Dünya Çevre Günü | Aydın'daki direniş ateşleri ülkeye örnek oluyor
Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Aydın'daki çevre örgütleri açıklamalar yaparak, doğayla barışık yaşamaya alışıncaya kadar mücadelelerinin devam edeceğini dile getirdi.
Fotoğraf: AYÇEP
Özer AKDEMİR
Aydın
Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Aydın Efeler Belediyesi tarafından Doğa ve Tarih Buluşması gerçekleştirildi. Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay'ın katıldığı buluşmaya Kent Konseyleri ve AYÇEP de destek verdi.
YAŞAM MÜCADELEMİZ HİÇBİR ZAMAN BİTMEYECEK
AYÇEP tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü ile ilgili yapılan açıklamada sermayenin talan girişimine karşı ülkenin dört bir yanında yaşam nöbetleri tutulduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, "Bugün ülkenin her yerinde tek tek yanan direniş ateşleri yaşam mücadelesinin hiçbir zaman bitmeyeceğini ortaya koymaktadır. Nitekim Kızılcaköy’deki, Pamukören’deki, Germencik’teki, Karacasu’daki, Nazilli’deki, Didim’deki, Çine’deki ve Kuyucular-Beyköy’deki mücadelelerimiz direniş ateşlerinin birer örnekleridir. Doğayla barışık yaşamaya alışıncaya kadar da bu mücadelemiz devam edecektir. Bu mücadele ile yaktığımız çoban ateşi bugün sadece Aydın’da değil Anadolu’nun ve Dünya’nın birçok yerinde yankısını duyurmaktadır" denildi.
ŞİRKETİN HUKUKSUZLUKLARINI GÖRMEYENLER HALKA CEZA YAZIYOR
Hükümetin Kovid-19 ile gelişen süreçte şirketlere tanıdığı hakları toprağını savunan halka ceza olarak yağdırdığının dile getirildiği açıklamada, "Kuyucular-Beyköy’de halka yazılan cezalar haksız ve adaletsizdir. Aynı şirket tarafımızdan defalarca suçüstü yakalanmışken ceza uygulamayan, Yılmazköy’de patlama yaşanmasına rağmen uyarılarla geçiştirenler halka gelince aba altından sopa göstermektedir. Unutulmasın bu cezalar bizleri bir adım geri durdurtmayacaktır" ifadelerine yer verildi.
ÇİNE TOZ DUMAN!
Çine Yaşam Platformunun (ÇİYAP) yaptığı açıklamada Çine’de maden işletmelerinin yaşam alanlarının içinde olması nedeniyle, bunların özellikle geceleri sabaha karşı havaya bıraktıkları silisli maden (kuvars) tozlarının havayı, suyu, toprağı kirlettiğinin altı çizildi. Bu maden işletmelerinin açık alanda istiflediği yığınlardan en ufak bir esintide bile çevreye toz bulutu yayıldığı ve bu tozların ilçe merkezine kadar ulaştığına dikkat çekilen açıklamada; "Bunu Çine insanı solumakta ve ciğerlerine çekmektedir. Bu toz, astım,bronşit ve kansere kadar varan akciğer ve solunum hastalıklarına sebep olmaktadır. Meralara, bahçelere konan bu toz, buralardan beslenen hayvanlara geçmektedir" denildi. Çine yöresindeki maden işletmelerinde üç bine yakın işçinin çalıştığının aktarıldığı açıklamada, "Özellikle değirmenlerin olduğu tesislerde çalışan işçiler, tozlu ortamdan dolayı ölüme kadar götüren silikozis hastalığına yakalanmaktadır. Beş altı yıldan fazla çalışan işçilerin birçoğunda az ya da çok bu hastalık görülmektedir" ifadelerine yer verildi.
ÇİFTÇİNİN SUYUNA DA GÖZ DİKTİLER
Son günlerde gündemde tarımsal sulamada ödenen su ücretleri konusunun girdiğinin belirtildiği açıklamada, "Bu kapitalist mantıkla gidilirse, zamanla tüm tarlalara, bahçelere sayaç konulacak, çiftçiye ödediği peşin para kadar su kullanma izni verilecek ve üreten insanlar yine birkaç sermayedarın önüne atılacaktır. Biz ÇİYAP olarak, hava kadar gerekli olan suyun ücretsiz olmasını, tarım yaparak toplumu besleyen çiftçilerden su ücreti alınmamasını savunuyoruz" görüşleri dile getirildi.