04 Haziran 2020 01:25
Son Güncellenme Tarihi: 04 Haziran 2020 08:43

ABD'de sokak eylemleri yasak ve tehditlere karşı 9. gününde devam ediyor

ABD’de ırkçı polis şiddetine karşı başlayan ve kısa sürede ülkenin pek çok kentine yayılan sokak eylemleri, yasak kararları ve tehditlere rağmen devam ediyor.

Fotoğraf: Yasin Öztürk / AA

Paylaş

ABD'de Afro Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestolar 9. gününde de devam etti.

New York’ta toplanan binlerce kişi şehrin değişik bölgelerinde toplanarak Floyd için adalet çağrısı yaptı. Öğleden sonra Brooklyn ve Manhattan’da başlayan eylemlere katılım kitlesel oldu.

New York 3 gecedir saat 20.00’den sonra uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen çok sayıda kişi polis şiddetini protesto etmek üzere alanlardaydı. Irkçılığa tepki gösterenlere polis müdahale etti.

Yasak nedeniyle polis Brooklyn köprüsünden kente girişleri kapatırken, Manhattan’da sokağa çıkma yasağına rağmen eylemi sürdürenlere coplarla saldırdı.

Manhattan’ın doğu yakasında, 3. Cadde ile 50. sokakta, sokağa çıkma yasağına karşı polise diz çökerek ve ellerini havaya kaldırarak pasif direniş gösteren diğer bir grup ise yağmurun başlamasıyla dağıldı.

Manhattan adası dışında gün içinde Brooklyn’de, Williamsburg’da, Staten Island’da 50 ila 100 kişilik gruplar halinde eylemler de düzenlendi.

Başta Başken Washington olmak üzere ABD'nin diğer eyalet ve şehirlerinde de kitlesel eylemler düzenlendi.

Washington sokaklarında Beyaz Saray'ın karşısındaki güvenlik çemberi bir sokak ileri taşındı. Ulusal Muhafızlar ön saflarda ve halkın doğrudan karşısında güvenliği sağlıyor. Bu nedenle zaman zaman özellikle Afro-Amerikan protestocular, Ulusal Muhafızların yanına giderek maruz kaldırkları ayrımcılığı anlatıyor ve artık bir adım atılması gerektiğini söylüyor.

Eylemler kentte sokağa çıkma yasağının başladığı saat 23.00'den sonra da devam ederken, protestocular ellerindeki cihazlarla Beyaz Saray'a ve çevresindeki binalara, “Nefes alamıyoruz”, “Katil polisleri durdurun” ve “Polisin askeriyeleşmesini durdurun” yazıları yansıttı.

“ADALET” VE “KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK” İSTİYORLAR

Öte yandan eylemciler, meydanlara inmelerindeki amaçlarını ve Trump yönetiminden taleplerini anlattı.

Illionis eyaletinde yaşayan ve Virginia'daki bir arkadaşını ziyarete gelen Mike Buttler, cuma gecesinden bu yana kentte düzenlenen protestolara katıldığını belirterek, “Floyd'un öldürülmesine ilişkin videoyu izledim. Bu tamamen mide bulandırıcı ve korkunç bir olaydı” dedi.

Buttler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter üzerinden açıklama yapmak yerine sokağa çıkması ve insanlara diyaloğa açık olduğunu göstermesi gerektiğini dile getirerek, “Trump, konuşmalarında insanların neden protesto yaptığına değinmiyor. Yasalar açısından gerçek bir değişikliğe gidilene kadar, bu tarz protestolar bitmeyecek” diye konuştu.

28 yaşındaki Othame Teeter ise Trump'ın Floyd'un ölümünden dolayı tüm siyahilerin acısını paylaşması gerektiğinin altını çizerek, “Trump, tüm siyahi Amerikalılardan özür dilemeli” ifadesini kullandı.

Teeter, ülkedeki polis şiddetinin bir sonraki kurbanı olmaktan korktuğunu aktararak “Bir noktada bu protestolar bitecek, insanlar bizi anladığında bitecek. Polisler, siyahilere sistematik bir baskı uygulamayı bıraktığında bitecek” dedi.

GÖZALTI SAYISI 10 BİNİ GEÇTİ

Associated Press’in ülke çapında polis departmanlarından derlediği bilgiye göre bugüne kadarki eylemlerde 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin yaklaşık dörtte birinin Los Angeles'ta gözaltına alındığı, Los Angeles'ın ardından en fazla gözaltıların New York, Dallas ve Philadelphia'da yapıldığı belirtildi.

NE OLDU?

Afro Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, geçen pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke genelinde pek çok kentte sıçramıştı.

Floyd protestolarında yaşanan şiddet ve yağmalamalar nedeniyle, başkent Washington ve New York da dahil en az 40 kentte gece sokağa çıkma yasağı getirilirken 25'e yakın kentte de, Ulusal Muhafız Birlikleri, polise destek sağlamak için devreye sokulmuştu.

Washington'da polis şiddeti protestosu

Washington'da polis şiddeti protestosu

New York'ta polis şiddeti protestosu

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te bulunan Mutlu Makarna'da itiraz eden işçilerin tehdit edildiği iddiası

SONRAKİ HABER

İran ve Irak’a açılan gümrük kapılarından yük taşımacılığı yeniden başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa