İskender Bayhan: Hükümet, sağlık emekçilerinin haklarını halının altına süpürdü
Gazeteci İskender Bayhan, sağlık emekçilerinin pandemi döneminde yaşadıkları sorunları ve taleplerini değerlendirdi.
Gazeteci İskender Bayhan, sağlık emekçilerinin pandemi döneminde yaşadıkları sorunları ve taleplerini Gündem Özel'de değerlendirdi.
Salgının sürecinin ilk gününden itibaren Sağlık Bakanlığı cephesinden sürekli sağlık emekçilerine teşekkür dile getirildi. Tabloya yakından baktığımızda bu teşekkürler sağlık emekçilerinin yaşadığı birçok sorunu, halının altına süpürmenin bir başka yöntemi olarak tercih edildi. Sağlık emekçilerinin pandemi sürecinde en temel en insani haklarını almak için bile mücadele etmek, protestolar yapmak zorunda kaldığını görüyoruz. Hükümetin verdiği sözleri tutmadığına tanık oluyoruz.
Alkış eylemleri olduğu günler yandaş kanallarda, “aman ha dikkat edin” uyarıları yapılıyordu. Bu alkış eylemleri üç gün sonra dua ve vaaz eylemlerine döndü.
Türkiye’de sağlık alanı doktorundan, temizlik işçisine, hasta bakıcısına, güvenlik personeline kadar çok fazla parçalanmış durumda. Sağlık kurumlarında çalışan bütün işçiler, ek ödemelerin kendilerine de verilmiş vaatler olduğunu düşündüler. Ama gün geçtikçe bunun böyle olmadığını gördük. Kronik hastalığı olan sağlık çalışanları çalışmayacak dendi. Ancak bu böyle olmadı. Ek ödemelerin en yüksek tavandan yapılması da dahil sadece pandemi ilan edilmiş ve pandemi bölümü olarak seçilmiş bölümlerdeki doktor ve hemşireler açısından geçerli olacak.
Salgınla mücadele aynı zamanda salgın koşullarında hizmet yapabilmek için de mücadeleyle iç içe sürdü.
Sağlık emekçilerinin üç temel talebi var:
Virüs ve virüse karşı halk sağlığı konusunda alınması gereken tedbirler,
Çalışma ve yaşam koşulları açısından talepler,
Ücretlere dair talepler.
Hastanelerde tedbirlerin alınması konusunda sağlık emekçilerinin kendi örgütleri aracılığıyla birlikte söz sahibi olması lazım.
Bu süre içerisinde çalışma koşulları açısından belli başlı düzenlemelerin yapılması şart. 12 saate kadar çalışır hale geldiler. İş yükü arttı.
Temel ücretlerde artış istiyorlar. Ek ödemelerde de ciddi haksızlıklar yapıldığını söylüyorlar. Bütün sağlık personelinin ek ödemelerden eşit yararlanmasını istiyorlar.
Bilim Kurulu üyeleri de bu konularda vurdum duymaz davrandı.
Sağlık Bakanlığı, tek adam yönetimi hastanelerde bilinçli, örgütlü, hakkına sahip çıkan bir sağlık emekçisi istemiyor. Sarayın kapısında el pençe duran kapı kulları istiyor. Sağlık emekçileri teslim olmadılar. Umut veren bir mücadele sergilediler. (WEB TV)