Samsun'da çevre örgütleri: Meslek odalarına yönelik düzenlemeleri kabul etmiyoruz
Samsun Çevre Platformu, Samsun Çevre Mühendisleri Odası, "TMMOB, TTB ve TBB gibi meslek kuruluşlarının niteliğini bozacak bütün yasal düzenlemeleri kabul etmiyoruz" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Samsun Çevre Platformu, Samsun Çevre Mühendisleri Odası ile birlikte Samsun şubesinde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada "TMMOB, TTB ve TBB gibi meslek kuruluşlarının niteliğini bozacak bütün yasal düzenlemeleri kabul etmiyoruz" denildi.
yaptıkları basın açıklamasıyla Dünya Çevre Gününde ülkede Samsun’da yaşanan çevre sorunlarına dikkat çekti.
Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ konuşmasında bu yıl çevre gününü Kovid-19 salgınıyla karşıladıklarını belirterek “Yıllardır yaşanan çevre sorunlarına dikkat çekilmekte ve çözümü için baskı oluşturulmaktadır. Yaşanmakta olan virüs aslında bu uyarılarımızın bu konuda verdiğimiz mücadelenin ne denli haklı ve önemli olduğunu açıkça göstermektedir. Pandemi döneminde yaşananlar dünyanın herhangi bir yerinde doğaya ve çevreye yapılan her müdahale ile verilen her zarar, alınmayan her önlem bir sarmal gibi dünyayı bir uçtan bir uca sardığın göstermektedir. Çevre ve doğa sorunları ve sonuçları ortaktır. Bütün insanları bütün canlıları etkiler. Pandemi önlemleri kapsamında halkın sokağa çıkmamasını fırsata çeviren iktidar ve şirketler bu süreçte de ormanlarımızı, doğamızı, derelerimizi, tarım arazilerimizi yok etmekten geri durmadı. Bu süreç içerisinde Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından 58 ÇED olumlu raporu il valiliklerince tam 479 adet ÇED gerekli değildir kararı verilmiştir” dedi.
“MESLEK ODALARINA YÖNELİK YASAL DÜZENLEMELERİ KABUL ETMİYORUZ”
Samsun Çevre Platformu’nun Samsun yerelinde Çarşamba, Terme ve Kavak’ta sermayenin yaşam alanlarınıza doğaya ve emeğe karşı saldırılarına karşı direniş ateşini büyütmek çabasıyla kurulduğunu belirten Özdağ, “Bütün ülkenin kentsel kırsal orman de tarım arazilerinin imara açılmasına madenlerimizin doğamızı yok ederek talan edilmesine karşı verdiğimiz mücadelede her zaman öncelik yapan her zaman yanımızda olan TMMOB, TTB ve TBB gibi meslek kuruluşlarının mevcut demokratik ve özel niteliklerini köreltecek meslek alanlarında ki kamusal işlevlerini yok ederek akademik niteliğini bozacak bütün yasal düzenlemeleri kabul etmediğimizi ortak değerlere sahip olduğumuz bu kurumların yanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz” diye konuştu.
“OVALARIMIZ DA TARIM OLSUN ÜRÜN OLSUN SANTRALLER OLMASIN”
Samsun Çevre Mühendisleri Odası Şube Başkanı Özcan Çoluk da "Doğada ile iç içe yaşayan insanoğlunu gitgide doğadan uzaklaştırmaktadır. Orman alanları, meralar, tarım arazileri, madencilik, sanayi, enerji, turizm ve konut alanları olarak yok edilmektedir. Yaşam alanları hızla yok edilmektedir. Son 20 yılda yaklaşık 129 milyon hektar orman alanının yok edildiği raporlarla ortaya konulmaktadır. Kavak, Şahin Dağları, Ordu’nun Fatsa ilçesinde yapılan maden aramaları, Sinop’taki nükleer santral alanında kesilen yüz binlerce ağaç, Samsun Çarşamba Ovası’nda yapılmak istenen enerji santrali daha önceden Gerze Terme’de yapılmak istenen termik santraller çevremizdeki en çarpıcı çevre katliamı örneklerini oluşturmaktadır ovalarımız da tarım olsun ürün olsun santraller olmasın" dedi.
Çoluk da temiz çevre, sağlıklı bir ekolojik çevre mücadelesinde yer alan TMMOB, TTB ve TBB’ye yönelik yasal düzenlemeleri doğru bulmadıklarını dile getirdi.
“ENERJİ SANTRALLERİ EN VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ ÜZERİNE KURULAMAZ”
Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ise Çarşamba Ovası’nda bir santral kurulduğunu ve bu santralin ülkenin yararına olduğunu iddia edenlere “hodri meydan” dediklerini ifade ederek, “Kamuoyu önünde açıkça tartışmaya çağırıyoruz. Bu konuda Samsun bürokratları ve milletvekilleri yukarıdan talimat almışçasına seslerini çıkarmıyorlar. Samsun’un 9 milletvekili var onları Samsun halkı seçti. Samsun halkına karşı sorumlulukları var, Samsun halkının çıkarlarını savunmak zorundalar. Bu konuyla ilgili ne düşünüyorlarsa Samsun halkına açıklamak zorundadırlar. Bizler enerjiye karşı değiliz ancak enerji için doğru alanlar seçilmelidir enerji santralleri en verimli tarım arazileri üzerine ovalara kurulamaz bu yanlıştan vazgeçilmelidir” dedi.
“TAŞ OCAĞI ŞİRKETLER ORMANLARI TAHRİP EDİYOR”
Kavak Havza Şahin Dağları Derneğinden Saydam Bayram ise konuşmasında ilçede, taş ocağı şirketlerinin ağaç seyreltme bahanesiyle ormanları tahrip etmeye devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Çalışmalar henüz sondaj aşamasında olduğu için hukuki olarak müdahale edemiyoruz ancak derneğimizi kurduk köyleri gezerek aydınlatma çalışmaları yapıyoruz, halka gerçekleri anlatıyoruz. Şirketler halkı kandırmak, köylülere şirin gözükmek için köylere Ramazan yardımları hediye paketleri yapıyor. Derelere büzler koyuyorlar, makineler köylülerin emrinde, köylülerin işlerinde onlara yardım ediyor. Önümüzdeki süreçte daha kitlesel ve güçlü elemler özleyeceğiz topraklarımızı savunacağız.” (Samsun/EVRENSEL)