Tabip odaları: Erken "normalleşme" rehavet yarattı, vaka sayıları arttı
Diyarbakır, Antep ve Manisa Tabip Odası başkanları, "normalleşme" adımlarının rehavete neden olduğunu ve bu nedenle vaka sayılarının arttığını söyledi.
Fotoğraf: MA
Koronavirüsle mücadelede atılan ‘normalleşme’ adımlarının hızlı ve yaygın olması kaygı yaratırken bir yandan bazı illerde vaka sayılarının arttığı ve yeni karantina haberleri geliyor. Son olarak Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi de bazı il pandemi kurullarının vaka sayılarının arttığını bildirdiğini belirterek “Antep, Diyarbakır, Karadeniz Bölgesi’nden birkaç şehirde daha vakaların arttığını biliyoruz. Salgın eğrisi bazı iller için yeni başlıyor olabilir” değerlendirmesinde bulunmuştu. Vaka sayılarının arttığı illerin tabip odaları başkanları ise yaşanan artışları erken normalleşme ve bu adımların hızlı atılmasına bağlayıp uyarıyor: “Salgın sürüyor. Tedbiri elden bırakmayalım.”
"PANDEMİNİN BAŞINA DÖNDÜK"
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, normalleşme adımlarıyla önlemlerin gevşetildiği süreçte Diyarbakır’da da vakaların yeniden hızlıca arttığını gözlemlediklerini söyledi. Son bir haftadır kentte hasta sayısında ciddi artış olduğu bilgisini veren Demir “Diyarbakır’da Kovid-19 nedeniyle yatarak tedavi görenlerin sayısı 200’ü geçmiş durumda. Bu pandeminin başlangıcından bu yana kentteki hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayısıdır” dedi. Normalleşme adımlarının rehavete neden olduğunu, dışarıdaki kalabalığın arttığını, fiziki mesafeye uyulmadığını ve maske takılmadığı gördüklerini ifade eden Demir “Yeni normalleşmeye geçiş süreci halk sağlığını önceleyen ve bilimsel verilere göre kademeli olarak yapılmalıydı. Bu geçiş çok hızlı bir geçiş oldu. Bu da vakaların artmasına yol açtı” dedi. Salgının sürdüğünü ve tedbirin elden bırakılmaması uyarısını yapan Demir, şehirler arası seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının toplumdaki hareketliliği artırdığına vurgu yaparak “Diyarbakır’da yasak olmasına rağmen ayrıca mevlidler, taziyeler ve bayram ziyaretlerinden kaynaklı çok sayıda bulaş odağı oluştuğunu gördük maalesef” bilgisini verdi.
"ANTEP HAZİRAN’DA ÇOK FAZLA NORMALLEŞTİ"
Antep’te ellerinde resmi veriler olmadığını ama sahadan edindikleri verilerin kentte durumun çok da iyi olmadığını gösterdiğini anlatan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ramazan Sürücü, kentte vaka sayısındaki artışın devam ettiğini söyledi. Sürücü, yasaklar sonrası oluşan nüfus hareketliliği ve OSB’deki fabrikalarda üretimin etmesinin buna neden olduğunu düşündüklerini söyledi.
Hasta profilinin genç olduğu kentte gençlerde sessiz seyreden hastalığın topluma yayılmasını kolaylaştırdığını ve çalışıp üretime katılmak ve sokakta olması gereken insanların hastalığı çevresine yayma riskine dikkat çeken Sürücü “Sanayi kenti olan Antep’te 49 işletmede pozitif vaka çıktığını duyduk. Sonrasında bu arttı mı, artmadı mı bilmiyoruz.
OSB’de test üniteleri kurulduğunu biliyoruz. Ama günlük ne kadar test yapılıyor, ne kadar pozitif vaka var bunları bilmiyoruz” dedi. Bu açıklamalar yapılmasa da sahayı gördüklerini ve kentteki vaka sayı artışının devam ettiğini ifade eden Sürücü “Haziran itibariyle de kentimiz çok fazla normalleşti. Bu önümüzdeki süreçte riski artırabilir” uyarısında bulundu. Önceden hastanın temas ettiği kişilerin tarama testinden geçtiğini ama şimdi bunun yapılmadığını anlatan Sürücü “Tam tersine şu anda kentimizde test sayılarının artırılması lazım ki yayılımı durdurabilelim” ifadelerini kullandı.
ERKEN NORMALLEŞMENİN ETKİSİ VAR
Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran da, "Geçen hafta Türkiye ve Manisa’da azalma eğilimi gösteren vakalar bir anda artmaya başladı. Manisa’nın Akhisar ve Saruhanlı ilçelerinde özellikle hastane çalışanlarında, Alaşehir’de ise belli bölgelerde vaka artışları yaşandı. Özellikle çalışan kesimlerde madende, fabrikalardaki bölgelerde vakalar vardı. Sonra düştü ama şimdi yeniden artış olduğu söyleniyor. Bunda erken normalleşmenin etkisi var. Ama insanların artık eski kaygıları da azaldı, daha rahat davranıyor. Korunma anlamında sıkıntı var, böyle dalgalanmalar olacağı görünüyor. Manisa Merkez Efendi Hastanesi’nde yatan hastada yeniden artış oldu. İlçe hastaneleri hasta kabul etmiyor. Şu an sadece Merkez Efendi Hastanesi’nde Kovid-19 hastaları var. Manisa’da vaka sayısının 1000’i geçtiğini biliyoruz" dedi.
(HABERMERKEZİ)
{{406499}}