İTÜ’de hazırlık öğrencilerin şartlı geçiş talebi sürüyor
İTÜ hazırlık öğrencileri, online sınavın pek çok açıdan mağduriyet yaratacağını belirterek şartlı geçiş hakkı istiyor.
Fotoğraf: Google Streetview
Berkant TATLI
İTÜ
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) geçtiğimiz günlerde İngilizce Yeterlilik Sınavı’nın 25-27 Temmuz tarihlerinde fiziki olarak yüzyüze iki oturum şeklinde yapılacağını açıkladı. Bu kararın birçok açıdan mağduriyet yaşatacağını düşünen İTÜ hazırlık öğrencileri bu karara karşı taleplerini duyurmak için #İTÜhazırlıkşartlıgeçiş tagi ile Twitter üzerinden hashtag çalışması yaptı. Bu hashtag çalışması ile Twitter’da gündem olan İTÜ hazırlık öğrencileri geniş bir kitleye seslerini duyurdular. Öğrencilerin üzerinde durdukları en öncül talepleri şartlı geçiş olsa da İTÜ Senatosundan çıkan kararla Yeterlilik Sınavı’nın pandemi sürecinde mağduriyet oluşturmaması gerekçesiyle 25-27 Temmuz tarihlerinde online olarak yapılacağını açıkladı. Hazırlık öğrencileri başta talep ettikleri şartlarda online sınavın gerek ulaşım gerekse de konaklama açısından birçok mağduriyet yaşatabileceğini söylemelerinin üzerine okulun böyle bir karar almasına tepki gösterdiler. Biz de hazırlık öğrencileri ile alınan karara yönelik ne düşündüklerini konuştuk.
“ONLINE SINAV DA ÇÖZÜM DEĞİL”
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünden hazırlık öğrencisi Kübra, online sınav kararının yüz yüze sınava göre daha uygulanabilir gibi gözükse de bilgisayarı ve internete ulaşımı olmayan arkadaşları için iyi olmadığını belirtti. “Öğrenciler sadece şehirlerde yaşamıyor bunları unutmayın. Online derse katılamayan öğrenci online sınava da katılamaz. Şimdi o öğrenciler sınava giremediğinde ne yapacaksınız? O öğrencilere çözümünüz ne olacak bunu da açıklar mısınız?” diyerek sözlerine devam etti. Kendisinin şehirde yaşadığını ama sürekli internet sıkıntısı yaşadığını, bu imkanlara sahip olmayan arkadaşlarının bu durumda görmezden gelemeyeceklerini ekleyerek sözlerini tamamladı.
“KİMSE MAĞDUR OLMAMALI”
İkinci olarak Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünden hazırlık öğrencisi Emrah, evinde altyapısı olmayanların devletin sağladığı yerlerde sınava girecek olduğunu; bu durumun da imkanı olmayanların evlerinden çıkarak koronavirüs riski altında sınav yapılacak yerlere gideceğine dikkat çekti.
Son olarak Kimya Mühendisliği bölümünden hazırlık öğrencisi Dilara ile konuştuk. “Okulun vermiş olduğu online sınav kararı yüz yüze sınav yapılmasından elbette sağlığımız için daha iyi fakat bu konuda da endişelerimiz var.” diyerek sözlerine başlayan Dilara, İTÜ’nün birçok farklılığı bünyesinde barındıran bir okul olduğunu ve maalesef maddi statünün de bunların arasında olduğunu ekledi. “Birçok insanın evinde internet yok, bilgisayar yok, ekipman yok. Bunlar için kimse mağdur edilmemeli. Geçme kalma gibi bir durum söz konusu olan önemli bir sınavdan bahsediyoruz ve kimse mağdur olmamalı. Dediğim gibi online sınav bizim için bir kazanımdır fakat talebimiz olan şartlı geçişi getirtene kadar bu mücadeleye devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.