06 Haziran 2020 04:58

Altıparmak: Madem işkence yok raporların yayınlanmasına neden izin verilmiyor?

Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin yayımlanmasına izin verilmeyen raporuna dair konuşan Kerem Altıparmak, "Eğer açıklanmasına izin verilmiyorsa işkenceye dair şüphe duyarım" dedi.


Fotoğraf: MA

Paylaş

AKP Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin hazırladığı 2017 ve 2019 raporlarını açıklamasına onay vermiyor. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'nın geçtiğimiz günlerde işkence olaylarının olmadığına dair açıklamasını değerlendiren Akademisyen Kerem Altıparmak, "Durum bu kadar parlaksa neden bu raporların yayınlanmasına izin verilmiyor? Eğer açıklanmasına izin verilmiyorsa işkenceye dair şüphe duyarım" dedi.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde, polis memuru Atakan Arslan’ın öldürülmesinden sorumlu tutulan M.E.C.’ye yapılan işkence fotoğraflarının ortaya çıkmasıyla sistematik işkence yeniden gündeme geldi. M.E.C.’ye yapılan işkenceyi reddeden İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, işkence olaylarının olmadığına dair Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi raporlarını referans gösterdi. Twitter hesabından Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi raporlarına atıf yapan Çataklı, “En son olarak da 2017 ve 2019 yılı Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi raporlarında iddia edilenin aksine Türkiye’de işkence bulunmadığı raporlanmıştır” ifadelerini kullandı. Ancak Çataklı’nın atıfta bulunduğu Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin 2017 ve 2019 raporları AKP hükümetinin izin vermemesi nedeniyle kamuoyuna açıklanmadı.

HÜKÜMET BİLGİ VERMİYOR

Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi bugüne kadar Türkiye'deki işkence vakalarını inceleyerek 29 rapor hazırladı. Bunlardan 25’i kamuoyuna açıklandı, 4’ünün açıklanmasına ise AKP hükümeti izin vermedi. Türkiye, 2016 Nisan tarihinden beri Komite’nin Türkiye raporları kamuoyuna açıklanmasına onay vermiyor. Bakan Yardımcısı’nın atıf yaparak “işkence olmadığına” dair referans gösterdiği raporların neden açıklanmadığına ilişkin hükümet yetkilileri herhangi bir bilgi vermiyor.

TOPLAM 31 ZİYARET

Sözleşmeye taraf ülkelerin onayı olmadan raporları açıklama yetkisi bulunmayan Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, rapor içeriklerine girmeden “duruma” ilişkin değerlendirme yetkisi bulunuyor. Geçen günlerde Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, çalışmalarına ilişkin yıllık bilgileri yayımladı. Yayımlanan yıllık bilgilere göre, Komitenin 30 yıldır en fazla ziyaret ettiği ülke olan Türkiye’de karakol, cezaevlerine şu ana kadar 7’si düzenli, 24’ü özel amaçlı toplam 31 ziyaret gerçekleştirildi. Komite, şu ana kadar bu ziyaretlerle ilgili 29 rapor hazırlarken, bunlardan 25’i kamuoyuna açıklandı, 4’ü Türkiye izin vermediği kamuoyuna açıklanmadı. Komite açıklamasında, raporların yayınlanmasını istemeyen ikinci ülkenin ise Rusya olduğu vurgulandı. Komite’nin bugüne kadar Rusya’ya ilişkin hazırladığı 25 raporun sadece 4’ü kamuoyuyla paylaşıldı.

ÖCALAN'I ZİYARET ETMİŞTİ

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren ve bağımsız uzmanlardan oluşan komite, üye ülkelerdeki cezaevi, karakol, akıl ve ruh hastaneleriyle, göçmenlerin tutulduğu gözaltı merkezlerine haber vermeden ve yetkililerden izin almadan teftiş yapma imkanına sahip tek uluslararası kuruluş. Türkiye, Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Sözleşmesine 1988 yılında resmen taraf olduğu için İmralı Adası’ndaki cezaevine gidip, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı son yıllarda ziyaret edip, koşullarını inceleyen tek uluslararası heyet, bu komitenin üyeleri oldu.

ÜYE ÜLKENİN ONAYI

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyeliği görevinden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, taraf ülkelerin onayı olmadan Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin üye ülkelerde işkenceye dair hazırladığı raporları açıklama yetkisi bulunmadığını belirtti. Ancak Komitenin yaptığı incelemelere ilişkin “durum” değerlendirmesi yapabileceğine işaret eden Altıparmak, darbe girişimi sonrası 2016’nın Nisan ayından itibaren Komite’nin hazırladığı 2017 ve 2019 raporların açıklanmasına Türkiye’nin onay vermediğini dile getirdi.

NEDEN İZİN VERİLMİYOR?

İçişleri Bakanlığının işkence iddialarını kabul etmemesine işaret eden Altıparmak, “Madem, işkence yok, neden Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesinin raporlarının açıklanmasına onay verilmiyor. Durum bu kadar parlaksa neden bu raporların yayınlanmasına izin verilmiyor? Eğer, bu raporların yayınlanmasına, açıklanmasına izin verilmiyorsa işkenceye dair şüphe duyarım” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bağcılar’da bir kadın katledildi

SONRAKİ HABER

Bozova'da her yıl 200 çiftçi üretimden çekiliyor, çiftçi DEDAŞ ve DSİ'ye çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa