04 Haziran 2020 05:30
Son Güncellenme Tarihi: 04 Haziran 2020 09:49

SES İzmir Şubesinden ‘normalleşme’ süreci açıklaması: Sürü bağışıklığı dönemi

SES İzmir Şubesi ‘normalleşme’ süreciyle ilgili yaptığı basın açıklamasında, normalleşme sürecinin ‘sürü bağışıklığı’ dönemi olduğunu ifade edilirken sağlık çalışanlarının talepleri yinelendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

SES İzmir Şubesi, normalleşme ile ilgili basın toplantısı yaptı. “Normal olmayan normalleşme süreci”nde sağlık emekçilerinin taleplerini dile getiren Nursel Yücesoy, salgına rağmen normalleşme uygulamaları işçi sınıfını salgına feda etmeden başka anlam taşımadığını söyledi. İşçilere yapılan uygulamanın sürü bağışıklığı olduğunu belirten Yücesoy, “Pandeminin önüne geçmenin tek yolu halk sağlığına öncelik veren, birinci basamağı buna göre örgütleyen, sağlık emek gücünün bulaşıcı hastalıklarla mücadele konusunda bilgi ve deneyimini güçlendiren, erken uyarı ve yanıt sisteminin yerleştiren ve pandemi hazırlık planlarının tüm sağlık emekçilerinin katılımı ile hazırlayan sağlık politikalarından geçer” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ DURUMUN NEDENİ ALINMAYA ÖNLEMLER”

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 28 Nisan tarihli raporunu hatırlatan Yücesoy, tablonun Türkiyeli sağlık emekçileri açısından ise daha kötü olduğunu söyledi. Türkiye'de de sağlık emekçilerinin çok yüksek oranda Kovid-19 pozitif çıkmasında başta koruyucu ekipman sağlanmaması olmak üzere alınmayan önlemler olduğunu ifade eden Yücesoy,  “İş yükünün fazla olması, mesailerin halen salgına uygun şekilde kısaltılmaması, temaslı sağlık emekçilerinin dahi çalışmaya mecbur edilmesi; hatta Kovid-19 tanılı ve temaslı sağlık emekçilerini bir şekilde çalıştırmaya devam ettirmek için sürekli algoritmaların değiştirilmesi gibi uygulamalardır” diye konuştu.

“NORMALLEŞME, SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI SÜRECİDİR”

Ülkemizde dile getirilen ‘normalleşme süreci’nin sürü bağışıklığı süreci olduğunu belirten Yücesoy, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

  • Tüm sağlık emekçilerine 5 güne bir yaygın test yapılmalıdır.
  • İstihdam şekline bakmadan tüm sağlık emekçilerine koruyucu ekipman eksiksiz bir şekilde sağlanmalıdır.
  • Performans sistemi kaldırılarak tüm sağlık emekçilerine insanca yaşayacağı ve emekliliğine yansıyacağı bir ücret verilmelidir.
  • Kovid-19 meslek hastalığı kabul edilmeli ve iş kazası raporu tutulması zorunlu olmalıdır.
  • Tüm sağlık emekçilerine 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmelidir.
  • Haksız ve hukuksuz bir biçimde ihraç edilen sağlık emekçileri görevlerine iade edilmelidir.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışanlar arasında ayrımcı uygulamalara son vermeli, 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan sağlık emekçileri ve istihdam biçimi fark etmeksizin tüm çalışanlar idari izinli sayılmalıdır. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten kapitalizmin ekolojik yıkımına karşı yaşamı savunma ve mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

TTB: LGS ve YKS salgının tamamen kontrol altına alındığı döneme ertelenmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa