06 Haziran 2020 12:43

Ann Linde: İsveçli milletvekillerinin hedef gösterilmeleri kabul edilemez

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Sosyal Demokrat İşçi Partili 4 milletvekilinin Türkiye’de hükümete yakın medya tarafından hedef gösterilmelerine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
İsveç

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Sosyal Demokrat İşçi Partili 4 milletvekilinin Kürtlerin kendi kaderlerini tayin hakkının tanınması için İsveç Parlamentosu'na önerge vermelerinden sonra Türkiye’de hükümete yakın medya tarafından hedef gösterilmelerinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Anders Österberg, Türk devletinin bilinçli olarak İsveç'i etkileme operasyonları yürüttüğünü ve hükümet yanlısı yandaş medyanın İsveç Parlamentosundaki milletvekilleri için yanıltıcı temelde nefret ortamı yarattığını söylemişti.

Österberg, Dışişleri Bakanı Ann Linde'ye aralarında Türkiye doğumlu Serkan Köse, Sultan Kayhan, Kadir Kasırga ve Roza Güçlü Hedin'in bulunduğu 13 Sosyal Demokrat İşçi Partili milletvekilini savunmak için ne yapmayı düşündüğü sorusunu sormuştu.

“KONUYU STOCKHOLM'DEKİ TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİYLE ELE ALDIK”

Milletvekillerinin görevlerini yaparlarken kendilerini güvende hissetmeleri gerektiğini söyleyen Linde, “Halkın seçtiği temsilcilerin tehdit kabul edilecek bir şekilde hedef gösterilmeleri kabul edilemez. İsveçli parlamenterlerin adlarından söz eden Türkiye'deki yayınların kaygı ve tepki yaratmasını anlıyorum. Durumu oldukça ciddiye alıyorum ve haberlerde hedef gösterilen 4 milletvekiliyle görüştüm. Dışışleri Bakanlığı, konuyu derhal Stockholm'deki Türk Büyükelçiliğiyle ele aldı. İlk defa böyle bir şey olmuyor ve başka bağlamlarda da kaygılarımızı İsveç'te hedef gösterilen kişiler için belirttik. Ankara'daki Büyükelçiliğimiz gelişmeleri ve medya haberlerini yakından takip ediyor” dedi.

KAYYUMLARA KARŞI ÇIKTI

Hükümetin Türkiye'deki gelişmeleri çok ciddi gördüğünü belirten Linde, “En azından bu insan haklarına saygı, demokrasi ve hukuk devletinin ilkeleri için geçerli. Muhalefet partilerinin siyasetçilerinin tutuklanmaları, görevden alınmaları ve yerlerine başkalarının atanmaları kabul edilemez” ifadeleriyle belediyelere kayyum atanmasına karşı çıktı. Kayyum uygulamalarından en fazla HDP ve CHP'nin zarar gördüğünü belirtti. İsveç Dışişleri Bakanlığının 2018 yılında yayımladığı insan hakları, demokrasi ve hukuk devletinin ilkeleri raporunda sivil toplumun hareket alanının daraltılmasının bir sorun oluşturduğu değerlendirmesi yapıldığına dikkat çekti. Özgür ve bağımsız medya ve muhalefetin demokratik ve çoğulcu bir toplum için vazgeçilmez olduğuna vurgu yaptı. Konuyu Türk yetkililerle Ankara ve Stockholm'de bir araya geldiklerinde gündeme getirdiklerini belirtti.

“MUHALİFLERİN DURUŞMALARINI İZLİYORUZ”

Türkiye’de görev yapan İsveçli kurumların muhalif ve halkın seçtiği temsilcilerin mahkemelerine gözlemci olarak katıldıklarını hatırlatan Linde, “Bu HDP eş başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın duruşmaları için de geçerli. İsveç, diğer ülkelerin de dayanışma göstermesi ve konuyu gündeme getirmesi için duruşmaları izlemelerini sağlamaya çalışıyor. Tutukluların değişik bağlamlarda serbest bırakılmalarını talep ettik” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Halk pazarındaki yurttaş: Salgından önce 3 lira olan sebze 8 liraya çıktı

SONRAKİ HABER

Bergama’da çevre örgütleri Madra ve Kozak Yaylası için bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa