla CO2 yaymaktadır. Halk ve çevre sağlığı açısından zararlı olan Tarsus Biyokütle Enerji Santralinin onaylanan ÇED raporunun iptal edilmesi için derneklerimiz dava açmıştır. Yaşam hakkımızı savunmak için onaylanan ÇED raporunun ve projenin iptal edilmesini istiyoruz. Herkesi Tarsus Biyokütle Enerji Santraline karşı mücadele etmeye davet ediyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)