05 Haziran 2020 17:02

DİSK Tekstil'e üye oldukları için baskı gören Özak işçileri eylem yaptı

Patron yandaşı uygulamaları nedeniyle sendika değiştirip DİSK-Tekstil'e üye olan Özak işçiler, bu nedenle gördükleri baskılara karşı eylem yaptı, "Sendikal hakkımıza kimse müdahale edemez" dedi.

Fotoğraf: Cengiz Anıl Bölükbaş/Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Urfa

Urfa'da "Patron yandaşı sendika istemiyoruz" diyerek Öz-İplik İş'ten ayrılıp DİSK-Tekstil'e üye olan Özak işçileri, fabrika müdürünün, şeflerinin ve amirlerinin DİSK-Tekstil'den istifa etmeleri yönündeki baskılarına karşı eylem yaptı. Eylemde "Özak Tekstil'e sendika girecek, kölelik bitecek", "Özak Tekstil'de baskılar, tehditler son bulsun", "Patron sendikası değil gerçek sendika istiyoruz" pankartları yer alırken, "İş, Ekmek, Özgürlük", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Sendika hakkımız söke söke alırız" sloganları atıldı. Jandarma fabrika önünde yoğun güvenlik önlemi aldı.

Eylemde ilk olarak söz alan Özak Tekstil işçisi İsmail Budak yönetimin DİSK üyelerine baskı yaptığını ve tehdit ettiğini belirterek, "Öz-İplik'e geçmezseniz sizi işten göndereceğiz, izne göndereceğiz" diyorlar. Biz pandemi sürecinden dolayı biz bunu adaletli şekilde yapmalarını söyledik. Ama gördük ki Özak Tekstil yönetiminde adalet diye bir şey yok. Biz de buraya gelerek hakkımızı sonuna kadar savunacağız. 4 tane arkadaşımızı zorla izne çıkarmalarına boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Budak'ın ardından DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen söz aldı. Türkmen, burada bulunmalarının sebebinin fabrika yönetiminin yasaları tanımayarak kendini yasaların üzerinde görmelerini protesto etmek olduğunu söyleyerek, "Bu ülkede çalışan her işçi istediğini sendikaya üye olma hakkı vardır. İşçinin herhangi bir sendikaya üye olmasına ya da istifa etmesine kimse müdahale edemez. Özak yöneticileri size sesleniyoruz: Bu suçu işlemeye devam ederseniz biz de yasalar karşısında bedelini ödeyetene kadar peşinizi bırakmayacağız" dedi.

İşçilerin iradesiyle hareket eden, işçinin sorunlarını kendine dert eden, mücadele eden bir sendikayı istemediklerini vurgulayan Türkmen, şu ifadeleri kullandı: "Biz işçilerin sendikasıyız ve bu fabrikaya siz istediğiniz için değil işçiler istediği için gireceğiz. Bu fabrikada bizden önce örgütlü olan sendika işçileri savunmadığı, temsil etmediği, işçilerden habersiz sözleşme imzaladığı için işçiler sendikamızda örgütlendiler. O günden bu yana baskılar ve tehditler eksik olmadı. İşçileri istifaya etmeye çalışanlar, eğer o eski sarı sendikayi çok seviyorsanız siz gidip üye olun."

Fabrika yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundukları söyleyen Türkmen, Özak yonetimi suç işlemeye devam ederse her zaman bu fabrika önünde olacaklarını belirtti. Gerçek bir işçi sendikası olduklarını ve tek bir üyelerine karşı yapılan haksızlığa karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getiren Türkmen, "DİSK-Tekstil altında sağlanan bu birliği bozmalarına izin vermeyeceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar. Tehditleri, baskıları, rüşvetleri vız gelir. Özak Tekstil işçileri işleri, ekmekleri ve hakları için DİSK-Tekstil'de örgütlenmekten vazgeçmeyecek. Bu fabrikaya DİSK-Tekstil girecek, bu fabrika kölelik bitecek. Fabrikanın 3'te 1'i izinde ama ne tesadüf ki izinde olanların tamamı DİSK-Tekstil üyesi. Biz herkesin çalışmasını istiyoruz. Hiç kimseye ayrımcılık yapılmasın istiyoruz. Bizim tek bir talebimiz var, işçiler hangi sendikaya üye olacaklarına kendileri karar vermelidir. Bugünden itibaren tek bir üyemiz dahi izne gönderilirse, ayrımcılık son bulmazsa, baskılar devam ederse bu fabrikanın önünde sadece açıklama değil gerekirse süresiz direniş başlatacağız" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Denizli’deki çevre örgütlerinden mücadeleyi büyütme çağrısı

SONRAKİ HABER

Malatya'da 5.0 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa