05 Haziran 2020 11:52

SES: Sağlık Bakanlığı somut durumu ve sorunları göz ardı ediyor

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Sağlık Bakanlığının pandemi koşullarında somut durum ve sorunları göz ardı ettiğini belirterek “Bakanlık tekçi anlayışı devam ettirmektedir” dedi.

Fotoğraf: SES

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), basın toplantısı ile Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Normalleşme Döneminde Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi"ni değerlendirdi.

Genel merkez binasında yapılan açıklamada konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, normalleşme sürecinin epidemiyolojik veriler ışığında yapılmadığını, bilgilerin şeffaf bir şekilde sağlık emek ve meslek örgütleri, sağlık emekçileri ve halkla paylaşılmadığını söyledi.

Rehberde somut durumların çözümüne ilişkin bir yaklaşım olmadığına dikkat çeken Erden, “Bakanlık tekçi anlayışı devam ettirmektedir” dedi.

"REHBERDE İŞ YÜKÜ VAR, SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN SAYISININ ARTTIRILMASI YOK"

Sürecin DSÖ verileri yerine ekonomik değerlendirmeler üzerinden ilerlediğine dikkat çeken Erden, “Normalleşme süreci hazırlıkları önceden yürütülmüş olmalıydı. 1 Haziran’da yayınlanan rehber hem sağlık emekçileri hem de sağlık hizmeti organizasyonu açısından çok ciddi karmaşa ortaya çıkmıştır. Yine rehberde yer alan ve sağlık emekçilerine verilmesi gereken eğitimler çok yetersiz hatta birçoğuna verilmedi” dedi.

İl düzeyindeki verilerin sağlık emek ve meslek örgütleri ile paylaşılmamasını ve rehberde sağlık emekçilerinin sayısının arttırılmasına dair bir bilgi olmamasını eleştiren Erden, “Salgın döneminde ifade ettiğimiz gibi, sağlık emekçi sayısı acilen artırılmalıdır. Bu yapılmadan işgücü planlaması yapın demek, sağlık emekçilerini sağlığından etmek, daha fazla risk altına sokmak demektir” diye ekledi.

Randevusuz hastaların polikliniklere alınmayacağının çokça vurgulanmasına rağmen randevu sistemi konusunda halka yönelik herhangi bir duyuru veya bilgilendirme olmadığına dikkat çeken Erden, “Bu, hizmet alanları mağdur edecek bir ortam oluşması demektir. Üstelik bu zemin, sağlık emekçileri ile vatandaşı karşı karşıya getirecek bu durumdur ve sağlık emekçilerinin şiddete uğrama riskini artıracaktır” dedi.

"KOVİD-19 MESLEK HASTALIĞI OLDUĞUNA DAİR TEK KELİME YOK"

Sağlık emekçilerinin güvenliğinin ve sağlığının yok sayıldığını ifade eden Erden, “Kovid-19'un meslek hastalığı ve iş kazası olarak kabul edilmesi ve bu konuda sürdürülecek işlemler ile ilgili tek bir satır açıklama yer almamaktadır. Bakanlık buna yönelik somut planlar yapmalı ve açıklamalıdır” diyerek pandeminin en sorunlu zamanlarında bile ekipman sıkıntısı olduğuna ve stok yapılmadığına dikkat çekti.

Hastanelerin yüzde 39’unda sağlık emekçilerine test yapılmadığı bilgisini veren Erden, “Ne yazık ki, Sağlık Bakanlığı bu konuda pandeminin başından bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapmadığı gibi rehberde de sağlık emekçilerine düzenli olarak test yapılması ile ilgili bir değerlendirme yoktur” dedi.

"HASTANELERİN YÜZDE 42’SİNDE HAVALANDIRMA KONTROLÜ YAPILMADI"

Merkezi klima sistemleri ve klimaların sorun yaratacağı vurgusu üzerinden hastanelerde pencerelerin sık sık açılarak havalandırılması istendiğini ancak hali hazırda birçok şehir hastanesinde pencere bulunmadığını belirten Erden, şöyle devam etti:

“Anket sonuçlarımıza göre hastanelerin yüzde 42’sinde havalandırma kontrolü yapılmamıştır. Bu somut durumun çözümüne yönelik bir yaklaşım bulunmamaktadır.  Çamaşırhane ve sterilizasyon üniteleri için de özel tedbirler gerekli olmasına rağmen bunlara rehberde yer verilmemiştir.”

Yapılacak işlemlerin sıralandığını ancak sorumluluklar ve denetim konusunda bir bilgi olmadığını belirten Erden, “Pandemi sürecindeki somut durum ve sorunlar göz ardı edilmiş, nasıl giderileceği değerlendirilmemiştir. Bakanlık tekçi anlayışı devam ettirmektedir” diye ekledi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

EMEP Dersim İl Örgütü: Kaz Dağlarından Munzurlara ekolojik yaşam saldırı altında

SONRAKİ HABER

"Kevser Halı'da ateşi yüksek işçiler el ve yüzleri yıkatılıp çalıştırılıyor" iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa